Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 45

з азначення походження товарів" [106] відносить до компетенції Кабінету Міністрів затвердження Положення про Перелік видових назв товарів, але Кабінет Міністрів розпорядженням передоручив це Державному Департаменту інтелектуальної власності [343]. До Переліку вносяться застог совувані в назвах товарів назви географічних місць, у яких спочатку ці товари вироблялись, але які згодом стали вживатися як позначення (назви) певних видів товарів безвідносно до конкретних місць походження.

Якщо географічне зазначення, на яке подана заявка, міститься в Переліку видових назв товарів, в реєстрації географічного зазначення відмовляється. Якщо за результатом експертизи заявки вона відповідає встановленим вимогам, відомості про заявку публікуються в офіційному бюлетені Державного департаменту промислової власності "Промислова власність". На протязі шести місяців після публікації будь-яка особа, сплативши встановлений збір, вправі подати заперечення до Державного департаменту інтелектуальної власності.

6. За відсутності заперечень та за наявності встановлених підстав Державний департамент інтелектуальної власності приймає рішення про державну реєстрацію відповідного географічного зазначення та права на використаннязареєстрованого відповідного географічного зазначення. Напідставі цього рішення географічне зазначення вноситьсядо Реєстру, форма та порядок ведення якого визначаєтьсязазначеним Державним департаментом. Заявникові видаєтьсясвідоцтво про реєстрацію права на використання географічного зазначення.

  1. Державна реєстрація географічного зазначення та видача свідоцтва одному суб'єкту не виключає подачі іншимисуб'єктами заявки на реєстрацію та видачі їм свідоцтва занаявності підстав, встановлених Цивільним кодексом та Законом "Про охорону прав на зазначення походження товарів".

  2. Право на використання зареєстрованого географічного зазначення мають лише виробники, які в географічномумісці, що зазначене в Реєстрі, виробляють товар, особливівластивості, певні якості чи інші характеристики якого відповідають тим, що внесені до Реєстру.

Стаття 502-503

Стаття 503. Права інтелектуальної власності на геогра фічне зазначення

1. Правами інтелектуальної власності на географічне зазначення є:

  1. право на визнання позначення товару (послуги) географічним зазначенням;

  2. право на використання географічного зазначення;

  3. право перешкоджати неправомірному використанню географічного зазначення, в тому числі забороняти таке використання.

2, Права інтелектуальної власності на географічне зазначення, що належать окремим суб'єктам права інтелектуальноївласності на географічне зазначення, встановлюються зако-ним*

  1. В статті, що коментується, визначається зміст правана географічне зазначення. Перелічені тут права в повномуобсязі належать лише виробникам відповідних товарів. Асоціації споживачів та інші суб'єкти права на географічнезазначення, що не є виробниками, можуть мати лише правана визнання позначення товару географічним зазначеннямта на вжиття заходів з метою перешкодити (заборонити)використовувати географічне зазначення особами, які немають на це право. Асоціації споживачів та інші згаданісуб'єкти не можуть мати право на використання географічного зазначення, в тому числі і в такий спосіб як видачаліцензії на його використання, оскільки видача таких ліцензійзаборонена взагалі (підпункт "а" ч. 7 ст. 17 Закону "Проохорону прав на зазначення походження товарів").

  2. Право на визнання позначення товару географічнимпозначенням дає можливість вимагати такого визнання відбудь-якого суб'єкта. Якщо ця вимога не задовольняється,суб'єкт права на географічне зазначення може звернутись зтакою вимогою до суду. За викладених умов порушуєтьсяпозовне провадження, оскільки визнання позначення товару географічним зазначенням за змістом є визнанням наявності відповідних прав та обов'язків. Позов про визнанняпозначення товару географічним зазначенням є різновидомпозову про визнання права (ч. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК).

124

125