Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
партико стилістика.doc
Скачиваний:
584
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

15.3.2. Одиниці виміру

Розрізняють назву величини виміру, її символьне позначення, назву одиниці (повну), якою її вимірюють, та позначення цієї одиниці (скорочене).

Приклад. Назва вимірюваної величини — потужність експозиційної дози фотонного випромінювання] символьне позначення — X; назва одиниці, якою вимірюють цю величину, — ампер на кілограм] скорочене позначення тієї ж одиниці — А/кг гбоя/к§.

Для контролю одиниць виміру в текстах повідомлень слід використовувати такі норми.

  • У художньому, публіцистичному та дитячому видах літератури назви одиниць виміру слід записувати повністю (без скорочень), а в усіх інших видах (офіційний, науковий, популярний, інформаційний, виробничий, навчальний, довідковий) — спеціально прийнятими скороченими позначеннями.

  • Назви величин, одиниць виміру та їх позначення повинні відповідати шаблонам, прийнятим міжнародними стандартами і реалізованим в ГОСТ 8.417-812.

1 Гост 7.64-90. Прсдставленис дат и времсни дня. Общис трсбования.

2 Памятная книга редактора. М.: Книга, 1988. С. 39—57.


У цей стандарт, зокрема, входять такі загальноприйняті позначення: градус куто­вий (°), градус Цельсія (°С), мінута кутова ('), процент (%), проміле (%о), секунда кутова (") та ін.

Деякі одиниць виміру, якими користувалися раніше, для вжитку заборонені. їх перелік також подано в літературі1.

• Для позначення одиниць виміру можна вживати як кириличні (українські), так і латинські літери.

Приклад. У позначенні теплопровідності, яку вимірюють у ватах на метр-кельвін, використовують: Вт/ (м • К) (українське скорочене позначення цієї одиниці); XV/ (т • К) (міжнародне скорочене позначення цієїодниці).

  • Одиниці виміру ставлять тільки після цифр, яких вони стосуються.

  • Одиниці виміру, не регламентовані міжнародними стандартами, скорочують за загальними правилами скорочення слів, враховуючи стандарти скорочення для бібліографічних описів (ДСТУ 3582-97).

Приклад. Зразок: гри (гривня), к. (копійка), ваг.год. (вагоногодина), люд.дн. (людинодень)

тощо.

Варіанти виправлення назв одиниць виміру та їх позначень подано в довіднику "Памятная книга редактора"2.

15.3.3. Переліки

У видавничій практиці досить часто трапляються випадки, коли автори подають у повідомленнях найрізноманітніші переліки. Елементами таких переліків можуть бути однорідні члени речення (поширені чи непоширені), незалежні речення чи навіть НФЄ. У зв'язку з цим перед редактором постає кілька питань: подавати елементи переліку в межах одного чи кількох абзаців? нумерувати елементи переліку чи ні? оформляти елементи переліку графічно чи ні?

Щодо переліків слід застосовувати такі норми.

  • Елементи переліку слід подавати в називному відмінку.

  • Якщо реципієнти повинні не лише сприйняти, а й запам'ятати елементи переліку, то їх слід оформляти у вигляді підабзаців (використовують у навчальній та частково офіційній, науковій і технічній літературі).

У науково-технічних видах літератури автори часто намагаються нумерувати практично всі переліки. Очевидно, що це є зайвим, оскільки велика кількість нумерованих переліків в уяві накладаються і суттєво ускладнюють сприймання тексту3.

• У кожному розділі слід використовувати не більше одного, в особливих випад­ках — максимум до трьох нумерованих чи виділених у підабзаци переліків.

Редактор повинен слідкувати за тим, щоб у підабзаци були виділені лише основні переліки (другорядні можуть бути подані як зв'язний текст, зокрема як однорідні члени речення, розділені комами чи крапками з комами).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]