Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 45-46

  1. В ч. 5 ст. 17 Закону "Про охорону прав на зазначенняпоходження товарів" [106] розкривається зміст поняття використання зареєстрованого географічного зазначення. Воновключає: 1) нанесення географічного зазначення на товар,на упаковку товару або на етикетку; 2) застосування географічного зазначення у рекламі; 3) запис на бланках, рахунках та інших документах, ідо супроводжують товар.

  2. Суб'єкт права на географічне зазначення — власниксвідоцтва має право поряд з географічним зазначенням наносити попереджувальне маркування для інформації про те, щоце зазначення зареєстроване в Україні. Для попереджувального маркування географічного зазначення застосовується обведена овалом абревіатура "ГЗП". Замість цього маркуванняабо поряд з ним може наноситись текст: "Зареєстроване вУкраїні географічне зазначення походження товару".

  3. В силу права перешкоджати (забороняти) використовувати географічне зазначення особами, яки не мають наце право, власник свідоцтва може пред'явити відповіднівимоги безпосередньо до правопорушника або звернутися зпозовом до суду.

  4. Власник свідоцтва — суб'єкт права на географічне зазначення несе обов'язки не перешкоджати спеціально уповноваженим державним органам здійснювати контроль за наявністю в товарі особливих та інших характеристик, на підставіяких'зареєстроване географічне зазначення, а також додержуватись заборони видавати ліцензію на використання географічного зазначення. Проте договір про надання дозволу(ліцензії) на використання географічного зазначення, хоч вінпрямо буде суперечити ч. 7 ст. 17 Закону "Про охорону правна зазначення походження товарів", не може кваліфікуватисьяк нікчемний правочин. Це буде правочин оспорюваний, оскільки нікчемними є лише правочини, що прямо визнаютьсязаконом такими (ч. 2 та 3 ст. 215 ЦК).

Стаття 5 04. Строк чинності права інтелектуальної власності на географічне зазначення

1. Право інтелектуальної власності на географічне зазначення є чинним з дати, наступної за датою державної реєст-

Стаття 503-505

рації, і охороняється безстроково за умови збереження характеристик товару (послуги), позначених цим зазначенням.

  1. Право на географічне зазначення є чинним з дати,наступної за датою державної реєстрації цього права. Вказівка в ст. 504 ЦК на настання чинності права з наступногодня не суперечить ст. 253 ЦК, а лище уточнює її формулювання стосовно даного випадку визначення початку строку.

  2. Формулювання "право інтелектуальної власності... охороняється безпосередньо" слід тлумачити так, що йому суперечать положення ч. 4 ст. 15 Закону про те, що свідоцтво, яке посвідчує реєстрацію права на використання географічного зазначення, діє впродовж 10 років віддати подання заявки, та ч. З ст. 21 Закону, яка передбачає припинення права інтелектуальної власності на географічне зазначення у разі несплати збору за продовження дії свідоцтвана наступні 10 років. Відповідно втратив чинність і п. 69Переліку і розмірів зборів за дії, пов'язані з охороною правна об'єкти інтелектуальної власності [241].

  3. Ч. З ст. 21 Закону встановлює наступні підстави припинення права на використання зареєстрованого географічного зазначення:

  1. рішення суду про припинення права у зв'язку з втратою товаром особливих властивостей або інших характеристик, описаних у Реєстрі;

  2. ліквідація юридичної особи або смерть фізичної особи, що є власником свідоцтва;

  3. подання власником свідоцтва заяви до Державногодепартаменту інтелектуальної власності про відмову від прававикористання цього зазначення.