Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
партико стилістика.doc
Скачиваний:
584
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

1 Хзмингузй 3. Избраннос. Кишинев: Картя Молдавеняскз, 1974.

2 Зубов а. В. Обработка на ес звм текстов естественньїх язьїков. Минск: Вьішейшая школа, 1977.


Ця норма забороняє наявність у таких повідомленнях самої лише нової контекстної чи нової реципієнтської інформації. Дотримання цієї норми слід перевіряти особливо ретельно, оскільки в деяких повідомленнях, наприклад наукових, автори часто намагаються видавати нову реципієнтську інформацію за нову суспільну.

• У публіцистичних, офіційних та наукових повідомленнях кількість нової сус­пільної інформації з просуванням зліва направо від першої до останньої сентенції повинна зростати постійно й рівномірно.

Ця норма встановлює, що нова суспільна інформація повинна бути розподілена приблизно рівномірно між усіма уривками повідомлення.

  • Наявність нової суспільної інформації необов'язкова для всіх інших видів літе­ратури (художньої, популярної, інформаційної, виробничої, навчальної, довідкової, рекламної та дитячої).

  • Середня кількість нової суспільної інформації в уривку повідомлення повинна відповідати цьому показникові для обраної реципієнтської аудиторії.

9.5. Норми редагування цінності інформації

У повідомленні цінною називають таку інформацію, завдяки якій реципієнти досягають поставленої перед собою мети, — задовольнити свої емоційні, естетичні чи пізнавальні потреби (див. розділ 4.2.2).

Приклад. Реципієнти можуть мати такі цілі: дізнатися прогноз погоди на завтра; отримати від поетичної збірки естетичну насолоду; отримати від перегляду телевізійного фільму про кохання емоційне задоволення. Сприйнявши вибрані повідомлення, вони можуть з'ясувати, чи досягли поставленої мети.

Для оцінки інформації за цінністю редактор повинен мати сформульовані не тільки поточні, а й перспективні цілі тих реципієнтських аудиторій, для яких він опрацьовує повідомлення. Наявність у повідомленні інформації, яка може стати корисною не лише в якийсь конкретний момент сприймання, але і в майбутньому, різко піднімає цінність усього повідомлення.

У практичній діяльності редактор повинен керуватися такими нормами.

• Повідомлення обов'язково повинно включати цінну для обраної реципієнтської аудиторії інформацію.

Ця норма забороняє наявність у повідомленні тільки нецінної інформації — інформаційного шуму.

• Кількість у повідомленні нецінної інформації повинна бути достатньою, але не більшою від тої, що потрібна для сприйняття і зрозуміння реципієнтом цінної інформації.

Ця норма встановлює, що кількість нецінної інформації не може перевищувати тієї кількості, яка достатня для досягнення реципієнтом поставленої мети. У повідомленні не повинно бути інформації, що веде до досягнення інших, іноді прихованих цілей (наприклад, убивства конкретної людини — урядової особи).

9.6. Норми редагування компресованості інформації

Під час редагування повідомлень іноді виникає потреба скомпресувати (ущіль­нити) інформацію — подати (а) в меншому за обсягом тексті ту саму кількість інфор­мації, (б) подати той самий текст на меншій площі паперу, (в) подати той самий текст у виданні меншого обсягу, (г) подати ту саму аудіальну чи візуальну інформацію за менший відрізок часу.

Приклад. Розглянемо, як у меншому за обсягом тексті (стосовно оригіналу) подати ту саму кількість інформації. Для цього звернемося до репортажу з роману Марка Твена (див. розділ 9.3.2). На першому етапі текст можна скомпресувати в такий спосіб: У понеділок, вівторок, середу, четвер, п'ятницю, суботу й неділю король прогулювався верхи в парку. Таке речення буде мати вже 13 одиниць нової контекстної інформації, що може бути забагато для реципієнтів низького рівня кваліфікації. Тому на другому етапі це речення можна скомпресувати в такий спосіб: Увесь тиждень король прогулювався верхи в парку. Тут кількість нової контекстної інформації залишиться такою, як у тексті оригіналу (7), проте з'явилися два нових слова: увесь і тиждень. При цьому зросла кількість кванторної інформації (з'явився квантор кількості увесь), а кількість семантичної інформації в одному зі слів скомпресувалась (у слові тиждень), оскільки воно є збірною назвою (позначає сім об'єктів — сім днів тижня).

У науковій літературі можна використовувати інші методи компресування, зокрема такі: а) замість довгого вербального тексту ті самі дані подають у вигляді таблиці;

б) замість вербального тексту чи таблиці дані подають в аналітичному вигляді—формулою;

в) "запаковують" інформацію в спеціальні шаблони.

Для подання того самого за обсягом тексту на меншій площі чи в меншому обсязі використовують зовсім інші методи. Так, для ущільнення інформації використовують шрифти спеціальних гарнітур, які дають змогу зекономити близько 10% площі паперу, а також спеціальні сорти паперу, які мають меншу, ніж звичайно, товщину. Така потреба в компресуванні іноді виникає при виданні однотомних великих за обсягом довідників (енциклопедій, словників тощо). Інколи для конкретного видання навіть розробляють спеціальні гарнітури шрифтів і спеціальні сорти паперу, призначені лише для цього видання. Проте такі методи компресування мають свої обмеження: вони можуть бути використані лише для деяких видів літератури (наприклад, довідкової), що розраховані лише на вибіркове, а не наскрізне читання.

Що стосується подання тієї самої аудіальної чи візуальної інформації за менший відрізок часу, то тут існують чіткі обмеження — це час, за який реципієнт може сприйняти інформацію. Зменшення часу сприймання призведе лише до того, що інформація не буде сприйнята взагалі.

Ступінь компресування інформації (С) можна вираховувати як відношення значення вибраного показника (кількості знаків, площі, обсягу, часу) після компресування до значення того самого показника перед компресуванням, тобто

С = РХ2- 100%, (9-2)

де Р1 — значення показника до компресування, аР2 — значення показника після компресування.

• Якщо в повідомленні існує можливість компресувати інформацію без втрати її кількості, то її слід компресувати незалежно від виду літератури, використовуючи найнижчий ступінь компресування.

  • У довідковій, інформаційній і рекламній літературі інформацію подають лише в скомпресованому вигляді з найвищим ступенем компресування.

  • У публіцистичній літературі інформацію треба подавати зі середнім ступенем компресування.

  • Ступінь скомпресованості повинен бути таким, щоби не блокувати й не спо­вільнювати сприймання реципієнтською аудиторією поданої інформації.

Якщо компресування інформації унеможливлює її сприйняття, ступінь компресування слід зменшити.

10.

СОЦІАЛЬНІ

НОРМИ РЕДАГУВАННЯ

До соціальних норм редагування належать юридичні, етичні, естетичні, політичні та релігійні. Завдання редагування полягає в тому, щоби в усіх без винятку повідомленнях обов'язково перевірити дотримання юридичних, етичних й естетичних норм і лише в деяких, що є офіційними органами політичних чи релігійних організацій, — ще й політичних чи релігійних.

Соціальні норми зафіксовані в найрізноманітніших міжнародних і вітчизняних законодавчих актах, угодах, статутах, кодексах тощо. Оскільки в межах одного розділу детально описати їх усі неможливо, то нижче зупинимося лише на найважливіших.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]