Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 36-37

2. Вільне використання твору, що стало суспільним надбанням, не звільняє від обов'язку зазначення авторства та забезпечення недоторканості твору. Але забезпечення недоторканості в повному обсязі, як вона визначається в ст. 439 ЦК, навряд чи є можливим, оскільки спадкоємці мають право протидіяти лише "перекрученню, спотворенню чи іншій зміні твору, а також будь-якому іншому посяганню на твір, що може завдати шкоди честі та репутації автору" (ч. 1 ст. 439 ЦК; ч. 4 ст. 14 Закону [128]). Таким чином, стане можливим супроводження твору без будь-якої згоди ілюстраціями, передмовами, післямовами, коментарями тощо.

Стаття 448. Право автора на частку від суми продажу оригіналу твору

  1. Автор має невідчужуване право на одержання грошовоїсуми у розмірі п'яти відсотків від суми кожного продажу оригіналу художнього твору чи оригіналу рукопису літературноготвору, наступного за відчуженням оригіналу, здійсненим автором. Зазначена сума сплачується продавцем оригіналу твору.

  2. Право, встановлене частиною першою цієї статті, переходить до спадкоємців автора твору та спадкоємців цих спадкоємців і діє до спливу строку чинності майнових прав інтелектуальної власності на твір, установленого статтею 446 цьогоКодексу.

1, Право на частку від ціни продажу художнього твору в ст. 27 Закону називається правом слідування. Сфера дії ст. 448 ЦК є значно більш широкою, ніж сфера дії ст. 27 Закону. Остання є чинною лише стосовно творів образотворчого мистецтва, а ст. 448 ЦК поширює дію права слідування і на рукописи літературних творів, що відповідає п. 1 ст. 14КГ Бернської конвенції про охорону літературних і художніх творів [3].

Глава 37

ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ НА

ВИКОНАННЯ, ФОНОГРАМУ, ВІДЕОГРАМУ ТА

ПРОГРАМУ (ПЕРЕДАЧУ) ОРГАНІЗАЦІЇ МОВЛЕННЯ

(СУМІЖНІ ПРАВА)

Стаття 447-450

Стаття 449. Об'єкти суміжних прав

1. Об'єктами суміжних прав без виконання будь-яких формальностей щодо цих об'єктів та незалежно від їх призначення, змісту, цінності тощо, а також способу чи форми їх вираження є:

а) виконання;

б) фонограми;

в) відеограми;

г) програми (передачі) організацій мовлення.

1. В цій статті наводиться вичерпний перелік об'єктівсуміжних прав. Україна є учасницею низки міжнароднихдоговорів, що стосуються захисту суміжних прав. Зокрема,Україна приєдналась до Конвенції про охорону інтересіввиробників фонограм від незаконного відтворення їхніхфонограм [10], Міжнародної конвенції про охорону інтересів виконавців, виробників фонограм і організацій мовлення [8], Договору Всесвітньої організації інтелектуальноївласності про виконання і фонограми [13]. Із актів національного законодавства, що спрямовані на захист суміжнихправ, крім Цивільного кодексу та Закону "Про авторськеправо та суміжні права", слід звернути увагу перш за все наЗакон "Про розповсюдження примірників аудіовізуальнихтворів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз

даних" [151].

2. Відповідно до актів міжнародного права та національного законодавства в Україні визнаються об'єктом суміжних прав фонограма або відеограма, що виготовлені вперше. Для порівняння зазначимо на те, що діяльність видавництва з наукового та літературного редагування, коригування художніх та наукових творів практично не визнається об'єктом авторського права.

Стаття 450= Суб'єкти суміжних прав

1. Первинними суб'єктами суміжних прав є виконавець, виробник фонограми, виробник відеограми, організація мовлення. За відсутності доказів іншого виконавцем, виробником фонограми, відеограми, програми (передачі) органі-

44

45