Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 51

п ошкодженні речі". Під такими втратами не слід розуміти витрати на придбання нової чи полагодження пошкодженої речі, оскільки цей вид збитків у ч. 2 ст. 22 ЦК виокремлюється в подальшому. В абзаці другому ч. 1 ст. 225 ГК [32] цей вид (частина збитків) більш чітко визначається як "вартість втраченого, пошкодженого або знищеного майна, визначена відповідно до вимог законодавства".

11. Наведені цитати із Цивільного і Господарського кодексів свідчать про недостатню чіткість відповідних формулювань, їх суворо буквальне тлумачення, на думку авторів, було б неприйнятним, оскільки означало б невраху-вання юридико-технічного рівня відповідних положень законодавства. Так, відповідно до ч. 2 ст. 22 ЦК до збитків належать тільки втрати, яких особа зазнала у зв'язку із знищенням або пошкодженням речі. Під це визначення не підпадають, наприклад, втрати, яких зазнала особа у зв'язку з тим, що боржник, який прийняв на себе зобов'язання здійснювати охорону майна кредитора порушив це зобов'язання, внаслідок чого майно було викрадене. Інші випадки втрати майна, коли немає доказів його знищення (знищувати означає припиняти існування чогось — Новий тлумачний словник української мови у чотирьох томах. Т. 1. — К.: Аконіт, 2001, с. 166) також не підпадають під визначення збитків, що наводиться в ч. 2 ст. 22 ЦК.

Формулювання "вартість... пошкодженого... майна..." (абзац другий ч. 1 ст. 225 ЦК) також у разі буквального тлумачення виходить за межі розумного, оскільки, за логікою речей, до збитків має відноситись не вартість пошкодженого майна, а грошова сума, на яку зменшилась вартість майна унаслідок його пошкодження в результаті порушення боржником свого зобов'язання.

За таких умов при тлумаченні ч. 2 ст. 22 ЦК, ч. 2 ст. 224 і>ч. 1 ст. 225 ГК їх букву належить скоригувати відповідно до вимог справедливості, добросовісності і розумності (п. 6 ст. З ЦК) та визнавати такими, що належать до збитків, втрати у зв'язку не тільки із знищенням (припиненням існування) майна, а і у зв'язку з будь-яким вибуттям майна із володіння кредитора або настанням умов, за яких використання майна стало неможливим, а його полагодження —

Стаття 623

економічно недоцільним. З урахуванням тих же принципів вартість пошкодженого майна (ч. 1 ст. 225 ГК) слід тлумачити як грошову суму, на яку зменшилась вартість такого майна.

  1. За основу при визначенні розміру збитків, завданихвтратою, знищенням або пошкодженням майна ч. З ст. 623ЦК приписує брати ринкові ціни, що існували на деньдобровільного задоволення боржником вимоги кредитора умісці, де зобов'язання мало бути виконане. У разі вирішення судом справи про відшкодування збитків, до уваги належить приймати ціни, що існували на день пред'явленняпозову, якщо інше не встановлено законом або договором.Такі ж правила встановлені ч. З та 4 ст. 225 ГК.

  2. Положення, що дає суду право визначення розмірузбитків на підставі ринкових цін, що існували на день пред'явлення позову, стосується тільки випадків, коли законодавством не встановлені спеціальні правила. Так, відповідно до ст. 68 Закону "Про автомобільний транспорт" [125]вартість втрачених або пошкоджених багажу чи вантажувизначається виходячи з ціни, зазначеної в товарному чеку,товарно-транспортній накладній або в договорі перевезення. Лише за відсутності цих документів вартість багажу чивантажу визначається виходячи із середньої вартості того жтовару в місці і на момент видачі вантажу чи багажу згідноз договором перевезення. Від цього правила суд не маєправо відступити при визначенні розміру збитків, завданихнезбереженням багажу чи вантажу при автомобільному перевезенні.

  3. Відповідно до ст. 179 КТМ [24] перевізник у випадках втрати або недостачі вантажу відшкодовує збитки врозмірі дійсної вартості втраченого вантажу або вантажу,якого не вистачає, а у випадках пошкодження чи зіпсуттявантажу — у сумі, на яку знизилася вартість вантажу. Прицьому дійсна вартість вантажу визначається за цінами порту призначення на той час, коли туди прийшло або повинне було прийти судно. При неможливості визначити ці цінидійсна вартість визначається за цінами порту відправленняі часу відправлення вантажу. Передбачається також враховувати витрати на перевезення як такі, що знижують або (у

568

569