Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 51

б оржником кредитору, який з вини боржника не продав товари (послуги, роботи) і не одержав внаслідок цього доход, виникає об'єкт оподаткування податком на додану вартість. Логіка Державної податкової адміністрації України, що виражена у згаданому листі, полягає в наступному: оскільки об'єктом оподаткування податком на додану вартість є операції з продажу, а відшкодування боржником кредитору неодержаних доходів дає змогу суб'єкту одержати ті ж доходи, що і при продажу, відшкодування слід прирівняти до продажу. До такого висновку можна було прийти або поширювально тлумачачи ст. З Закону "Про податок на додану вартість" [86], або застосовуючи її за аналогією. Тим часом, поширювальне тлумачення будь-якого положення законодавства є протизаконним, а застосування за аналогією до відносин по відшкодуванню неодержаного прибутку ст. З Закону "Про податок на додану вартість" було б неприпустимим, оскільки закон застосовується за аналогією тільки у випадках, якщо відповідні відносини не урегульовані. Уданому випадку об'єкт оподаткування податком на додану вартість чітко визначений. Продаж товарів (робіт, послуг) як об'єкт оподаткування податком на додану вартість визначається в ст. 1 Закону "Про податок на додану вартість". Підводити під продаж товарів відшкодування боржником не одержаних кредитором з вини боржника доходів, що стягуються у вигляді збитків, означало б ігнорувати букву закону.

57. При спрощеній системі оподатковування об'єктом оподатковування є виручка від реалізації. Виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на поточний рахунок в банку або у касу платника податку за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг), а також різниця між сумою, отриманою від реалізації основних фондів, та їх залишковою вартістю на момент продажу (ст. 1 Указу Президента "Про спрощену систему оподатковування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" [177]). Не одержаний кредитором дохід, який стягується кредитором з боржника, не входить до складу названого об'єкта оподатковування при спрощеній системі

Стаття623

оподатковування. Це означає, що при стягненні з боржника збитків у вигляді неодержаного прибутку без відрахування податку, що підлягає до сплати, позивач одержує додаткову майнову вигоду, рівну сумі єдиного податку, яка була б сплачена, якби кредитор одержав виручку від реалізації, а не стягував неодержаний прибуток. Але правових підстав зменшувати суму стягуваного з боржника неодержаного доходу на суму єдиного податку з урахуванням того, що у вигляді неодержаного прибутку кредитор зможе одержати доходу більше, ніж він одержав би при належному виконанні зобов'язання боржником, немає.

  1. При визначенні величини неодержаних доходів валові доходи (виторг) слід зменшити на суму витрат, якікредитор не поніс з метою одержання доходів. Для цьоговикористовується перелік і склад статей калькулювання виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), що встановлюється підприємством (п. 11 Положення (стандарту)бухгалтерського обліку 16 "Витрати" [326]). Водночас у п.12-14 названого Положення в загальному вигляді визначається склад прямих витрат, а склад загальновиробничихвитрат розкривається докладно в п. 15 Положення.

  2. До складу прямих матеріальних витрат включаєтьсявартість сировини та основних матеріалів, що утворюютьоснову виробленої продукції, покупних напівфабрикатів ікомплектуючих виробів, допоміжних та інших матеріалів,які можуть бути безпосередньо віднесені до даного об'єктавитрат. При цьому враховується ціна придбання сировини,матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих виробів, допоміжних і інших матеріалів без податку на додану вартість,якщо у зв'язку з їх придбанням (оплатою) суб'єкт одержавправо на податковий кредит. Це збільшує суму неотрима-ного доходу, що підлягає стягненню. Якщо ж у цьому зв'язкусуб'єкт права на податковий кредит не одержав (оскількиоперації з реалізації таких товарів не є об'єктами оподаткування податком на додану вартість або звільнені від обкладання цим податком; оскільки кредитор не є платникомподатку на додану вартість; оскільки відчужувач не є платником податку на додану вартість), належний до сплати вскладі ціни напівфабрикатів, комплектуючих виробів, ма-

594

595