Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 51

в ид неустойки (штрафна, залікова, виключна чи альтернативна), встановлений договором або законом (а у відповідних випадках — підзаконним актом).

Стаття 625о Відповідальність за порушення грошового зобов'язання

1 Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

2с Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом»

1. Ч. 1 ст. 625 ЦК встановлює виняток із загального правила ст. 614 ЦК, що закріплює принцип вини як підставу відповідальності боржника. За невиконання грошового зобов'язання боржник відповідає, хоч би його виконання стало неможливим не тільки в результаті його винних дій чи бездіяльності, а і внаслідок дії непереборної сили або простого випадку. Відповідальність боржника означає можливість як стягнення за рахунок майна боржника суми невиконаного грошового зобов'язання, так і стягнення сум, право на яке виникає у кредитора на підставі ч. 2 ст. 625 ЦК. В свою чергу, встановлюються винятки і із ч. 1 ст. 625 ЦК. Так, частина друга ст. 58 Закону "Про банки і банківську діяльність" [120] звільняє банк від відповідальності за невиконання або несвоєчасне виконання зобов'язань у разі оголошення мораторію на задоволення вимог кредиторів, зупинення операцій на рахунках банку уповноваженими органами державної влади. П. 4 ст. 91 цього ж Закону передбачає припинення нарахування неустойки та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банку з дня прийняття рішення про відкликання ліцензії та призначення ліквідатора банку. Як виняток із ч. 1 ст. 625 ЦК слід кваліфікувати і припинення нарахування неустойки та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості суб'єкта підприємницької діяльності, що визнаний банкру-

Стаття 624-625

том (ч. 1 ст. 23 Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" [108]).

  1. Ч. 2 ст. 625 ЦК встановлює відповідальність за прострочення виконання грошового зобов'язання. На відмінувід ч. 1 ст. 548 ЦК, що допускає забезпечення тільки основного зобов'язання, ч. 2 ст. 625 ЦК не встановлює такого обмеження. Тому ч. 2 ст. 625 ЦК має застосовуватись ідо випадків прострочення виконання грошового зобов'язання, що має додатковий характер (таким слід визнати,зокрема, зобов'язання щодо відшкодування збитків), якщозаконодавством або договором прямо чи опосередковано встановлено строк виконання такого грошового зобов'язання.Приписуючи платникові самостійно нараховувати пеню напрострочену суму платежу і давати банку доручення про їїперерахування, ч. 4 ст. 343 ГК [32] не встановлює строкувиконання цього обов'язку. Тому цей строк (якщо він невстановлений договором) повинен визначатись відповіднодо ст. 530 ЦК, а його пропуск тягне застосування ч. 2 ст.625 ЦК. Але переважно перед ч. 2 ст. 625 ЦК підлягаєзастосуванню ч. 2 ст. 550 ЦК, яка не допускає нарахуванняпроцентів на неустойку.

  2. Індекс інфляції враховується при простроченні виконання грошового зобов'язання у всіх випадках. Але в силуч. З ст. 6 ЦК сторони договору вправі домовитись про те,що прострочене грошове зобов'язання має виконуватись безурахування індексу інфляції.

  3. Можна стверджувати, що законодавець поступив некоректно, виключивши в усіх випадках застосування до боржника заходу відповідальності у вигляді процентів відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК, якщо договором встановлено іншийрозмір процентів (оскільки проценти не завжди є заходомвідповідальності). Але це не є підставою для запереченнявисновку про те, що встановлення законом або будь-якимдоговором, що не суперечить законові, обов'язку сплачувати проценти (за договором позики, кредитним договором,договором про передання товарів, результатів робіт чи послуг з умовами про попередню оплату або про товарнийкредит) виключає сплату процентів відповідно до ч. 2 ст.625 ЦК.

624

625