Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 50

ш е підсилювалося, ніж скасовувалося, і додаткові права також зберігалися" (Бартошек М. Римське право: (Поняття, терміни, визначення). — М.: Юридична література, 1989, с. 226). Цивільне право України не дає підстави для висновку про те, що звернення з позовом, чи винесення рішення в справі про присудження до виконання зобов'язання в натурі (або набрання таким рішенням сили) тягне припинення зобов'язання у зв'язку з новацією. На всіх стадіях цивільного (господарського) процесу за позовом про присудження до виконання зобов'язання в натурі зобов'язання (матеріальні цивільно-правові відносини) зберігається (від пред'явлення позову до виконання відповідно до законодавства про виконавче провадження), хоча над ним і надбудовуються відповідні публічно-правові відносини.

  1. Ст. 1053 ЦК прямо передбачає заміну боргу, що виник із договорів купівлі-продажу, найму майна або з іншоїпідстави, позиковим зобов'язанням (новацію боргу у позикове зобов'язання).

  2. Ст. 4 Закону "Про обіг векселів в Україні" [124] забороняє видавати переказні та прості векселі в інших випадках, крім як для оформлення грошової заборгованості зафактично поставлені товари, виконані роботи, надані послуги, в межах цієї заборгованості на момент видачі векселя і за умови, що проведення розрахунків із застосуваннямвекселів обов'язково відображається у відповідному договорі. Видача (передання) векселя при цьому припиняє грошове зобов'язання, що виникло на основі договору, і тягневиникнення грошового зобов'язання сплатити за векселем.Однак за відсутності в договорі умови про проведення розрахунків векселями така заміна одного зобов'язання іншимне допускається, а винні особи несуть відповідальність відповідно до закону (частина четверта ст. 4 названого Закону).Правда, умова про проведення розрахунків векселями можебути включена в договір і після його укладення (шляхомпідписання відповідного доповнення), що для сторін договору звичайно є нескладним.

10. Як новацію слід кваліфікувати видачу заставної, оскільки при цьому припиняються грошові зобов'язання, забезпечені іпотекою, і виникає зобов'язання платежу за зас-

Стаття 604-605

тавної. Підкреслюється, що "після оформлення заставної виконання основного зобов'язання та звернення стягнення на предмет іпотеки може бути здійснено лише на підставі вимоги власника заставної" (частина третя ст. 20 Закону

"Про іпотеку" [146]).

Як новацію зобов'язання слід кваліфікувати анулювання заставної і видачу нової заставної за згодою між іпоте-кодавцем, боржником (якщо він є відмінним від іпотеко-давця), та власником заставної.

11. Новація припиняє право застави, поруку та гарантію. Новація припиняє також обов'язок боржника сплатити неустойку чи відшкодувати збитки за ті порушення зобов'язання, що були допущені до новації зобов'язання. Однак домовленістю сторін може бути встановлено, що обов'язок сплатити неустойку враховується в змісті нового зобов'язання.

Стаття 605. Припинення зобов'язання прощенням боргу