Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-XXI-cultur-Szejko.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
4.41 Mб
Скачать

Глава 8

долі людини, він містить у своє психоаналітичне вчення поняття про агресивність людської істоти і притаманний їй «інстинкт смерті». Відтоді розвиток культури Фрейд розглядав з точки зору приборкання агресивних схильностей людини і безперервної боротьби між «інстинктом життя» та «інстинктом смерті». Досягнення культури покликані, на його думку, сприяти приглушенню агресивних інстинктів. Культура, як відомо, є надбанням не однієї людини, отже виникає проблема «колективних неврозів» [868]. Кажучи про психоаналіз «соціального неврозу» як допустимий засіб лікування соціальних хвороб суспільства, Фрейд, проте, залишив свої питання без відповіді. Він лише проводить аналогію між розвитком культури і окремого індивіда, між природою соціального та індивідуального неврозу, висловлюючи надію, що можливо коли-небудь представиться можливість вивчення патології культури. Фрейд завжди мріяв «мати пацієнтом увесь рід людський», дослідження історії розвитку людства підводило його до цього. Однак істинні причини та шляхи усунення «соціальних неврозів» Фрейд так і не зміг виявити.

Основною і одночасно фатальною проблемою людства Фрейд вважав установлення доцільної рівноваги між несвідомими потягами людини і моральними вимогами культури, між психічною організацією особистості і соціальною організацією суспільства. В останні роки життя він ставив під сумнів багато завоювань цивілізації, вважаючи, що неможливо передбачити, чи можна досягти такої рівноваги, чи конфлікт між даними встановленнями залишається.

Високо оцінюючи досягнення людства в підкоренні природи, основоположник психоаналізу бачить і інший бік історичного прогресу: «Люди мають таку владу над силами природи, що, користуючись нею, легко можуть знищити одне одного, аж до останньої людини. Вони це знають — звідси значна частка їх теперішнього неспокою, смутку, тяжкого передчуття» [399].

Релігієзнавча концепція Фрейда. Проблема розвитку культури тісно переплітається у спадщині Фрейда з висвітленням питань про походження та суть релігії. Він намагався з психоаналітичної точки зору пояснити релігійні вірування, обряди, обґрунтувати роль релігії в розвитку загальнолюдської культури та життєдіяльності людини.

Суть та походження релігії первісно розглядалися Фрейдом у зв'язку з порівняльним аналізом неврозів нав'язливості та відправленням віруючими релігійних обрядів. У праці «Нав'язливі дії та релігійні обряди» (1907) він висловив думку, що обидва ці явища при всій їх різноплановості у прихованій формі несуть функції придушення несвідомих потягів людини. Інакше кажучи, в основі цих явищ — утримування від безпосереднього задоволення природних пристрастей, що і визначає їх схожість. Звідси його висновок, що нав'язливі дії, нав'язливий невроз можна розглядати як патологічну копію розвитку релігії, визначивши «невроз як індивідуальну релігійність, релігію як загальний

344

Формування історико-культурологічних засад психоаналізу

невроз нав'язливих станів» [394; 398]. Таким чином, у психологічному трактуванні Фрейда релігія стає захисною мірою людини проти несвідомих потягів, які в релігійних віруваннях одержують алегоричну форму задоволення, завдяки чому внутрішньопсихічні конфлікти особистості між свідомістю та несвідомим втрачають свою гостроту. Таке розуміння релігії збігається з раннім трактуванням Фрейда культурного розвитку людства, згідно з яким в основі прогресу культури — зовнішнє та внутрішнє придушення сексуальних потягів людини. Фрейд вважав, що частина процесу придушення людських інстинктів здійснюється на користь релігії, різноманітні обряди та ритуали якої символізують зречення людини від безпосередніх чуттєвих задоволень, щоб у подальшому одержати умиротворення та блаженство як нагороду за утримування від плотської насолоди. У релігії, за Фрейдом, саме і відбивається місія зміщення функціональної діяльності психіки людини від «принципу задоволення» до «принципу реальності»: релігійні обряди орієнтовані на відстрочку задоволення бажань та перевід несвідомих потягів у соціально прийнятну площину поклонінню божеству.

Таким чином, релігія у Фрейда набуває суто психологічного (а точніше — психоаналітичного) пояснення, в основі якого — здатність людини до сублімування несвідомих потягів, проеціювання їх назовні та символічного задоволення соціально неприйнятних, заборонених бажань. У всякому разі протягом своєї наукової діяльності він додержувався тієї думки, що релігійне марновірство, віра в бога та міфологічний світогляд є «психологією, проеційованою на зовнішній світ» [370].

Не виходить за межі психологізму і те інтерпретування виникнення релігії, яке Фрейд надав у праці «Тотем і табу». Як і при розгляді історії первісного суспільства та людської культури загалом, він виходить із постульованого ним «Едіпова комплексу». Хід його міркувань аналогічний психоаналітичному поясненню історичного розвитку. Усвідомивши свою провину після вбивства батька в первісній орді, сини начебто опинилися в такій психологічній ситуації, коли під дією амбівалентних почуттів самі наклали заборону на те, чого так несамовито добивалися раніше. У результаті здійснення так званого психологічного зрушення сини на місце батька поставили тотем. Так із усвідомлення провини та розкаяння виникла релігія, яка первісно виступала у формі тотемізму. Отже, тотемістська релігія сприймалася Фрейдом як своєрідний спосіб заспокоїти суперечливі почуття людини, загладити провину за здійснений злочин пізнішим послухом заступникові батька - тотему. Всі подальші релігії він розглядав як різнорідні спроби вирішення тієї самої проблеми: вони отримують різні форми залежно від культури, в Межах якої створюються, але всі вони виступають як реакція на «велику подію, з якої почалася культура і яка з тих пір не дає спокою людині» [350]. Цей, здавалося б новий, для Фрейда погляд на виникнення релігії по суті не суперечить його психоаналітичним установкам. Тільки загальні міркування про відмову людини від своїх бажань та

345

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]