Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 51-52

5. Ст. 625 ЦК у частині, що передбачає сплату процентів, є спеціальною стосовно ст. 536 ЦК, яка встановлюєпроценти за користування чужими грошовими коштами.Цей висновок зроблено на підставі того, що ст. 536 ЦКстосується всіх випадків користування чужими грошовимикоштами, а ст. 625 ЦК встановлює проценти лише на випадок прострочення виконання грошового зобов'язання. Крімтого, ст. 536 ЦК відсилає до договору, закону, іншого актацивільного законодавства, якими встановлюється розмірпроцентів, а ст. 625 ЦК прямо встановлює розмір процентів. Разом з тим, ст. 625 ЦК є загальною стосовно спеціальних правил, що встановлюють розмір процентів.

  1. Ст. 625 ЦК слід визнати спеціальною щодо ст. 623 і22 ЦК, що встановлюють відповідальність у вигляді відшкодування збитків. Тому при порушенні грошового зобов'язання не може пред'являтись вимога про відшкодуваннязбитків. Інше може бути передбачено тільки договором відповідно до ч. З ст. 6 ЦК. Це стосується і господарських зобов'язань.

  2. Стягнення з боржника, що порушив грошове зобо-вуязання, сум індексації грошового боргу та процентів неперешкоджає стягненню неустойки (пені) за простроченнявиконання грошового зобов'язання, оскільки індексація іпроценти не є способами відшкодування збитків.

  3. Пеня за порушення строків виконання грошового зобов'язання може встановлюватись договором. Якщо пенядоговором не встановлена, у сфері дії Господарського кодексу [32] застосовується пеня в розмірі облікової ставкиНаціонального банку (ч. 6 ст. 231 ГК). Формулювання, щонаводиться в цій статті ("штрафні санкції за порушеннягрошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розміряких визначається обліковою ставкою Національного банку..."), рівною мірою може кваліфікуватись і як таке, щопередбачає механізм визначення розміру штрафних санкцій(виходячи із облікової ставки), і як таке, що безпосередньовстановлює розмір цих санкцій (пені). За таких умов наведене формулювання слід тлумачити, виходячи із останніхслів ч. 6 ст. 231 ГК ("якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором"). Із цих слів видно, що

Стаття625-626

в попередньому тексті йдеться як раз про "розмір" відсотків (штрафних санкцій, пені), а не про механізм їх встановлення.

РОЗДІЛ II ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ДОГОВІР

Глава 52 поняття та умови договору

Стаття 626. Поняття та види договору

  1. Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних правта обов'язків.

  2. Договір є одностороннім, якщо одна сторона бере насебе обов'язок перед другою стороною вчинити певні дії абоутриматися від них, а друга сторона наділяється лише правомвимоги, без виникнення зустрічного обов'язку щодо першоїсторони.

  3. Договір є двостороннім, якщо правами та обов'язкаминаділені обидві сторони договору.

  4. До договорів, що укладаються більш як двома сторонами (багатосторонні договори), застосовуються загальні положення про договір, якщо це не суперечить багатосторонньомухарактеру цих договорів.

  5. Договір є відплатним, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає із суті договору.

1. В ч. 1 ст. 626 ЦК наводиться визначення договору. Договір — це різновид правочину. Як правочин, договір спрямовується на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. На підставі договору виникають, змінюються або припиняються права та обов'язки його сторін. У передбачених законом випадках факт укладення договору може породжувати права особи, яка не є стороною договору (ст. 636 ЦК). Законодавець не може бути позбавлений права встановити, що укладення договору тягне за собою виникнення обов'язку у особи, що не є стороною договору.

626

627