Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
партико стилістика.doc
Скачиваний:
584
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

12.5.3. Норми для родо-видових зв'язків

1 Фактично, ці протилежності властиві не людському мисленню, а самій природі.

2 Несумісність тут була б тоді, якби було сказано, що Рух є єдність неперервності та перервності та що Рух не є єдність неперервності та перервності.

3 Свинцов в. И. Смьісловой анализ и обработка текста. М.: Книга, 1979. С. 195

4 Там же.


Формулювання норми. Родо-видовим називають такий зв'язок між двома множинами понять А і В, коли множина А складається з одного поняття, множина В складається з кількох понять, а об'єм поняття множини А і сума об'ємів понять множини В є тотожними.

Норма для редагування родо-видових зв'язків має таке формулювання.

• Об'єми двох множин понять, пов'язаних родо-видовим зв'язком, повинні бути тотожними.

Особливості застосування норми. Для контролю цього виду зв'язку викорис­товують одночасно когнітивний і компаративний методи.

Індикаторами наявності родо-видових зв'язків у повідомленні можуть бути такі сполучники і словосполучення: а саме, тобто, складається з, включає тощо. Часто після цих індикаторів у повідомленні стоїть двокрапка. Рідше родо-видові зв'язки можуть мати індикатором тире.

Типові помилки у родо-видових зв'язках. Єдиною і типовою помилкою в родо-видових зв'язках є порушення тотожності у співвідношенні об'ємів понять двох множин.

Приклад. Мале підприємство " ПобутРемБуд" приймає заяви від населення на вико­нання таких побутових послуг: дрібний ремонт електрообладнання, вставлення скла, прибирання, уроки математики, гри на роялі та посередництво в придбанні рухомої та нерухомої власності. Оскільки посередництво не належить до числа побутових послуг, то родове поняття {побутові послуги) вимагає виправлення (для прикладу, видалення слова побутових).

12.5.4. Норми для інших видів зв'язків

До інших видів зв'язків належать імплікація тверджень (тут під імплікацією ми розуміємо такі зв'язки, які не є причиновими) і незалежність понять.

В імплікації перше твердження називають антецедентом, а друге—консеквентом. Індикаторами зв'язку імплікації між твердженнями служать сполучники якщо ... то коли ... то якби ... то .... Для зв'язків імплікації слід застосовувати такі норми.

  • Якщо антецедент істинний, то істинним є і консеквент.

  • Якщо антецедент хибний, то зробити висновок про хибність консеквента неможливо.

  • Якщо консеквент істинний, то зробити висновок про істинність антецедента неможливо.

  • Якщо консеквент хибний, то хибним є й антецедент.

Індикатором зв'язку незалежності між поняттями служать коми й сполучники сурядності при однорідних членах речення.

• Об'єми однорідних членів речення не можуть перехрещуватися.

12.6. Норми модальних логік

Ще зовсім недавно, редагуючи тексти повідомлень, використовували норми лише двозначної логіки. І це не дивно, адже класична двозначна логіка покриває переважну більшість усіх операцій з логічного контролю тексту. Крім двозначної, в складніших випадках редактор додатково може використовувати норми багатозначних логік — тризначних, чотиризначних і т. д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]