Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

6 А.Г.Ярема,т.2

161

Глава 47

р укопису літературного твору, наступного за відчуженням оригіналу, здійсненого автором. Це право не може відчужуватись за правочином, але воно переходить до спадкоємців автора та до спадкоємців цих спадкоємців в межах строку чинності майнових прав інтелектуальної власності на твір. Тут сформульована спеціальна правова конструкція, відповідно до якої зобов'язання щодо виплати відповідних сум пов'язується з особою кредитора, але допускаються обмежені випадки заміни кредитора в зобов'язанні.

  1. Не може бути передане за правочином право кредитора (бенефіціара) пред'явити вимогу до гаранта, якщо іншене передбачено договором (ч. 5 ст. 563 ЦК).

  2. Із закону випливає неможливість відступлення правана одержання послуг у сфері освіти з видачею диплома чиіншого документа встановленого законодавством зразка, оскільки відповідне зобов'язання має особистий характер.Чинне законодавство про телекомунікації декларує вільнийдоступ до телекомунікаційних послуг (п. 2 ч. 1 ст. 32 Закону "Про телекомунікації" [154]). Але ж встановлення телефону є послугою, що оплачується. Є і така "послуга", як"переоформлення" телефону (п. 11 Правил користуваннямісцевим телефонним зв'язком) [204]. Без надання оператором зв'язку суб'єкту (споживачеві) послуги із встановлення чи переоформлення телефону отримати право на послуги оператора зв'язку в порядку відступлення права неможливо.

Право найму житлового приміщення (квартири) в будинках, що є в державній або комунальній власності, також пов'язується з особою наймача. Договір найму укладається тільки з особами, що знаходились на квартирному обліку (ст. 31-42 Житлового кодексу [18]). За тимчасово відсутнім наймачем житлового приміщення право найму зберігається протягом певного строку (ст. 71 ЖК). Тому право найму житлового приміщення в будинках державного або комунального житлового фонду переходить тільки за умов, встановлених законодавством (ст. 824 ЦК; ст. 104-106 ЖК).

Є низка спеціальних правил, якими обмежується відступлення права або з яких випливають обмеження на відступлення права в інших випадках. Особливо несподіваними та

Стаття515

істотними можуть бути для осіб, що набувають уступлені вимоги, обмеження на відступлення, встановлені підпунктом "б" п. 8.6.1 частини 8.6 ст. 8 Закону "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" [121]. В силу цього правила платник податків, активи якого перебувають у податковій заставі, вправі відступити вимогу тільки за згодою відповідного органу державної податкової служби. Порушення цього припису тягне можливість визнання судом недійсним правочину про відступлення вимоги (ч. 1 ст. 215; ч. 1 ст. 203 ЦК), оскільки зазначене положення названого Закону має цивільно-правовий зміст.

6. Ст. 380 КТМ забороняє передання іншим організаціямабо фізичним особам права на заявлення претензій і позовів,що грунтуються на нормах цього Кодексу. Хоча в наведеному формулюванні і зроблено ухил убік процесуальних відносин (мова йде про передання права на пред'явлення претензій і позовів), все-таки його слід тлумачити як таке, щозабороняє передання права, яке складає матеріальний змістпретензії (позову). Водночас ст. 380 КТМ [24] встановлюєвинятки з наведеного правила: вона допускає передання такого права вантажовідправником вантажоодержувачу і навпаки, а також передання права на пред'явлення претензії тапозову (і вантажовідправником, і вантажоодержувачем) органу, до сфери управління якого вони відносяться, транспорт-но-експедиційній організації чи страховику.

Передбачається спеціальна форма передання права в зазначених випадках — вчинення переуступного напису на коносаменті, накладній або квитанції. Переуступний напис — це форма одностороннього правочину, що здійснюється вантажовідправником або вантажоодержувачем. Оскільки сторона, на користь якої вчиняється переуступний напис, у вчиненні цього правочину не бере участі, суб'єкт, що вчинив такий напис, не позбавляється права пред'явити претензію до перевізника за умови пред'явлення коносамента, накладної або квитанції, хоча б на них було вчинено переуступний напис.

7. Обмеження, аналогічні вищенаведеним, встановленіст. 133 Статуту залізниць [216]. Тут також забороняється

162

163