Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

в ідповідно до абзацу другого ч. 2 ст. 651 ЦК не може бути кваліфіковане як істотне, різницю в цінах належить стягувати з посиланням на ст. 1212 ЦК та принцип добросовісності, справедливості і розумності (п. 6 ст. З ЦК).

Аналогічним чином слід поступити і при вирішенні спору про повернення покупної ціни у разі розірвання договору на вимогу покупця з підстав, зазначених у ст. 659 ЦК, якщо покупна ціна була сплачена до моменту розірвання договору.

  1. У разі відмови продавця передати проданий товар (ч.1 ст. 685 ЦК) порушення, якого припустився продавець,завжди буде істотним (ч. 2 ст. 651 ЦК). Тому сплаченапокупцем ціна товару могла б бути стягнена з продавця увигляді збитків, завданих розірванням договору. Але стосовно таких випадків встановлене спеціальне правило, відповідно до якого покупцю надається право у разі розірваннядоговору шляхом відмови від нього вимагати поверненнясуми попередньої оплати (ч. 2 ст. 693 ЦК). Це ж правилозастосовується у випадках прострочення передання товарупродавцем покупцеві та відмови в зв'язку з цим покупцявід договору.

  2. У випадках розірвання договору шляхом відмовипокупця від нього у зв'язку з тим, що продавець не передав приналежності товару або документи, що стосуютьсятовару (ч. 2 ст. 666 ЦК), ціна, що була сплачена покупцемза товар, підлягає стягненню з продавця як збитки на підставіч. 5 ст. 653 ЦК (якщо порушення, якого припустився продавець, кваліфікується як істотне (ч. 2 ст. 651 ЦК) або п. 6ст. З і ст. 1212 ЦК (якщо порушення не підпадає під визначення істотного).

  3. При відмові продавця від договору на підставі ч. 2ст. 671 ЦК (асортимент товару, що підлягає переданню задоговором купівлі-продажу, не встановлений або не буввизначений у порядку, встановленому договором, коли ізсуті договору випливає, що товар має бути переданий васортименті) попередньо сплачена покупцем грошова сума,що складає вартість товару підлягає стягненню з продавцяна підставі п. 6 ст. З і ст. 1212 ЦК.

  4. При пропорційному зменшенні покупної ціни (п. 1ч. 1 ст. 678 ЦК) в зв'язку з неналежною якістю товару

Стаття 653

покупець має право вимагати повернення йому грошової суми, що складає різницю між раніше сплаченою ціною та зменшеною ціною (ч. 5 ст. 653 ЦК). Уразі вщмови покупця від договору у зв'язку з переданням йому покупцем товару неналежної якості п. 1 ч. 2 ст. 678 ЦК встановлюється спеціальне правило, яким покупцеві надається право вимагати повернення сплаченої за товар грошової суми. Таке ж правило встановлене стосовно відмови покупця від договору купівлі-продажу у зв'язку з переданням йому некомплектного товару (п. 2 ч. 2 ст. 684 ЦК).

  1. Безпідставна відмова покупця від прийняття товару,безпідставне зволікання з прийняттям товару дає право продавцю відмовитися від договору купівлі-продажу (ч. 4 ст.690 ЦК). Якщо при цьому покупець здійснив попереднюоплату товару, за ним на підставі п. 6 ст. З і ст. 1212 ЦКслід визнати право на стягнення як безпідставно отриманоїпродавцем грошової суми, що була сплачена за товар.

  2. Уразі відмови продавця від договору купівлі-продажу у зв'язку з відмовою покупця оплатити товар (ч. 4 ст.692 ЦК), цей товар може виявитись переданні покупцевіна момент розірвання (припинення) договору. За таких умовза продавцем слід визнати право на підставі п. 6 ст. З та ст.1212 ЦК вимагати повернення товару як безпідставно набутого. Якщо товар не зберігся, з покупця належить стягнути його вартість.

Право продавця вимагати повернення товару, проданого в кредит, у випадку прострочення чергових платежів (оплати) визнається ч. 4 ст. 694 ЦК і ч. 2 ст. 695 ЦК. Але при цьому в названих статтях не вирішується доля грошових сум, які передав (перерахував) покупець продавцеві в порядку часткової оплати товару, проданого в кредит. її слід вирішувати на підставі п. 6 ст. З і ст. 1212 ЦК, тобто, раніше внесені суми часткової оплати 'можуть бути стягнені з продавця як безпідставно набуте майно. Такий же висновок належить зробити стосовно випадків прострочення оплати товару, переданого за договором купівлі-продажу з умовою про перехід права власності на товар після повної оплати чи настання інших обставин (ч. 2 ст. 697 ЦК).

804

805