Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

22 А.Г.Ярема,т.2

673

Глава 52

с ільськогосподарських підприємств [335]. Це — Зразковий договір купівлі-продажу державного майна з розстрочкою платежів, Зразковий договір безоплатної передачі майна (акцій), Зразковий договір купівлі-продажу акцій з розстрочкою платежів. Ці договори не мають обов'язкового характеру в силу вказівки на те, що вони є зразковими. Однак необхідно враховувати, що Фонд державного майна може вимагати від підпорядкованих органів приватизації дотримання умов перелічених Зразкових договорів при укладенні конкретних договорів. Якщо така вимога до органів приватизації пред'являється без її оформлення у вигляді нормативно-правового акта або шляхом оформлення нормативно-правовим актом, який має внутрішньовідомче значення і тому не зареєстрованим у Міністерстві юстиції, його недодержання тягне лише адміністративно-правові наслідки, які не виходять за межі системи, яку очолює Фонд державного майна. Отже, недодержання таких вимог не буде тягти визнання відповідних договорів недійсними. Положення перелічених Зразкових договорів можуть застосовуватися при тлумаченні умов укладених договорів і при вирішенні переддоговірних спорів.

Договір про передачу в державну власність суб'єктом недержавної форми власності частки (паїв, акцій) свого статутного фонду при одержанні ним бюджетних капітальних вкладень і Додаткова угода до договору про передачу в державну власність суб'єктом недержавної форми власності частки (паїв, акцій) його статутного фонду при одержанні ним бюджетних капітальних вкладень є додатками до Тимчасового положення про порядок передачі в державну власність частки (паїв, акцій) статутного фонду суб'єктів недержавної форми власності в разі одержання ними відповідних обсягів бюджетних капітальних вкладень [303]. Тимчасове положення не приписує при укладенні відповідних договорів і додаткових угод суворо додержуватись названих Договору і Додаткової угоди. Водночас немає і будь-якої вказівки на необов'язковий характер положень, що містяться в них. Тому зазначеним Договору та Угоді слід було надавати такого ж юридичного значення, як і Тимчасовому положенню, додатком до якого вони є: Договір і Додаткова угода є нормативно-правовими

Стаття 630

а ктами. Сторони при укладенні договорів вправі відступати від них. Вони вправі також включати до договорів умови, не передбачені нормативними Договором і Додатковою угодою. Не включені сторонами до Укладеного ними договору положення нормативного Договору і Додаткової угоди застосовуються як правові норми.

15. Нормативні договори а галузі зв'язку. При оцінці юридичного значення Типового договору про надання послуг електрозв'язку, затвердженого наказом Державного комітету зв'язку та інформатизації [311], необхідно враховувати таке. Основними напрямкми конкурентної політики на 1999-2000 роки, затвердженИми Указом Президента України, було передбачено завершити до і травня 1999 р. розробку типових договорів про надання послуг підприємствами, що відносяться до сфери монопольної діяльності. Положення про Державний коміТеТ зв'язку та інформатизації України [174] не передбачає повноваження цього Комітету видавати нормативно-правові актИ) що регулюють майнові відносини з приводу надання послуг електрозв'язку. Такі повноваження має тільки Кабінет Міністрів. Однак Кабінет Міністрів не став ні затверджувати Типовий договір, ні видавати постанову чи розпорядження, якою уповноважив би Державний комітет зв'язісу та інформатизації затвердити Типовий договір про надання послуг електрозв'язку. Прем'єр-міністр щодо цього дав доручення. Але дорученням, не оформленим у вигляді постанови або розпорядження, повноваження на затверДження нормативного акта, що містить норми цивільного права, не могло бути дане навіть за тих правових умов, що існували до введення в дію нового Цивільного кодексу. Тому слід прийти до висновку про те, що Типовий договір про надання послуг електрозв'язку не є нормативно-правовим актом. Він може використовуватися як методичний посібник при укладенні договорів, а також з метою тлумачення конкретних договорів, укладених між підприємствами зв'язку та абонентами (але слід враховувати, що він містить численні положення, що не , відповідають законам, зокрема, ст. 525, 615 ЦК).

Типовий договір про взаємодії підприємств зв'язку мереж телефонного зв'язку загального користування і влас-

674

22*

675