Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 48

ч астці. Ця вимога може стосуватись виконання основного зобов'язання або додаткового зобов'язання зі сплати неустойки. Що стосується відшкодування збитків, то ця вимога зазвичай виходить за межі солідарного зобов'язання на стороні кредитора і може заявлятись кожним із кредиторів, якому завдані збитки невиконанням боржником зобов'язання.

2. Солідарне зобов'язання на стороні кредитора в кінцевому рахунку підлягає поділу між солідарними кредиторами. Якщо інше не встановлене договором, частки солідарних кредиторів вважаються рівними. У разі отримання одним або декількома кредиторами виконання, виконане підлягає розподілу між солідарними кредиторами в рівних або інших частках, передбачених договором.

Стаття 543. Солідарний обов'язок боржників

  1. У разі солідарного обов'язку боржників (солідарнихборжників) кредитор має право вимагати виконання обов'язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо.

  2. Кредитор, який одержав виконання обов'язку не в повному обсязі від одного із солідарних боржників, має правовимагати недоодержане від решти солідарних боржників.

Солідарні боржники залишаються зобов'язаними доти, доки їхній обов'язок не буде виконаний у повному обсязі.

  1. Солідарний боржник не має права висувати проти вимоги кредитора заперечення, що грунтуються на таких відносинах решти солідарних боржників з кредитором, у яких цейборжник не бере участі.

  2. Виконання солідарного обов'язку у повному обсязі одним із боржників припиняє обов'язок решти солідарних боржників перед кредитором.

1. При солідарному зобов'язанні на стороні боржника кредитор має право пред'явити вимогу про виконання зобов'язання повністю або в частині на свій розсуд до одного з боржників, до кількох боржників або до всіх боржників. Боржники є солідарними лише перед кредитором. Між солідарними боржниками зобов'язання підлягає розподілу.

Стаття 542-543

Зазвичай воно розподіляється порівну. Договором або законом зобов'язання між солідарними боржниками може розподілятись в інших частках. Так, учасники повного товариства за певних умов несуть солідарну відповідальність перед кредиторами повного товариства. Між ними (учасниками повного товариства) ця відповідальність розподіляється пропорційно часткам учасників у складеному капіталі повного товариства. Є і така законодавча практика, коли право розподілу солідарного зобов'язання між боржниками надається суду. Ст. 17 Закону "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" [90] покладає на журналіста і засіб масової інформації солідарну відповідальність за заподіяну моральну шкоду. Водночас встановлюється, що кожен із зазначених солідарних боржників несе відповідальність з урахуванням міри його вини. Це означає, що суд зобов'язаний прийняти за позовом потерпілого рішення про відшкодування моральної шкоди у відповідній сумі з обох боржників солідарно, а для наступного розподілу відповідальності між солідарними боржниками повинен визначити розмір відповідальності кожного із солідарних боржників.

  1. Національному законодавству відома і така правоваконструкція, відповідно до якої виникає солідарне зобов'язання, але і при солідарному зобов'язанні за заявою потерпілого суд може визначити відповідальність боржників участці відповідно до ступеня їхньої вини (ст. 1190 ЦК).

  2. Відносини, що виникають у зв'язку з примушеннямдо виконання солідарного обов'язку, урегульовані недостатньо. Взаємодія матеріально-правових (цивільно-правових),процесуальних (цивільних і господарських) правовідносин,а також правовідносин, що складаються в ході виконавчогопровадження, законодавством належно не визначена. Цевимагає граничної обережності при виборі кредитором варіантів вимог до співборжників. Найбільш раціональним єваріант, при якому вимога про виконання зобов'язання вцілому пред'являється в суді до всіх боржників одночасно.У такому випадку суд виносить рішення про покладення наборжників солідарного обов'язку, зокрема, про стягненнягрошової суми солідарно. На підставі даного судового рішен-

234

235