Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

Відповідно до п. З ст. 20 Закону "Про страхування" [132] страховик несе майнову відповідальність за несвоєчасну виплату страхової суми (страхового відшкодування) у вигляді сплати страхувальникові неустойки (штрафу, пені), розмір якої "визначається умовами договору страхування". Зазвичай узяте в лапки формулювання в практиці розуміється як таке, що покладає обов'язок встановлювати таку неустойку (штраф, пеню).

Стаття 54Форма правочину щодо забезпечення виконання зобов'язання

  1. Правочин щодо забезпечення виконання зобов'язаннявчиняється у письмовій формі.

  2. Правочин щодо забезпечення виконання зобов'язання,вчинений із недодержанням письмової форми, є нікчемним*

1. Стосовно правочинів щодо забезпечення виконання зобов'язання встановлюється обов'язкова письмова форма. Цей правочин може бути включений безпосередньо до змісту договору, на підставі якого виникає зобов'язання, що забезпечується. Навіть стосовно іпотечного договору, що передбачає погодження сторонами багатьох умов, частина четверта ст. 18 Закону "Про іпотеку" {146] передбачає, що іпотечний договір і договір, що обумовлює основне зобов'язання, можуть бути оформлені у вигляді одного документа. Не виключається також підписання сторонами окремого договору, що передбачає заходи забезпечення виконання зобов'язання і буде підставою виникнення додаткового зобов'язання. Необхідність укладення окремого договору, яким встановлюється забезпечення виконання зобов'язання, що виникло на підставі іншого договору, може бути викликана, зокрема, різним складом учасників цих договорів. Зазвичай укладається окремий договір про встановлення таких заходів забезпечення виконання зобов'язання, як порука, застава, завдаток. Окремим документом оформляється гарантія. Умови про забезпечення виконання зобов'язання неустойкою зазвичай включаються в договір, на підставі якого виникає зобов'язання, що забезпечується.

258

Стаття 546-548

  1. Загальна вимога ч. 1 ст. 547 ЦК про вчинення правочину щодо встановлення забезпечення виконання зобов'язання в письмовій формі не виключає чинності спеціальних правил, відповідно до яких деякі правочини такогороду підлягають нотаріальному посвідченню.

  2. Порушення вимоги про письмову форму правочинівщодо забезпечення виконання зобов'язання тягне їхнедійсність (нікчемність). Судова практика виходить із того,що позови про визнання таких правочинів недійсними неповинні пред'являтись, хоч би одна із сторін і заперечуваланедійсність такого правочину, оскільки недійсність правочину встановлена законом прямо. Але ж у випадку пред'явлення такого позову він має бути розглянутий та вирішений по суті.

Стаття 548. Загальні умови забезпечення виконання зобов'язання