Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 44-45

особи тільки разом з підприємством або його частиною, разом з діловою практикою чи її частиною, якщо у них було використано заявлену торговельну марку або здійснено значну підготовку для такого використання. За наявності викладених умов право попереднього користування може переходити "автоматично". Але відсутність договору про передання права попереднього користування може внести невизначеність у відносини щодо попереднього користування. Тому перехід такого права треба оформляти відповідним договором, розпорядчим актом чи шляхом включення відповідних умов до договору більш широкого змісту.

Глава 45

ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ НА ГЕОГРАФІЧНЕ ЗАЗНАЧЕННЯ

Стаття 501. Набуття права інтелектуальної власності на географічне зазначення

  1. Право інтелектуальної власності на географічне зазначення виникає з дати державної реєстрації цього права, якщоінше не встановлено законом.

  2. Обсяг правової охорони географічного зазначення визначається характеристиками товару (послуги) і межами географічного місця його (її) походження, зафіксованими державною реєстрацією права інтелектуальної власності на географічне зазначення.

1. В Цивільному кодексі містяться загальні положення про право інтелектуальної власності на географічне зазначення. Більш детально суспільні відносини з приводу географічного зазначення регулюються Законом "Про охорону прав на зазначення походження товарів" [106] (далі — Закон). Закон, як і Цивільний кодекс, не охороняє права на просте зазначення походження товару. Просте зазначення походження товару визначається як будь-яке словесне чи зображувальне (графічне) позначення, що прямо чи опосередковано вказує на конкретне географічне місце походження товару (абзац шостий ст. 1; ч. 2 ст. 7 названого Закону). Відсутність в Цивільному кодексі положень про

120

Стаття 500-501

охорону права на просте зазначення місця походження товару не означає, що таке право не охороняється. Така охорона здійснюється і надалі буде здійснюватись законодавством, що покликане запобігати недобросовісній конкуренції. Ч. 2 ст. 33 ГК [32]; частина перша ст. 4 Закону "Про захист від недобросовісної конкуренції" [46] визнають неправомірним використання будь-яких позначень, що використовуються одним суб'єктом, іншим суб'єктом, якщо це може призвести до змішування діяльності одного господарчого суб'єкта з діяльністю іншого. Ст. 6 Закону "Про охорону прав на зазначення походження товарів" більш конкретно зазначає на неприпустимість використання простих зазначень походження товарів, що є неправдивими (фальшивими) чи такими, що вводять в оману щодо дійсного географічного місця походження товару. Але чинні юкони виключають визнання простого зазначення походження товару об'єктом права інтелектуальної власності.

  1. Цивільний кодекс не розмежовує назву місця походження товару як об'єкту правової охорони та географічногозазначення походження товару. Угода про заходи щодо попередження та припинення використання неправдивих товарних знаків та географічних зазначень (підписана країнами СНД) також вживає тільки поняття географічного зазначення і не вживає поняття (географічного) місця походження товару. Тому слід визнати, що з моменту введення вдію нового Цивільного кодексу реєстрації та правовій охороні підлягає тільки географічне зазначення походженнятовару. Що стосується назви місця походження товару, тозаконодавець відмовився від використання цього термінута правової конструкції, що йому відповідає, оскільки визначення назви місця походження товару практично повністюспівпадало з визначенням географічного зазначення походження (див. абзаци одинадцятий та дванадцятий ст. 1; ч. Зта 4 ст. 7 Закону "Про охорону прав на зазначення походження товару").

  2. В п. 4 ст. 7 Закону "Про охорону прав на зазначенняпоходження товарів" визначаються умови, за яких географічному зазначенню походження товару може бути наданаправова охорона. Це — такі умови: 1) зазначення є назвою

121