Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 47

х овувати, що можливе укладення консенсуального договору про відступлення права вимоги. В такому випадку перехід права здійснюється в момент настання строку виконання обов'язку, що кореспондує цьому праву, або в момент підписання акта про передання права, або в інший момент, визначений сторонами. На цей момент буде визначатись і обсяг прав, що передаються.

  1. При заміні кредитора в зобов'язанні на підставі виконання обов'язку боржника (п. З і 4 ч. 1 ст. 512 ЦК) правадо нового кредитора переходять в момент, коли такий юридичний факт настав (коли обов'язок боржника виконано, авиконання прийняте кредитором).

  2. При правонаступництві в зв'язку з злиттям, приєднанням, поділом, виділом чи перетворенням юридичної особимоментом переходу прав до нового кредитора є момент внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб тафізичних осіб-підприємців запису про припинення юридичної особи (при приєднанні) або запису про реєстраціююридичної особи, що є новим кредитором (при злитті, поділі,виділі та перетворенні юридичної особи).

  3. При спадкуванні права переходять до нового кредитора в момент отримання свідоцтва про право на спадщину, аякщо право, отримане в порядку спадкування підлягає державній реєстрації, права переходять до нового кредитора вмомент реєстрації.

  4. Законодавець виявився байдужим до проблем правового становища нового кредитора в частиш, що виходить замежі його статусу як управненого суб'єкта. Тому в статті,що коментується, та інших статтях Цивільного кодексу немає відповіді на запитання про те, чи відповідає новийкредитор за прийняття належного виконання, чи поширюється на нього неустойка, встановлена договором міжпервісним кредитором та боржником за відмову прийнятиналежне виконання. Відповідь на це запитання випливає ізспівпоставлення ч. 1 ст. 516 та ст. 520 ЦК. Із цього співпо-ставлення випливає, що без згоди іншої сторони зобов'язання можна передати тільки права, оскільки боржникові, впринципі, немає різниці, на адресу якого суб'єкта виконувати зобов'язання. Передавати обов'язки без згоди іншої

Стаття 514-515

рони зобов'язання було б некоректно, оскільки для суб'єкта важливо, хто ці обов'язки буде виконувати. Отже, відповідальним перед боржником при відступленні права вимоги залишається первісний кредитор. При правонаступ-ництві (п. 2 ч. 1 ст. 512 ЦК) логічно було покласти відповідальність за належне прийняття виконання на нового кредитора. Це ж стосується і випадків, передбачених п. З і 4 ч. 1 ст. 512 ЦК.

Стаття 515. Зобов'язання, в яких заміна кредитора не допускається

1. Заміна кредитора не допускається у зобов'язаннях, нерозривно пов'язаних з особою кредитора, зокрема у зобов'язаннях про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю.

1. Чинність ст. 515 ЦК поширюється на заміну кредитора з будь-яких підстав, що встановлені ч. 1 ст. 512 ЦК.Якщо зобов'язання нерозривно пов'язане з особою кредитора, заміна кредитора є неможливою не тільки в силу пра-вочину (п. 1 ч. 1 ст. 512 ЦК) чи дій, зазначених в п. З та 4ч. 1 ст. 512 ЦК, а і в силу правонаступництва. У разі смертікредитора-фізичної особи або припинення кредитора-юри-дичної особи в таких випадках зобов'язання припиняється,припиняються і всі права, що складають зміст цього зобов'язання (ст. 608, 609 ЦК).

2. У зобов'язаннях про відшкодування шкоди, завданоїкаліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, заміна кредитора в порядку правонаступництва не допускаєтьсянавіть стосовно тих платежів, які на момент смерті кредитора виявились простроченими. Такий висновок випливаєне тільки із ст. 515 ЦК, а і із ст. 1230 ЦК. Із ч. 1 ст. 1230ЦК випливає неможливість правонаступництва в порядкуспадкування прав, що складають зміст зобов'язання провідшкодування шкоди, не пов'язаної з завданням каліцтва,іншого ушкодження здоров'я або смертю кредитора.

3. Відповідно до ч. 1 ст. 448 ЦК автор має право наодержання грошової суми у розмірі п'яти відсотків від сумикожного продажу оригіналу художнього твору чи оригіналу

160