Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

С таття 652. Зміна або розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин

1 У разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання,,

Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

2. Якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, абощодо його розірвання, договір може бути розірваний, а зпідстав, встановлених частиною четвертою цієї статті, — змінений за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони занаявності одночасно таких умов:

  1. в момент укладення договору сторони виходили з того,що така зміна обставин не настане;

  2. зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всійтурботливості та обачності, які від неї вимагалися;

  3. виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторонутого, на що вона розраховувала при укладенні договору;

  4. із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона.

  1. У разі розірвання договору внаслідок істотної зміниобставин суд, на вимогу будь-якої із сторін, визначає наслідки розірвання договору виходячи з необхідності справедливого розподілу між сторонами витрат, понесених ними узв'язку з виконанням цього договору.

  2. Зміна договору у зв'язку з істотною зміною обставиндопускається за рішенням суду у виняткових випадках, колирозірвання договору суперечить суспільним інтересам або потягне для сторін шкоду, яка значно перевищує затрати, необхідні для виконання договору на умовах, змінених судом.

1. Ст. 652 ЦК формулює розгорнені правила, спрямовані на захист інтересів сторін договору у разі істотної зміни обставин. Законодавець в цьому випадку визнав, що зміст

1

І

Стаття652

прав та обов'язків, які виникли у сторін на підставі договору, доцільно змінити з метою зберегти той баланс інтересів сторін, якого було досягнуто при укладенні договору і який виявився порушеним у зв язку із істотною зміною обставин.

  1. Підставою зміни або розірвання договору може бутиістотна зміна обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору. Визначення істотності зміни обставин наводитися в абзаці другому ч. 1 ст. 652 ЦК. Але і за наявностіістотної зміни обставин договір не може бути змінений аборозірваний, якщо договором передбачено, що вш не можебути змінений або розірваний за таких підстав. Обмеженняна зміну або розірвання договору в зв'язку з істотною зміноюобставин може випливати із суті зобов'язання,

  2. Ч. 2 ст. 652 ЦК встановлює, що у разі недосягненняміж сторонами договору згоди щодо його розірвання, договір може бути розірваний за рішенням суду. Це можливеза наявності одночасно всіх умов, що встановлені п. 1-4 ч.2 ст. 652 ЦК.

Сторона, яка вимагає розірвання або зміни договору, повинна довести, що в момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна не настане. Ця ж сторона повинна доказати, що її вина в неусуненні причин, які привели до зміни обставин, відсутня. В п. 2 ч= 2 ст. 652 ЦК побічно дуже вдало розкрито зміст поняття вини як непро-явлення всієї турботливості та обачності, які вимагались від сторони. Варто звернути увагу на те, що про турботливість та обачність сторони йдеться тільки стосовно усунення причин після їх виникнення. Непроявленню стороною турботливості та обачності стосовно запобігання настанню цих причин правове значення не надається.

4. При вирішенні питання про розподіл між сторонамивитрат, які уже здійснені на виконання договору, щодо якоговирішується спір про його розірвання, суд повинен виходити із необхідності їх справедливого розподілу. Це правило слід застосовувати за аналогією і до правовідносин, щовиникають при розірванш договору в зв'язку із істотноюзміною обставин на підставі спеціальних норм, якщо вонине встановлюють наслідків розірвання договору.

794

795