Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

п опередня іпотека має вищий пріоритет перед наступною (це можливо, якщо передання нерухомого майна в наступну іпотеку було здійснено за згодою попереднього іпотеко-держателя).

5. Частина перша ст. 4 Закону "Про іпотеку" [146] передбачає, що іпотека підлягає державній реєстрації. Проте відсутність державної реєстрації ніякою мірою не впливає ні на дійсність договору застави, що належне укладений, ні на права іпотекодержателя у правовідносинах з іпотекодав-цем, в тому числі і на право звернути стягнення на заставлене майно. Державна реєстрація іпотеки має тільки речово-правове значення: за датою державної реєстрації визначається пріоритет права іпотекодержателя на задоволення забезпечених іпотекою вимог за рахунок предмета іпотеки відносно незареєстрованих або зареєстрованих пізніше прав чи вимог інших осіб щодо предмета іпотеки.

  1. Відповідно до частини першої ст. 12 Закону "Прозабезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155]взаємні права і обов'язки між заставодавцем та заставодер-жателем рухомого майна виникають з моменту набраннячинності договором застави (згідно ч. 2 ст. 631 ЦК договірнабирає чинності з моменту його укладення). До таких правзаставодержателя, зокрема, належать права вимагати передання предмета застави, якщо це передбачено договоромабо законом, право звернення стягнення на заставлене майно.

  2. Реєстрація застави рухомого майна в Державномуреєстрі обтяжень рухомого майна тягне не лише речово-правові наслідки (за датою реєстрацію визначається пріоритет даної застави перед іншими обтяженнями предметазастави). Вона впливає на дійсність наступних обтяжень(ст. 10 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень").

8. У випадках, коли рухоме майно, що є предметом застави, відповідно до договору застави підлягає переданнюзаставодержателю, правовідносини між заставодавцем і зас-таводержателем розвиваються у такий спосіб: 1) заставнезобов'язання між сторонами виникає з моменту укладеннядоговору, що є і моментом набрання чинності договором

Стаття585

(ч. 2 ст. 631 ЦК); 2) настання встановленого договором застави строку передання предмета застави заставодержателю перетворює відповідне суб'єктивне право заставодержателя у право вимоги; 3) до передання предмета застави заставодержателю реєстрація застави є неможливою, оскільки не виникає право застави (ч. 2 ст. 585 ЦК), тобто немає того явища, яке підлягає реєстрації (немає застави, обтяження); 4) передання предмета застави (рухомого майна) заставодержателю закінчує накопичення на боці заставодержателя всього комплексу заставних прав перед заставодавцем і відкриває можливість реєстрації застави; 5) реєстрація застави породжує пріоритет заставного права заставо-. держателя перед правом інших осіб на заставлене рухоме майно.

9. Значення моменту виникнення права застави є обмеженим. Виникнення права застави не впливає на дійсність вже укладеного договору застави. Тому при відмові заставодавця передати заставодержателю майно, що є предметом застави, якщо відповідно до договору застави воно повинне знаходитися у володінні заставодержателя, останній вправі вимагати передання йому цього майна (виконання зобов'язання в натурі). Така вимога підлягає задоволенню з застосуванням за аналогією ч. 1 ст. 620 ЦК.

Не вповні відповідає ст. 585 ЦК і ст. 16 Закону "Про заставу" [51] твердження, відповідно до якого при забезпеченні заставою зобов'язання щодо надання банківського кредиту право застави виникає після укладення договору застави і фактичного одержання боржником суми кредиту (п. 8 роз'яснення Вищого арбітражного суду "Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних із застосуванням Закону України "Про заставу" [382]). Навіть твердження про те, що право застави виникає з моменту укладення кредитного договору (якщо він укладається після укладення договору застави), викликає заперечення. Що стосується твердження про те, що застава виникає після фактичного одержання суми кредиту, то це прямо ущемлює інтереси кредитора, а при відкритті кредитної лінії на основі кредитного договору, підписаного після укладення договору застави в забезпечення повернення кредиту, змушує

392

393