Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 52

  1. Поняття домовленості звичайно вважається більшшироким, ніж поняття "договір". В будь-якому разі й узаконодавстві, і в науковій та навчальній літературі поняттяцивільно-правового договору визначається шляхом вказівки на домовленість як на більш широку категорію (родовепоняття) та на ті особливості, що властиві договору як поняттю видовому. Звичайно термін "домовленість" використовується для поліпшення стилю (вираз "договір про внесення змін у договір" не можна віднести до числа стилістично вдалих). Таке розуміння співвідношення понять договору та домовленості було характерне ще для римськогоцивільного права. Так, у Дігестах містилася вказівка на те,щр термін "домовленість" є до такого ступеня загальним,що "...немає ніякого договору..., який не містив би в собідомовленості" (тут домовленість розуміється як сутністьбудь-якого договору).

  2. В актах цивільного законодавства поряд з поняттямдоговору використовується термін "контракт" (ст. 1 Закону"Про зовнішньоекономічну діяльність" [41]; Закон "Промайнову відповідальність за порушення умов договору підряду (контракту) на виконання робіт на будівництві об'єктів"[116]; ст. 1 Закону "Про поставки продукції для державнихпотреб" [72] та ін.). У термін "контракт" звичайно вкладається вужчий зміст, ніжу поняття "договір". По-перше,поняття договору в національному законодавстві, у практиці правозастосування та науці стали використовувати дляпозначення не тільки домовленості — підстави зобов'язання, але й самого зобов'язання. Поняттю контракт настількиширокий зміст не надається. Воно не використовується дляпозначення того правового зв'язку (зобов'язання), в якомузнаходяться суб'єкти цивільного права в силу досягнутоїміж ними домовленості. По-друге, поняття контракту прийнято поширювати лише на договори, яким надається письмова форма.

4. Зовнішньоекономічний договір (контракт) визначаєтьсяв ст. 1 Закону "Про зовнішньоекономічну діяльність" якматеріально оформлена угода двох чи більше суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та їх іноземних контрагентів,спрямована на встановлення, зміну чи припинення їх взає-

Стаття 626

мних прав і обов'язків у зовнішньоекономічній діяльності. Вказівка у визначенні на ознаку матеріальної оформленості зовнішньоекономічного договору відображає принципову позицію вітчизняного законодавця стосовно зовнішньоекономічних договорів (договорів у сфері міжнародного приватного права). Так, при ратифікації Конвенції Організації Об'єднаних Націй про договори міжнародної купівлі-про-дажу [5] Україна зробила застереження про те, що будь-яке положення цієї Конвенції, яке допускає, щоб договір купівлі-продажу, його зміна чи припинення угодою сторін, або оферта, акцепт чи будь-яке інше виявлення наміру відбувалися не в письмовій формі, не підлягає застосуванню, якщо тільки хоча б одна із сторін має своє комерційне підприємство на території України (Указ Президії Верховної Ради УРСР "Про приєднання Української Радянської Соціалістичної Республіки до Конвенції ООН про договори міжнародної купівлі-продажу товарів" [35]).

  1. Закон "Про страхування" (ст. 16) [132] визначає договір страхування як письмову угоду між страхувальникомі страховиком, відповідно до якої страховик і страхувальник приймають на себе певні зобов"язання. Тут ознака письмового вираження також визнається іманентно властивоюдоговору. У той же час підхід законодавця до цієї ознакидоговору страхування є менш суворим, ніж у попередньомувипадку. Щодо договору страхування законодавець не вважає обов'язковим письмове вираження волі обома сторонами, а допускає оформлення договору страхування шляхомподання страхувальником страховику письмової заяви і видачі страхового свідоцтва, поліса, сертифікату, які і визнаються формою договору страхування (частина друга ст. 18Закону "Про страхування").

  2. Насамперед договір є підставою зобов'язання. Цимвизначається юридичне та соціально-економічне значеннядоговору. Цивільно-правовими зобов'язаннями опосередковуються господарські зв'язки між суб'єктами, економічнівідносини споживчого характеру. Правотворча практикастоїть на позиції необхідності послідовного здійснення інтересів суб'єктів цивільного обігу через систему існуючихзобов'язань. Покажемо це на прикладі. Залізниця вимагає

62»

629