Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 35

  1. С еред об'єктів інтелектуальної власності, що названі вст. 420 ЦК, знаходяться і раціоналізаторські пропозиції,які міжнародно-правовими актами не визнаються такимиоб'єктами (об'єктами промислової власності).

  2. Більш детально об'єкти інтелектуальної власності таїх правовий режим визначаються у відповідних спеціальних статтях Цивільного кодексу та інших законах.

  3. Для розуміння об'ієктів права інтелектуальної власності важливим є зазначення в ч. 2 ст. 4 Закону "Проохорону прав на топографії інтегральних мікросхем" [93]на те, що цим Законом не охороняються права на ідеї, якіможуть бути втілені в топографії інтегральних мікросхем.Ідеї не охороняються навіть тоді, коли вони виражені воб'єктах авторського права.

Стаття 421, Суб'єкти права інтелектуальної власності

1. Суб'єктами права інтелектуальної власності є: творець (творці) об'єкта права інтелектуальної власності (автор, виконавець, винахідник тощо) та інші особи, яким належать особисті немайнові та (або) майнові права інтелектуальної власності відповідно до цього Кодексу, іншого закону чи договору.

1. Стаття, що коментується, більш чітко, ніж раніше чинне законодавство, визначає осіб, що визнаються суб'єктами права інтелектуальної власності. До кола цих суб'єктів належать перш за все фізичні особи, що створюють об'єкти інтелектуальної власності (автор, винахідник тощо). Щодо цих осіб законодавець вживає поняття "творець". До суб'єктів інтелектуальної власності належать також інші фізичні та юридичні особи, які відповідно до закону мають майнові права з приводу об'єктів інтелектуальної власності. Оскільки допускається встановлення законом випадків відчуження особистих немайнових прав (ч. 4 ст. 423 ЦК), ст. 421 ЦК передбачає можливість набуття особистих немайнових прав на об'єкти інтелектуальної власності не тільки творцями таких об'єктів, а і іншими особами.

Стаття 422. Підстави виникнення (набуття) права інтелектуальної власності

Стаття 420-423

1. Право інтелектуальної власності виникає (набувається) з підстав, встановлених цим Кодексом, іншим законом чи договором.

  1. Ця стаття не встановлює безпосередньо підстав виникнення права інтелектуальної власності, а лише відсилаєдо спеціальних положень Цивільного кодексу, до законів.Такі підстави можуть передбачатись також договорами, якщоокремі права, що складають права інтелектуальної власності,передаються за договором, або виникають на підставі договору про виконання роботи, результатом якої є об'єкт інтелектуальної власності. Набуття права інтелектуальної власності на підставах, не передбачених законом або договором,не допускається. Це значно звужує коло підстав набуттяправа інтелектуальної власності в порівнянні з підставами,які можуть породжувати цивільні права та обов'язки (такими можуть бути не тільки юридичні факти, що перелічені вст. 11 ЦК, а і інші юридичні факти) або право власності(такими відповідно до ч. 1 ст. 328 ЦК можуть бути підстави, не заборонені законом).

  2. Цивільний кодекс та інші закони встановлюють такіпідстави виникнення (набуття) права інтелектуальної власності як створення відповідного об'єкту, його реєстрація(чи реєстрація прав на нього) в Державному департаментіінтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України (далі в межах коментаря до Книги четвертої "Правоінтелектуальної власності" — Державний департамент. Положення про цей Державний департамент затверджене постановою Кабінету Міністрів [237]), в іншому державномуоргані, його реєстрація юридичною особою (стосується раціоналізаторської пропозиції), попереднє користування, факткористування, набуття статусу добре відомої торговельноїмарки, договір. Припинене право інтелектуальної власностіпоновлюється за наявності підстав, встановлених законом.

Стаття 423. Особисті немайнові права інтелектуальної власності

1 Особистими немайновнми правами інтелектуальної власності є: