Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

м оменту переходу права власності на заставлене майно до заставодержателя або до продажу заставодержателем предмета застави.

13. Якщо впродовж ЗО днів з моменту реєстрації в Державному реєстрі відомостей про звернення стягнення зобов'язання, забезпечене заставою, залишається невиконаним,а предмет застави знаходиться у заставодавця, останній зобов'язаний на вимогу заставодержателя негайно передати йому

предмет застави у володіння. Невиконання цієї вимоги тягне застосування судової процедури звернення стягнення на заставлене рухоме майно.

  1. Одержавши предмет застави у володіння, заставо-держатель має право задовольнити вимогу, що забезпеченазаставою, шляхом набуття права власності на предмет застави. Для цього заставодержатель зобов'язаний надіслатиборжникові та іншим обтяжувачам предмета застави письмове повідомлення про намір набути право власності напредмет застави.

  2. Боржник та обтяжувачі, на користь яких встановленезареєстроване обтяження предмета застави, протягом ЗО дніввправі заперечити проти переходу права власності до заставодержателя. Якщо проти набуття заставодержателем прававласності на заставлене рухоме майно заперечує інший об-тяжувач, заставодержатель може набути право власності лишеза умови задоволення вимоги цього обтяжувача до боржника. Якщо проти набуття права власності на заставленерухоме майно заставодержателем заперечує боржник, набуття заставодержателем права власності на заставлене майно можливе за рішенням суду.

  3. Набуття заставодержателем права власності на заставлене рухоме майно в порядку звернення стягнення нанього припиняє зобов'язання, яке забезпечувалось заставою цього майна. Після цього заставодержатель не вправіпред'являти боржнику інші вимоги, що входили до змістузабезпеченого заставою зобов'язання.

  4. Набуття заставодержателем права власності на заставлене рухоме майно в порядку звернення стягнення нанього в позасудовому порядку не припиняє усіх обтяженьвідповідного рухомого майна з вищим пріоритетом, але

Стаття590-591!

припиняє обтяження цього ж майна з нижчим пріоритетом.

  1. Інший варіант вирішення питання про зверненнястягнення на заставлене рухоме майно за наявності заперечень з боку інших обтяжувачів або боржника — продажпредмета застави. Ст. ЗО, 31 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155] встановлюють порядок продажу предмета застави заставодержателемта розподілу доходів від продажу цього предмета.

  2. Ст. 32, 33 названого вище Закону встановлюють досить складний порядок звернення стягнення на право грошової вимоги, що є предметом застави, а також на грошовікошти і цінні папери, що є предметом застави. В зв'язку звведенням в дію згаданого Закону ст. 23 Закону "Про заставу" [51], що встановлює загальні правила про реалізаціюпредмета застави, яким є майнові права, зберегла чинність,а частина друга цієї ж статті втратила чинність стосовноправа грошової вимоги, оскільки ст. 32 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" передбачає інший (несудовий) порядок звернення стягнення направо грошової вимоги, що є предметом застави.

Стаття 591. Реалізація предмета застави

  1. Реалізація предмета застави, на який звернене стягнення, провадиться шляхом його продажу з публічних торгів,якщо інше не встановлено договором або законом. Порядокреалізації предмета застави з публічних торгів встановлюється законом.

  2. Початкова ціна предмета застави для його продажу зпублічних торгів визначається в порядку, встановленому договором або законом. Якщо звернення стягнення здійснюється за рішенням суду, суд у своєму рішенні може визначитипочаткову ціну предмета застави.

  3. Якщо публічні торги оголошено такими, що не відбулися, предмет застави може бути за згодою заставодержателята заставодавця переданий у власність заставодержателя започатковою ціною, якщо інше не встановлено договором абозаконом.

412

413