Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

і гу оферент повинен одержати її в межах строку для вщповіщ, встановленого офертою), але одержана з запізненням. В цьому випадку оферент звільняється від відповідних зобов'язань (договір вважається неукладеним), якщо оферент негайно повідомив акцептанта про одержання відповіді з запізненням (про те, що договір не укладено). Якщо таке повідомлення негайно не буде надіслане акцептанту, договір вважається укладеним.

4. При запізненні відповіді сторони можуть домовитись про те, що договір вважається укладеним. Але на випадок спору доцільно було б мати докази того, що така домовленість була досягнута.

Стаття 64 б о Відповідь про згоду укласти договір на інших умовах

ї. Відповідь про згоду укласти договір на інших, ніж було злпюпоноваяо, умовах є відмовою від одержаної пропозиції і водночас новою пропозицією особі, яка зробила попередню пропозицію.,

1. Стосовно відповіді про згоду укласти договір на іншихумовах, застосовуються всі правила щодо пропозиції укласти договір (щодо юридичного значення, строку для відповіді,права відкликання тощо). При отриманні відповіді про згоду укласти договір на інших умовах застосовується такожч. 2 ст. 642 ЦК.

2. Лише стосовно господарських договорів, які засновані на державному замовленні, або укладення яких єобов'язковим для сторін на підставі закону, або господарських договорів, в яких сторона-виконавець визнанав установленому порядку монополістом на певному ринку товарів, робіт, послуг, непередання розбіжностей удвадцятиденний строк на вирішення суду тягне визнання пропозицій іншої сторони (неврегульованих розбіжностей) прийнятими (ч„ 7 ст. 181 ГК [32]). Суди в такихвипадках не повинні брати до уваги доводи про те, щозазначений строк було пропущено у зв'язку з тим, щоіншій стороні було направлено протокол погодження розбіжностей.

744

Стаття 645-648 Стаття 647. Місце укладення договору

1. Договір є укладеним у місці проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка зробила пропозицію укласти договір, якщо інше не встановлено договором.

  1. Правило ст. 647 ЦК є диспозитивним. Тому сторонивправі на свій розсуд визначити місце укладення договору.Суттєво значення місце укладення договору має тільки длядоговорів у сфері міжнародного приватного права, де такемісце (країна) може бути критерієм визначення законодавства, що підлягає застосуванню до правовідносин, що виникли на підставі даного договору. Відповідно до ч. З та 5ст. 382 ГК форма зовнішньоекономічного договору та права і обов'язки сторін такого договору визначаються правоммісця його укладення.

  2. Договір вважається укладеним у місці проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, щозробила пропозицію укласти договір. У відповідних випадкахсторона, що зробила пропозицію укласти договір, визначаєтьсяз урахуванням того, що згода укласти договір на інших умовах, ніж було запропоновано, є відмовою від одержаної пропозиції і водночас новою пропозицією (ст. 646 ЦК).

Стаття 648 о Договір та правові акти органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування

L Зміст договору, укладеного на підставі правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування, обов'язкового для сторін (сторони) договору, має відповідати цьому акту,

2о Особливості укладення договору на підставі правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування встановлюються актами цивільного законодавства,,

1. Якщо договір укладається на підставі правового акту органу державної влади, органу влади Автономної Республі-

745