Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 48

  1. П рострочення виконання тягне встановлену закономі договором відповідальність у вигляді відшкодуваннязбитків, а увідповідних випадках — у вигляді відповідальності, встановленої ст. 625 ЦК. Прострочення виконаннядає кредиторові право на стягнення неустойки, якщо вонавстановлена законом або договором. Крім того, боржникнесе відповідальність за неможливість виконання, що настала після прострочення (ч. 1 ст. 612 ЦК).

  2. У разі прострочення боржником виконання зобов'язання кредитор може відмовитися від прийняття виконання, якщо виконання втратило для нього інтерес, і вимагативідшкодування збитків (ч. 2 ст. 612 ЦК). Втрата інтересуповинна розумітися як об'єктивне явище, а не таке, щовикликане суб'єктивним ставленням кредитора до боржника, хоча б і обумовлене простроченням виконання боржником зобов'язання. Однак у відносинах, на які поширюєтьсячинність Господарського кодексу [32], відмова від прийняття виконання з мотивів втрати інтересу чи з інших мотивів можлива тільки у випадках і на умовах, встановленихдоговором.

Повідомлення про відмову від прийняття виконання є одностороннім правочином.

Стаття 531 о Дострокове виконання зобов'язання

1. Боржник має право виконати свій обов'язок достроково, якщо інше не встановлено договором, актами цивільного законодавства або не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

1. За загальним правилом, сформульованим в ст. 531 ЦК, боржник має право достроково виконати зобов'язання, якщо інше не встановлено актами цивільного законодавства, договором, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту. Із змісту зобов'язання випливає, наприклад, недопустимість дострокового виконання наймачем обов'язку повернути річ наймодавцю до закінчення строку найму (інше встановлено ст. 790 ЦК стосовно договору прокату). Дострокове виконання наймачем цього обов'язку означало б дострокове припинення договору в результаті

Стаття530-531

односторонніх дій наймача, що порушило б право наймо-давця на одержання плати від наймача за користування річчю. Із суті зобов'язання зберігання з умовою про оплату послуг зберігача також випливає неприпустимість дострокового виконання поклажедавцем обов'язку забрати річ до спливу встановленого договором строку зберігання. Але спеціальним правилом ст. 953 ЦК поклажедавцю надається право забрати річ до закінчення строку зберігання.

  1. Ст. 531 ЦК не застосовується стосовно зобов'язаньпозики. Ч. 1 ст. 1049 ЦК покладає на позичальника обов'язок повернути позикодавцеві позику (грошові кошті у такійсамій сумі або речі, визначені родовими ознаками у такійсамій кількості, такого ж роду та такої якості, що булипередані йому позикодавцем) у строк, встановлений договором. Лише стосовно позики, наданої без умови про сплату процентів за користування нею, позичальник має праводострокового повернення позики, якщо інше не встановлено договором (ч. 2 ст. 1049 ЦК).

  2. Наявність загального правила, що надає боржниковіправо дострокового виконання зобов'язання, виключає необхідність формулювання з цього приводу спеціальних правил. Тим часом, такі правила встановлюються. Відповіднодо ст. 47 Закону "Про заставу" [51] боржник, який одночасно є заставодавцем у правовідносинах закладу, вправідостроково виконати зобов'язання, якщо заставодержательзберігає або використовує предмет закладу неналежним чином, що тягне за собою припинення застави (п. 1 ч. 1 ст.593 ЦК).

4. В окремих випадках кредитору надається право вимагати дострокового виконання зобов'язання. Відповідно доч. 1 ст. 107 ЦК кредитор юридичної особи, що припиняється (незалежно від форми припинення) має право вимагати від неї дострокового виконання зобов'язання (абойого припинення).

Незалежно від настання строку вимоги (цей строк настає в день закінчення строку, встановленого для виконання зобов'язання, або настання дня, в який зобов'язання має бути виконане) кредитори спадкодавця можуть вимагати виконання зобов'язання спадкоємцями (ст. 1281 ЦК).

200

201