Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

8 А|(£: Ярема, т. 2 225

Глава 48

виконання свого обов'язку, відмовитися від його виконання частково або в повному обсязі, якщо є очевидні підстави вважати, що інша сторона не виконає свого обов'язку у встановлений строк чи термін або виконає його не в побно-му обсязі. Отримання інформації про вірогідне невиконання стороною свого зобов'язання пов'язане з труднощами. Але це можливо. Очевидними підставами вважати, що сторона не виконає свого зобов'язання, можуть бути невиконання нею аналогічного зобов'язання в попередній період, інформація про невиконання аналогічного зобов'язання перед іншими контрагентами. Незаконна заява про відмову від виконання зобов'язання (договору) також є очевидною підставою вважати, що зобов'язання не буде виконане у встановлений строк і в повному обсязі. При зупиненні виконання доцільно було здійснити заходи щодо примушення боржника до виконання зобов'язання в натурі або до розірвання договору відповідно до ч. 2 ст. 651 ЦК. Оскільки зупинення виконання чи інші зазначені дії здійснюються в силу суб'єктивного права сторони зобов'язальних правовідносин, ця сторона не несе обов'язку сплатити неустойку за період зупинення виконання та відшкодувати збитки, які виникли у іншої сторони.

  1. Стосовно підряду ч. 2 та 3 ст. 849 ЦК встановлюютьспеціальні наслідки виявлення неможливості закінченняроботи у строк або неможливості її виконання належнимчином. Тому до договору підряду загальні правила ч. З ст.538 ЦК застосовуватись не можуть.

  2. Правова конструкція зупинення виконання зобов'язання використовується в чинному цивільному законодавствіі в інших випадках. Однією із правових форм, в якійвтілюється ця правова конструкція, є мораторій. Він визначається у ст. 1 Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" [108] стосовно зобов'язань як зупинення виконання боржником грошових зобов'язань, строк виконання яких настав до введення мораторію, та зупинення заходів, спрямованих назабезпечення виконання цих зобов'язань, які (заходи) булизастосовані до прийняття рішення про введення мораторію(відповідно до спеціального правила ч. 2 ст. 12 названого

Стаття 538

Закону мораторій вводиться на задоволення всіх вимог кредиторів, крім випадків, передбачених цим Законом, а не стосується тільки грошових зобов'язань). На введення мораторію господарський суд вказує в ухвалі про порушення провадження у справі про банкрутство.

8. Зобов'язання організації, що здійснює постачання електричною енергією, тимчасово зупиняється на період припинення користування електроенергією у випадках проведення планового ремонту електроустановок і електричних мереж, виникнення ситуацій, безпосередньо не пов'язаних з аварією, коли обмежується відпуск електроенергії, а також при аваріях. Про тимчасове припинення постачання енергії організація, що здійснює постачання електроенергії, повідомляє споживачам через засоби масової інформації не пізніше, ніж за 10 днів. При виникненні аварійних режимів організація, що здійснює постачання електроенергією, повинні впродовж 5 днів після аварії повідомити споживачам про причини тимчасового припинення постачання електроенергією (п. 34 Правил користування електричною енергією для населення [230]). Ці норми є чинними, оскільки Кабінету Міністрів надане повноваження затверджувати правила користування електроенергією (ст. 277 ГК [32]).

  1. Тимчасове припинення газопостачання здійснюєтьсяу випадках, передбачених п. 4 Правил надання населеннюпослуг з газопостачання. Передбачене також тимчасове припинення надання населенню послуг з водопостачання, теплопостачання та водовідведення з технічних причин, за заявою споживача на час його відсутності (за наявності технічних можливостей) або з ініціативи підприємства, що надає такі послуги, в разі несплати вартості послуг за період,що перевищує три місяці (п. 1, 35, 36 Правил наданнянаселенню послуг з водо-, теплопостачання та водовідведення [214]).

  2. Договір між членами оптового ринку електричної енергіїУкраїни [277] передбачає як санкцію за неналежне виконання зобов'язань, яка застосовується до членів ринку, такіспособи зупинення виконання зобов'язань як тимчасове припинення продажу такому члену електроенергії, повне відключення його від магістральної і міждержавної електромережі,

226

8*

227