Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

в и для перевірки контрагентів за договорами. Решта турботи щодо ідентифікації суб'єктів цивільного права лягає на учасників цивільного обороту.

  1. Необхідність ідентифікації особи, що направила наадресу іншої сторони проект договору, вкрай обмежує можливість ініціювання фізичною особою укладення договорув такий спосіб. Правда, можливе направлення пропозиціїукласти договір телеграмою з засвідченням справжностіпідпису оператором підприємства зв'язку.

  2. Стосовно господарських договорів встановлено, що увипадках, коли проект договору викладено як єдиний документ, він надається іншій стороні в двох примірниках. Проекти договорів повинні містити всі умови, що є істотнимидля відповідного виду договорів, інші умови, необхідні длязабезпечення інтересів сторін. Умови договорів повинні викладатися таким чином, щоб виключити можливість їх неоднозначного тлумачення. Цьому сприяє не тільки відпра-цьованість формулювань, але і структура договору. Дуженевдалим є виділення в тексті договорів таких їх частин,які озаглавлюються, наприклад, "Права та обов'язки сторін".Набагато доцільніше виділити частини, присвячені обов'язкам однієї сторони, обов'язкам другої сторони, правам кожноїзі сторін. Повторень, обумовлених, наприклад, тим, що обов'язкам однієї сторони завжди кореспондують права другої,доцільно уникати, але не на шкоду точності змісту договору. У договорах раціональнішим було б насамперед визначення обов'язків сторін. Права, що кореспондують їм, найчастіше перелічувати нема рації. Однак в окремих випадкахзміст договору зручніше виразити вказівкою на права. Так,у договорах підряду вказується на право замовника контролювати виконання робіт, а не на обов'язок підрядника неперешкоджати здійсненню замовником такого контролю.

  3. Структура договору може бути побудована шляхомвиділення його частин за суто юридичними критеріями(предмет договору, обов'язки однієї сторони, права цієї жсторони, обов'язки другої сторони, права цієї ж сторони,відповідальність сторін, дія договору, інші умови). Допускається побудова структури договору за змістовним критерієм. У такому випадку в договорі, наприклад, поставки

Статгя641-642

будуть виділятися такі розділи: предмет договору, якість товарів, що підлягають поставці, кількість товарів і строки поставки, порядок доставки (відвантаження), ціна і порядок розрахунків, порядок приймання товарів та ін. У господарській практиці не прийнято вказувати в договорах прописом дату їх підписання (направлення другій стороні), розмір грошових сум, що підлягають сплаті за договором. Таку практику слід було б змінити на протилежну.

8. Судова практика поки що ліберальна щодо випадків,коли договір підписується лише на останньому аркуші. Якдокази такі договори звичайно в судах приймаються. Протевсе частіше стали зустрічатися випадки, коли зміст попередніх (непідписаних) аркушів договору оспорюється однією зі сторін. Враховуючи це, рекомендується або підписувати всі аркуші договору (в кінці тексту, викладеного накожному аркуші), або прошивати аркуші таким чином, щобвиключалася їх підміна.

9. В ч. 2 ст. 641 ЦК вперше в національному законодавстві чітко вирішується питання про значення реклами впроцесі укладення договору. Зазвичай вона значення оферти не має. Однак рекламодавець не позбавлений права вказати в рекламі або інших пропозиціях, що реклама або пропозиції мають силу оферти.

10. Оферта може бути відкликана тільки до моменту абов момент одержання її адресатом. Після цього оферта можебути відкликана тільки за наявності згоди акцептанта.

Стаття 642. Прийняття пропозиції

1 Відповідь особи, якій адресована пропозиція укласти договір, про її прийняття (акцепт) повинна бути повною і безумовною,

2„ Якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір, у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору (відвантажила товари, надала послуги, виконала роботи, сплатила відповідну суму грошей тощо), яка засвідчує її бажання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції, якщо інше не вказане в пропозиції укласти договір або не встановлено законом.

738

24*

739