Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 45

г еографічного місця, з якого даний товар походить; 2) зазначення вживається як назва даного товару, чи як складова частина цієї назви; 3) у вказаному цією назвою місці наявні характерні умови та/або людський фактор, що надають товару певних якостей чи інших характеристик; 4) товар, що позначається цією назвою, має певні якості, репутацію чи інші характеристики, в основному зумовлені особливими природними умовами та/або людським фактором даного географічного місця.

4. Право інтелектуальної власності на географічне зазначення виникає з дати реєстрації цього права. Ч. 1 ст. 14 Закону [106] зазначає на реєстрацію "кваліфікованого зазначення походження товару та/або права на використання зареєстрованого кваліфікованого зазначення походження товару". Але в подальшому в цій статті йдеться про єдину реєстрацію як внесення до Державного реєстру назв місць походження та географічних зазначень походження товарів і прав на використання зареєстрованих кваліфікованих зазначень походження товарів. Частина цього запису, що містить відомості про географічне зазначення та відповідний товар, є реєстрацією географічного зазначення, а частина цього ж запису, що містить відомості про осіб, які отримують відповідні права внаслідок реєстрації, вважається реєстрацією прав. Отже, право інтелектуальної власності на географічне зазначення виникає із внесення запису до згаданого Державного реєстру.

Стаття 502. Суб'єкти права інтелектуальної власності на географічне зазначення

1. Суб'єктами права інтелектуальної власності на географічне зазначення є виробники товарів, асоціації споживачів, інші особи, визначені законом.

1. Суб'єктами права на географічне зазначення є виробники товарів, асоціації споживачів. Під іншими особами, визначеними законом, слід розуміти названі в ч. 1 ст. 9 Закону "Про охорону прав на зазначення походження товарів" установи, що мають безпосереднє відношення до

Стаття 501-502

вироблення чи вивчення відповідних продуктів, виробів, технологічних процесів або географічних місць.

2. Державна реєстрація географічного зазначенняздійснюється Державним департаментом інтелектуальноївласності. Для державної реєстрації географічного зазначення до названого Державного департаменту подається заявка. Вона повинна стосуватись лише одного географічногозазначення та складатись відповідно до вимог, що викладені в ст. 10 Закону "Про охорону прав на зазначення походження товарів".

  1. Разом з заявкою подаються: 1) документ, що підтверджує той факт, що заявник є виробником товару, для якогопросить зареєструвати географічне зазначення та право найого використання; 2) висновок спеціально уповноваженого органу про те, що особливі властивості, певні якості абоінші характеристики, зазначені в заявці, об'єктивно зумовлені чи пов'язані з природними умовами та/або людськимфактором відповідного географічного місця; 3) висновоктого ж органу щодо меж географічного місця, з яким пов'язані особливі властивості, певні якості або інші характеристики товару; 4) документ, що підтверджує сплату зборувідповідно до Положення про порядок сплати зборів за дії,пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності [241].

  2. З заявкою на реєстрацію географічного зазначеннямають право звертатись і іноземні суб'єкти. До заяви вонимають додати документи, що підтверджують факт одержання правової охорони географічного зазначення у відповіднійдержаві. Ст. 10 Угоди про заходи щодо попередження таприпинення використання неправдивих товарних знаків тагеографічних зазначень передбачає заснування багатосторонніх систем реєстрації географічних зазначень і повідомлень про їх охорону державами-учасниками цієї Угоди.

  3. Експертизу заявки проводить відповідний заклад. Врозгляді питань, що виникають під час проведення експертизи, заявник має право приймати участь безпосередньоабо через представника. Під час експертизи проводитьсяперевірка заявки стосовно назв, внесених до Переліку видових назв товарів. Ст. 11 Закону "Про охорону прав на

122

123