Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 50

н ене неможливістю виконання, в залежності від виконання чи невиконання зустрічного зобов'язання. Якщо зустрічне зобов'язання не виконане ні повністю, ні частково, воно втрачає підставу в зв'язку з припиненням неможливістю виконання пов'язаного з ним зобов'язання. Якщо зустрічне зобов'язання виконане повністю, таке виконання втрачає підставу в силу припинення неможливістю виконання пов'язаного з ним зобов'язання. Це веде до виникнення зобов'язання з приводу безпідставного набуття майна (ст. 1212 ЦК). Такі ж наслідки наступають у разі часткового виконання зустрічного зобов'язання.

8. У випадках, коли неможливість виконання настала унаслідок винних дій чи бездіяльності сторони зобов'язання, відповідна сторона несе відповідальність згідно з загальними правилами. В цьому разі припинення зобов'язання прямо законом не передбачено, але ж такі наслідки випливають із відповідних спеціальних законів. Так, відповідно до ч. 2 ст. 35 Закону "Про телекомунікації" [154] у разі анулювання чи визнання недійсною ліцензії, вилучення номерного та/або радіочастотного ресурсу внаслідок порушення оператором, провайдером телекомунікацій законодавства, такий оператор (провайдер) зобов'язаний відшкодувати абоненту витрати, пов'язані з припиненням надання телекомунікаційних послуг. Тут законодавець прямо визнає, що в таких випадках надання послуг припиняється. Отже, припиняється і зобов'язання щодо їх надання.

Стаття 608. Припинення зобов'язання смертю фізичної особи

1 Зобов'язання припиняється смертю боржника, якщо воно є нерозривно пов'язаним з його особою і у зв'язку з цим не може бути виконане іншою особою.

2„ Зобов'язання припиняється смертю кредитора, якщо воно є нерозривно пов'язаним з особою кредитора.

1. Смерть фізичної особи-боржника припиняє зобов'язання лише тоді, коли воно нерозривно пов'язане з особою боржника, а тому іншою особою не може бути виконане (з урахуванням умов, встановлених договором). Колозобов'-

Стаття 607-608

язань, які припиняються у зв'язку із смертю кредитора, є більш обмеженим, ніж коло зобов'язань, в яких не допускається покладення виконання на іншу особу (ч. 1 ст. 528 ЦК). Зважаючи на це, законодавець встановив спеціальні правила, відповідно до яких смертю боржника припиняються окремі види зобов'язань.

  1. Якщо договір дарування передбачає передання дарунка в майбутньому (у встановлений термін, зі спливом певного строку, з настанням відкладальної умови), зобов'язання дарування припиняється, якщо дарувальник помре донастання моменту передання дарунку (ч. З ст. 723 ЦК).

  2. Смертю набувача припиняється зобов'язання довічного утримання (догляду), якщо у нього немає спадкоємців,або вони відмовилися від прийняття спадщини (вона відповідно до ч. 5 ст. 1273 ЦК має бути тільки безумовною ібеззастережною). Наслідком припинення зобов'язання втакому випадку є перехід права власності на майно, ранішепередане відчужувачем набувачеві, до відчужувача (ч. 2 ст.757 ЦК).

  3. Смертю наймача припиняються обидва зобов'язання,що грунтуються на договорі найму (ч. 1 ст. 781 ЦК), якщоінше не встановлено законом або договором. Частина перша ст. 7 Закону "Про оренду землі" [152] передбачає перехід права на оренду земельної ділянки від громадянина-орендаря до спадкоємців. Обов'язок повернути річ наймо-давцеві (ст. 785 ЦК) чи не перешкоджати наймодавцевіздійснити своє право на річ несе особа, у фактичному володінні якої після смерті наймача знаходиться річ, що булапредметом найму, на підставі ст. 1212 ЦК. Оскільки доскладу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини, і неприпинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК), до спадкоємців переходять обов'язки погасити заборгованість зплати за користування річчю і право вимагати безпідставноотриманої попередньої плати за користування річчю.

  4. Договір позички припиняється у разі смерті фізичноїособи-користувача за договором позички (ет. 835 ЦК). Цеозначає припинення обох зобов'язань, що грунтуються натакому договорі. Витребування речі, що була предметом

490

491