Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
партико стилістика.doc
Скачиваний:
584
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

1 Силогістичні висновки належать до числа дедуктивних.


Безпосередні виводи поділяють на виводи за логічним квадратом, перетворення, обернення та протиставлення предикатові. їх контроль слід здійснювати шаб­лонним методом — на основі шаблонів з готовими формами засновків і висновків. Цей метод контролю елементарно простий і максимально надійний. Тому нижче подаємо саме його.

Виведення за логічним квадратом.

• Істинність висновків, отриманих за правилами виведення для логічного квадрата, повинна відповідати значенням табл. 12-2.

Таблиця 12-2

Відношення між істинністю засновку та висновку в безпосередніх висновках1

Тип засновку

Тип висновку

А

Е

І

0

А істинне

X

І

X

А хибне

н

н

І

Е істинне

X

X

І

Е хибне

н

І

н

І істинне

н

X

н

І хибне

X

І

І

0 істинне

X

н

н

0 хибне

І

X

І

-

У табл. 12-2 літерою "І" позначено істинні твердження, літерою "X" — хибні твердження, а літерою "Н"—невизначені за істинністю твердження.

Приклад. Редакторові на опрацювання надійшов уривок тексту з безпосереднім висновком: (7) Як відомо, деякі поети були художниками (Шевченко, Чюрльоніс та ін.). (2) Інша справа, що не у всіх поетів художні здібності реалізувалися у картинах, скульптурах тощо. (3) Тому можна стверджувати, що всі поети як у душі, так і в дійсності є художниками. У першому реченні маємо істинний засновок типу І. Друге речення до безпосереднього висновку не належить. У третьому реченні автор зробив висновок типу А. Проте у табл. 12-2 на перетині рядка "І істинне" та стовпця "А" записана літера "Н", яка означає, що істинність такого типу висновку є невизначеною, тобто воно може бути і істинним, і хибним. Отже, у поданому уривку допущена логічна помилка.

Перетворення. Перетворенням називають таку логічну операцію, під час якої з одного твердження отримують інше, протилежне за якістю і з запереченим предикатом. Для здійснення цієї операції перед предикатом і змінними слід поставити заперечення "не".

Подамо нормативні шаблони таких правильних перетворень.

• Твердження типу А перетворюється у твердження типу Е.

Приклад. Твердження Всі люди є ссавцями ■ V Д^РУ] перетворюється у твердження Жодна людина не є не ссавцем ■ V Я[Л"|Я1 У].

• Твердження типу Е перетворюється у твердження типу А.

Приклад. Твердження Жодна тварина не має непарної кількості кінцівок ■ V ^ЛҐ|ЯУ] перетворюється у твердження Усі тварини мають парну кількість кінцівок е V Я[ЯЯ|У].

• Твердження типу І перетворюється у твердження типу О.

Приклад. Твердження Деякі люди є піаністами в ЗДУРУ] перетворюється у твердження Деякі люди не є не піаністами ш ЗХ[Х]Р] У].

Кондаков В. И. Введение в логику. М: Наука, 1967. С. 185.


• Твердження типу О перетворюється у твердження типу І.

Приклад. Твердження Деякі люди не є адвокатами з ЗХ/Х]Р¥І перетворюється у твердження Деякі люди є не адвокатами ■ ЗХ/ХР]¥І1.

Контроль правильності таких висновків здійснюють за поданими шаблонами.

Обернення. Оберненням називають таку логічну операцію, коли на основі твердження утворюють нове, в якому суб'єкт стає предикатом, а предикат — суб'єктом. Пропонуємо шаблони таких обернень, які дають лише істинні результати.

• Твердження типу А обертаються у твердження типу І.

Приклад. Твердження Всі художники мають розвинуте почуття смаку & V Х[ХР¥] обертається у твердження Деякі люди, що мають розвинутий художній смак, є художниками *3¥/¥РХ/.

• Твердження типу Е обертаються у твердження типу Е.

Приклад. Твердження Жоден ув'язнений не є вільною людиною є V Л[.ЛГ|ЯУ] обертається у твердження Жодна вільна люда не є ув'язненою а V У[К|Я^]);

• Твердження типу І обертається у твердження типу І2.

Приклад. Твердження Деякі звірі можуть бути злодіями /тобто викрадати у людей речі І в ЗХ/ХР¥] обертається у твердження Деякі злодії є звірами з 3 ¥[ ¥РХ].

Контроль правильності таких висновків здійснюють за поданими шаблонами.

Протиставлення предикатові. Протиставленням називають таку логічну операцію, коли твердження спершу перетворюють, а потім обертають. Подамо шаблони лише тих протиставлень, які дають істинні результати.

• Твердження типу А протиставляється у твердження типу Е.

Приклад. Твердження Всі люди походять від мавп = V Х[ХР¥] протиставляється у твердження Жоден, хто не походить від мавпи, не є людиною = V ¥[\У\РХ],

• Твердження типу Е протиставляється у твердження типу І.

Приклад. Твердження Жодна людина не є птахом з\/ Х[Х\Р¥/ протиставляється у твердження Деякі не птахи є людьми 3¥/]¥РХ/.

• Твердження типу О протиставляється у твердження типу І.

Приклад. Твердження Деякі лікарі не є стоматологами е ЗХ/Х]Р¥/) протиставляється у твердження Деякі не стоматологи є лікарями з 3¥[}¥РХ/.

• Твердження типу І не може бути опрацьоване за допомогою такої операції3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]