Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

  1. У разі часткового виконання боржником зобов'язання,забезпеченого заставою, право звернення на предмет заставизберігається в первісному обсязі.

  2. Якщо предметом застави є дві або більше речей (дваабо більше прав), стягнення може бути звернене на всі ці речі(права) або на будь-яку з речей (прав) на вибір заставодер-жателя.

Якщо заставодержатель зверне стягнення на одну річ (одне право), але його вимогу не буде задоволено в повному обсязі, він зберігає право застави на інші речі (права), які є предметом застави.

  1. Частина шоста ст. 19 Закону "Про заставу" [51] формулює загальне правило, відповідно до якого заставодержатель реалізує своє право на звернення стягнення на заставлене майно шляхом подачі позову до суду або шляхомодержання виконавчого напису нотаріуса. З введенням вдію нового Цивільного кодексу переважно перед ст. 19 Закону "Про заставу" підлягає застосуванню правило ч. 1 ст.589 ЦК: якщо інше не передбачено спеціальним закономабо договором, звернення стягнення на заставлене майноздійснюється шляхом звернення заставодержателя з позовом до суду.

  2. Альтернативою судовому порядку звернення стягнення на заставлене майно є подання нотаріусу заяви про видачу виконавчого напису. Можливість звернення стягнення на предмет іпотеки на підставі виконавчого напису нотаріуса передбачена частиною третьою ст. 33 Закону "Проіпотеку" [146]. Це правило не можна поширювати на випадки звернення стягнення на морське торговельне судно,оскільки стосовно такого предмета іпотеки чинними є спеціальні правила ст. 370 КТМ [24].

Виключає можливість звернення стягнення на заставлене рухоме майно на підставі виконавчого напису нотаріуса ст. 24 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155]. Відповідно до ч. 1 цієї статті звернення стягнення на предмет забезпечувального обтяження здійснюється на підставі рішення суду в порядку, встановленому законом, або в позасудовому порядку згідно з цим Законом. Серед позасудових способів звернення стягнення

Стаття590

на предмет забезпечувального обтяження виконавчий напис нотаріуса у ст. 26 згаданого Закону не називається.

  1. Перешкоджати зверненню стягнення на предмет застави на підставі виконавчого напису нотаріуса може і договір застави, який не передбачає звернення стягнення назаставлене майно шляхом отримання виконавчого написунотаріуса.

  2. Подача позовної заяви про звернення стягнення назаставлене майно до третейського суду можлива, якщо сторони передбачили таке в договорі застави або уклали щодоцього спеціальну угоду.

  3. З метою забезпечення прав кредиторів-заставодержа-телів ч. З ст. 590 ЦК передбачає можливість зверненнястягнення на заставлене майно незалежно від настання строкувиконання зобов'язання, забезпеченого заставою, або порушення цього строку, у разі ліквідації юридичної особи-заставодавця. Це положення закону, що був прийнятийпізніше, повинне переважно застосовуватись перед частиною другою ст. 20 Закону "Про заставу". Тому правило ст.20 Закону "Про заставу", що надає заставодержателю правозвернути стягнення на заставлене майно незалежно від настання строку виконання забезпеченого заставою зобов'язання при реорганізації юридичної особи (злитті, приєднанні, поділі, перетворенні), не підлягає застосуванню,оскільки при реорганізації всі майнові права та обов'язкипереходять до правонаступників (ст. 107 ЦК; ст. 59 ГК[32]). При цьому переходять і обов'язки заставодавця (боржника в забезпеченому заставою зобов'язанні чи майнового поручителя) до того із правонаступників, до якого перейшло право власності на предмет застави. До виділу ст.109 ЦК приписує застосовувати правила про злиття, приєднання, поділ і перетворення. Тому у випадку виділу маємісце правонаступництво, якщо до юридичної особи, якастворюється в результаті виділу, переходить майно, що єпредметом застави.

Слід також враховувати, що як при злитті, приєднанні, поділі і перетворенні, так і при виділі, кредиторам надається право вимагати дострокового виконання зобов'язання (ч. 1 ст. 107 ЦК), а отже, — і право вимагати відшкодуван-

408

409