Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 51

д и з метою отримання доходів є критерієм визначення розміру збитків у вигляді упущеної вигоди. При здійсненні кредитором всіх заходів для досягнення зазначеної мети стягненню підлягає вся належне підтверджена упущена вигода. Якщо в основному такі заходи проведені, але здійснення всіх заходів для отримання доходів кредитором у суді не доведено, розмір упущеної вигоди, що стягується з боржника, підлягає зменшенню відповідно до розміру затрат кредитора на здійснення заходів, проведення яких не доведено. Якщо нездійснені заходи за критерієм затрат рівнозначні здійсненим, стягненню підлягає половина належне розрахованої упущеної вигоди. Таке тлумачення ч. 4 ст. 623 ЦК відповідає букві закону і враховує принцип справедливості. При такому тлумаченні ч. 4 ст. 623 ЦК узгоджується з п. 2 ст. 7.4.3 Принципів міжнародних комерційних договорів УНЩРУА [12], відповідно до якого компенсації підлягає втрата сприятливої можливості пропорційно вірогідності її виникнення.

Причинний зв'язок

72. Відповідно до ст. 623 і 22 ЦК, ч. 1 ст. 224 ГК [32] відшкодуванню підлягають завдані збитки, тобто збитки, причиною яких є порушення зобов'язання, якого припустився боржник. Отже, між цим порушенням та збитками має бути причинний зв'язок. За його наявності збитки підлягають відшкодуванню. За відсутності такого зв'язку збитки не відшкодовуються. При вирішенні питання про наявність чи відсутність причинного зв'язку слід враховувати, що необхідно виявляти зв'язок саме між порушенням зобов'язання та шкідливими наслідками (збитками), а не між діями (бездіяльністю) боржника взагалі та збитками. Свого часу предметом розгляду у суді була справа про стягнення з банку збитків, завданих заготівельній конторі розтратою грошей працівником контори. Підставою для вимоги до банку були формальні порушення, яких припустився касир банку. Ці порушення не виключали права працівника заготконтори отримати гроші. Тому суд дійшов висновку, що немає причинного зв'язку між допущеним касиром порушенням та розтратою (див. Новицкий И.Б., Лунц Л.А. Об-

Стаття623

щее учение об обязательствах. М: Госюриздат, 1950, с. 302). Причинний зв'язок можна було визнати наявним лише за умови, що касир не мав права видати гроші. В даному випадку збитки на боці заготконтори знаходились у причинному зв'язку з діями касира, але вони не були наслідком тієї частини дій касира, які складали порушення ним встановлених правил оформлення документів для видання грошей із каси.

  1. Насамперед слід звернути увагу на виняткову гостроту, практичну значимість і актуальність проблеми причинного зв'язку. Лише багаторічний досвід вітчизняноїюридичної науки, що характеризується ухилом у філософську та іншу абстрактну проблематику, міг стати підставоюдля тверджень про те, що проблема причинного зв'язкупереважно не має практичних аспектів. Навпаки, проблемапричинного зв'язку набуває виняткової гостроти для пра-возастосування і чекає свого задовільного вирішення в пра-вотворчості та практиці правозастосування.

  2. Проблема причинного зв'язку традиційно розглядається при дослідженні юридичної відповідальності, в тому числіцивільно-правової. Тим часом, величезна кількість правових конструкцій, що формулюються в актах цивільногоправа, передбачає врахування причинного зв'язку і виражає його шляхом використання різних термінів.

Зокрема, доречно вести мову про причинний зв'язок обставин непереборної сили зі збитками, що настали, про причинний зв'язок порушень страхувальником своїх обов'язків з виникненням на стороні страховика права відмовити у виплаті страхової суми чи страхового відшкодування. Саме недостатня увага до проблеми причинного зв'язку призвела до того, що в ст. 26 Закону "Про страхування" [132] підстави для відмови у виплаті страхової суми чи страхового відшкодування переважно встановлюються у вигляді формальних допущених страхувальником порушень, не пов'язаних з будь-якими наслідками. Так, самі по собі подання страхувальником завідомо неправдивих відомостей про об'єкт страхування, несвоєчасне повідомлення про настання страхового випадку, які не вплинули в будь-який спосіб на зміст страхових правовідносин, не повинні були визнаватися

602

603