Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 51

р ушення майнових прав, витрати з придбання яких не включались у валові витрати, також забезпечує відновлення порушеного майнового стану і виключає отримання кредитором (в результаті притягнення ним боржника до відповідальності) майна, що перевищує завдані збитки.

  1. Відповідно до п. 4.2.10 ч. 4.2 ст. 4 Закону "Проподаток з доходів фізичних осіб" [144] по-різному оподатковуються доходи у вигляді відшкодування збитків, що завдані фізичним особам. В цьому пункті закладена достатнялогіка: відшкодування прямих збитків не включається дооб'єкту оподаткування. Грошові суми, отримані у виглядіупущеної вигоди, оподатковуються. Суми відшкодуванняшкоди, що спричинена актами, що визнані неконституційними (частина третя ст. 152 Конституції), або незаконнимидіями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури та суду, не оподатковуються. В цьому останньому випадку законодавець визнав за можливе, щоб кредитор (потерпілий) отримав в результаті відшкодування дещо більше,ніж втратив в результаті порушення його права: якби фізичнаособа отримала заробітну плату, вона б сплатила податок здоходу. Та ж заробітна плата, що стягується у вигляді відшкодування шкоди, оподаткуванню не підлягає.

  2. Суду надається право задовольнити вимогу провідшкодування збитків, беручи до уваги ринкові ціни, щоіснували на день ухвалення рішення. Не слід, однак, думати, що це право суд реалізує на свій розсуд. Суд — це органвлади, і реалізація ним своїх прав одночасно є його обов'язком. Тому, оскільки більш конкретно умови застосування при визначенні розміру збитків ринкових цін, щоіснують на день ухвалення рішення, не встановлені, судзобов'язаний при цьому керуватись принципами добросовісності, справедливості і розумності (п. 6 ст. З ЦК). В іншомувипадку не виключається скасування судового рішення вапеляційному чи касаційному порядку.

  3. Право на відшкодування збитків у вигляді вартостівтраченого (знищеного, зіпсованого) майна чи грошовоїсуми, на яку зменшилась вартість пошкодженого майна,має власник чи суб'єкт права господарського відання абооперативного управління.

Стаття623

Особа, що володіє річчю не на підставі права власності (права господарського відання, права оперативного управління), а на іншій правовій підставі, також може пред'явити до третьої особи вимогу про відшкодування збитків, завданих знищенням або пошкодженням речі (іншим незбере-женням речі чи зниженням її цінності). Але вона не може висунути вимогу про відшкодування вартості втраченого, пошкодженого або знищеного майна. Вона може висунути вимогу про відшкодування витрат, зроблених у зв'язку з виправленням речі, придбанням нової речі замість знищеної (втраченої), чи витрат, які вона зробила у зв'язку з відшкодуванням власникові збитків, заподіяних знищенням, пошкодженням речі, іншою її незбереженістю або іншим зниженням її цінності. Такий висновок заснований на тому, що знищенням або пошкодженням речі, якою особа володіє в силу договору з власником, майнова сфера цієї особи безпосередньо не применшується. Те, що неможливість використання такої речі не дозволяє особі здійснювати відповідну діяльність і одержувати прибуток, лише надає право на стягнення відповідних витрат і неодержано-го прибутку.

26. Ч. 4 ст. 22 ЦК передбачає можливість відшкодування збитків не тільки в грошовій формі, а і в інший спосіб,зокрема, шляхом передання речі того ж роду та тієї ж якості,полагодження пошкодженої речі тощо. Це особливо стосується випадків, коли збитки полягають у втраті, знищенні, псуванні або пошкодженні майна.

Витрати кредитора як складова частина збитків

27. Як складова частина збитків у ст. 22 ЦК називаються витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права. Проте, в сфері дії Господарського кодексу [32] застосовується правило, відповіднодо якого відшкодуванню підлягають витрати, зроблені управленою стороною (ч. 2 ст. 224 ГК), чи витрати, понесеністороною (абзац третій ч. 1 ст. 225 ГК). За наявності цихспеціальних положень до господарських зобов'язань слідзастосовувати ст. 224 і 225 ГК. Це означає, що збитки увигляді витрат кредитора в разі порушення господарських

576