Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 47

п риймав участь у вчиненні трьохстороннього правочину, і боржник не належить до третіх осіб, умовою поширення правочину на яких є реєстрація обтяження. Але ж цей пра-вочин не є чинним стосовно третіх осіб. Правочин, вчинений з метою наступного відступлення раніше відступлено-го права, є нікчемним лише за умови реєстрації попереднього відступлення (частина четверта ст. 36 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155]). Цивільні права відповідно до ст. 2 цього Закону є рухомим майном. Тому у разі набуття такого майна добросовісним набувачем (таким ст. 12 названого Закону визнає будь-якого набувача за відсутності реєстрації обтяження) він набуває його без обтяження. Виходить, що права нового кредитора захищає тільки реєстрація. Правда, відступлення кредитором раніше відступленого права дає попередньому набувачеві цього права можливість стягнення з кредитора збитків (частина третя ст. 10 названого вище Закону).

Викладені правила поширюються і на факторинг, оскільки Закон "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" підлягає переважному застосуванню перед нормами (в тому числі і спеціальними), що сформульовані в Цивільному кодексі (п. 2 розділу IX "Прикінцеві та перехідні положення згаданого Закону).

7. Відступлення права може бути здійснено шляхом пе-редання векселя з дотриманням вимог ст. 11-20 Уніфікованого закону про переказні векселі та прості векселі [4]. Пе-редання векселя не регулюється ст. 512-516 ЦК, а підпорядковується нормам названого Уніфікованого закону, що має чинність в Україні в силу Закону від 6 липня 1999 р. Однак можлива видача іменного векселя. Це оформляється словами "не наказу" чи іншим рівнозначним виразом, який векселедавець поміщає на векселі. За наявності такої вказівки вексель може бути переданий лише з дотриманням форми і з наслідками звичайної цесії (ст. 11 названого Уніфікованого закону), тобто згідно зі ст. 512-516 ЦК. Передання прав, що грунтуються на інших цінних паперах, здійснюється відповідно до правил обігу іменних, ордерних цінних паперів і цінних паперів на пред'явника.

Стаття 513-514

Стаття 514. Обсяг прав, що переходять до нового кредитора у зобов'язанні

1. До нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

  1. Межі обсягу прав, що переходять до нового кредитора, можуть встановлюватись законом і договором, на підставіякого здійснюється перехід права. Це правило стосуєтьсязаміни кредитора в зобов'язанні на будь-якій підставі, щозазначена в ч. 1 ст. 511 ЦК. Так, ч. 2 і 3 ст. 1230 ЦКобмежує можливість переходу в порядку спадкування правна стягнення моральної шкоди, неустойки. Якщо ні законом, ні договором, на підставі якого виникло зобов'язання,не встановлено обмеження на перехід прав у такому зобов'язанні до нового кредитора, первісний і новий кредиторивправі на свій розсуд вирішити питання, які саме правапервісного кредитора передаються новому кредиторові. Якщож договором між первісним та новим кредитором це невстановлено, до нового кредитора переходять усі права первісного кредитора на момент, що визначається ст. 514 ЦК.

  2. Що стосується ст. 514 ЦК, то вона встановлює лишемомент, на який визначається обсяг прав, що переходятьдо нового кредитора, та умови здійснення цих прав. Такиммоментом є момент переходу цих прав. Момент переходупрямо законом не встановлюється. Якщо правочин визначається як дія особи, спрямована на набуття, зміну абоприпинення цивільних прав та обов'язків (ч. 1 ст. 202 ЦК),то такі права та обов'язки слід вважати такими, що виникли в момент, з якого правочин визнається вчиненим. Стосовно договорів прямо встановлено момент їх укладення(ст. 640 ЦК). Отже, моментом переходу прав до новогокредитора є момент, у якій згода з усіх істотних умов договору про заміну кредитора виражена в формі, яка для такихдоговорів є обов'язковою (ст. 513 ЦК). Якщо договір прозаміну кредитора в зобов'язанні підлягає державній реєстрації, моментом переходу прав до нового кредитора є момент державної реєстрації такого договору. Однак слід вра-

158

159