Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

3 . Особа, яка прийняла пропозицію, може відкликати свою відповідь про її прийняття, повідомивши про це особу, яка зробила пропозицію укласти договір, до моменту або в момент одержання нею відповіді про прийняття пропозиції.

  1. Акцепт як юридичний факт має подвійну правовуприроду. Він є самостійним юридичним фактом, що тягнеза собою певні цивільно-правові наслідки. Крім того, акцепт є виявом волі на укладення договору — частиноюскладного юридичного факту — договору, який є підставою відповідних зобов'язань.

  2. Згода на пропозицію укласти договір має бути повною (приймаються всі умови оферти) і беззастережною.Прийняття пропозиції з виключенням із неї певних умовабо із застереженням щодо певних умов кваліфікується яквідмова від пропозиції та нова пропозиція (ст. 646 ЦК).

  3. Як би не була оформлена оферта (проект договору вдвох примірниках, лист, телеграма, телефонограма тощо),акцепт може бути здійснено в межах строку для відповідіконклюдентними діями — вчиненням дій на виконання договору на запропонованих умовах (відвантаженням товару,наданням послуги, виконанням роботи, сплатою грошовоїсуми). При здійсненні таких дій треба дуже уважно перевіряти оферту на предмет наявності в ній усіх істотнихумов. Якщо оферта не містить всіх істотних умов, виконання договору у відповідь на оферту може бути визнанимбезпідставним і тягти спір з приводу повернення виконай-ня (стягнення безпідставно набутого або збереженого).

  4. Акцепт може бути відкликаний відповідно до правил,що є аналогічними правилами відкликання оферти: це допускається до одержання або в момент одержання акцептустороною, яка зробила пропозицію укласти договір.

Стаття 643о Укладення договору за пропозицією, в якій вказаний строк для відповіді

1. Якщо у пропозиції укласти договір вказаний строк для відповіді, договір є укладеним, коли особа, яка зробила пропозицію, одержала відповідь про прийняття пропозиції протягом цього строку..

Стаття 642-644

  1. Стаття, що коментується, підлягає застосуванню увипадках, коли в оферті визначений строк для відповіді напропозицію укласти договір.

  2. Якщо в оферті визначено строк для відповіді, офертавважається прийнятою, якщо особа, що запропонувала укласти договір відповідно до ст. 641 ЦК, одержала відповідьпро прийняття пропозиції протягом строку, встановленогов оферті (в цей строк включається час поштового обігу).Однак у випадках, коли в оферті чітко встановлено строкдля направлення акцептантом відповіді оференту (без врахування часу поштового обігу), навряд чи правильно булоб ігнорувати волю оферента і обчислювати строк не у відповідності з офертою, а згідно з ст. 643 ЦК.

  3. До господарських договорів ст. 643 ЦК не застосовується.

Стаття 644 о Укладення договору за пропозицією, в якій не вказаний строк для відповіді

1. Якщо пропозицію укласти договір зроблено усно і в ній не вказаний строк для відповіді, договір є укладеним, коли особа, якій було зроблено пропозицію, негайно заявила про її прийняття.

2„ Якщо пропозицію укласти договір, в якій не вказаний строк для відповіді, зроблено у письмовій формі, договір є укладеним, коли особа, яка зробила пропозицію, одержала відповідь протягом строку, встановленого актом цивільного законодавства, а якщо цей строк не встановлений, —протягом нормально необхідного для цього часу.

  1. Ст. 644 ЦК застосовується до наступних випадків: 1)коли пропозицію укласти договір зроблено усно і при цьому не визначено строк для відповіді; 2) коли пропозиціюукласти договір зроблено письмово і при цьому не встановлено строк для відповіді; 3) коли пропозицію укласти договір зроблено в письмовій формі, а строк для відповідівстановлений законодавством.

  2. Якщо в пропозиції укласти договір, зробленій усно,визначено строк для відповіді, застосовуються ст. 643 і 645ЦК. Якщо в такій пропозиції строк для відповіді не вста-

740

741