Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

т а державне регулювання ринків фінансових послуг" [129]). Безумовне право укладати договори поруки (видавати поруку), незалежно від одержання будь-якого дозволу (ліцензії), мають лише юридичні особи, що мають статус банків (п. 5 частини другої ст. 47 Закону "Про банки і банківську діяльність" [120]). Порука визнана елементом спеціальної правоздатності кредитних спілок (ч. 1 ст. 21 Закону "Про кредитні спілки" [136]). Вони можуть виступати поручителями виконання зобов'язань інших кредитних спілок перед третіми особами.

2. Питання про право суб'єктів цивільного права виступати поручителями безоплатно повинне вирішуватись у такий спосіб. Ст. 558 ЦК не повинна тлумачитись так, що вона забороняє суб'єктам виступати поручителями безоплатно. Така можливість для осіб повинна визнаватись і в силу ч. З ст. 6 ЦК. Тому безоплатна порука є можливою. Але при цьому юридична особа, що виступає як поручитель, не може вийти за межі своєї правоздатності. Хоч ст. 91 ЦК і визнає загальну цивільну правоздатність юридичної особи (право мати такі ж цивільні права та обов'язки, як і фізична особа), все ж численні спеціальні закони встановлюють правила про спеціальний характер правоздатності багатьох видів юридичних осіб. Уже із положень Цивільного кодексу, що стосуються установ, слід зробити висновок про суто спеціальний характер правоздатності цих юридичних осіб (ст. 103 ЦК). На юридичних осіб публічного права у цивільних відносинах поширюються положення Цивільного кодексу, якщо інше не встановлено законами (ст. 82 ЦК). Але юридичні особи публічного права, що фінансуються із бюджетів, повинні дотримуватись принципу цільового використання бюджетних коштів (п. 8 ст. 7 Бюджетного кодексу України [27]). Тому ця категорія юридичних осіб публічного права виступати поручителями не може. Стосовно державних і комунальних унітарних підприємств прямо не встановлюються обмеження на укладення договорів поруки. Але ж всі суб'єкти господарювання реалізують "господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов'язків)", як це встановлено ст. 55 ГК [32]. Крім того, статут суб'єкта господарювання пови-

Стаття 558-559

нен містити відомості про мету і предмет діяльності (ч. 4 ст. 57 ГК). Можливість укладення договорів поруки може обмежуватись також шляхом визначення компетенції органів управління підприємства (ч. 4 ст. 57 ГК). Отже, шляхом визначення господарської компетенції державного або комунального підприємства, мети і предмета діяльності, компетенції органів управління юридичної особи можуть обмежуватись їх можливості виступати поручителями.

3. Будь-яких обмежень для укладення громадянами договорів поруки як поручителями без оплати таких послуг із законодавства не випливає.

Стаття 559. Притінення поруки

  1. Порука припиняється з припиненням забезпеченого неюзобов'язання, а також у разі зміни зобов'язання без згодипоручителя, внаслідок чого збільшується обсяг його відповідальності.

  2. Порука припиняється, якщо після настання строку виконання зобов'язання кредитор відмовився прийняти належневиконання, запропоноване боржником або поручителем.

  3. Порука припиняється у разі переведення-боргу на іншуособу, якщо поручитель не поручився за нового боржника.

4„ Порука припиняється після закінчення строку, встановленого в договорі поруки. У разі, якщо такий строк не встановлено, порука припиняється, якщо кредитор протягом шести місяців від дня настання строку виконання основного зобов'язання не пред'явить вимоги до поручителя. Якщо строк основного зобов'язання не встановлений або встановлений моментом пред'явлення вимоги,- порука припиняється, якщо кредитор не пред'явить позову до поручителя протягом одного року від дня укладення договору поруки.

1. Припинення поруки означає, що припиняє існування зобов'язання поручителя перед кредитором. Пред'явлення позову до поручителя після настання моменту припинення зобов'язання є можливим. Але задоволення такого позову можливе тільки за певних умов (в залежності від підстави припинення зобов'язання поручителя та наслідків припинення, які випливають із закону та які є різними

288

10 А. Г. Ярема, т. 2

289