Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
партико стилістика.doc
Скачиваний:
584
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

11.4.3. Відповідність композиції логіці матеріалу

1 Для такого повідомлення навіть існує конкретний жанр — інструктивний (інструкції з користування певними пристроями).

2 Феллер м. Д. Структура произведения. М.: Книга, 1981. С. 17.

3 Мильчин а. 3. Методика редактирования текста. М.: Книга, 1980. С. 127.


Під час контролю композиції для редактора надзвичайно "важливо знайти в матеріалі, не чинячи над ним насильства, структуру [композиційну. — П.З.], яка б відповідала поставленій перед твором меті. Якщо такої структури відшукати не вдалося, то це означає, що твір або не дозрів, або його задум є помилковим"2. "Можна ... стверджувати, що композиція в ряді випадків визначає результат, до якого прийде автор і приведе читача. Вибрати ту чи іншу композицію в таких випадках—це все одно, що піти різними шляхами, які ведуть до різних пунктів, розкриваючи дорогою різний зміст"3.

11*

163

Ця норма, незважаючи на її зовнішню простоту й очевидність, вимагає від авторів глибокого знання суті описуваного в повідомленні об'єкта. Вона вимагає також, щоби композиція повідомлення відповідала традиційно прийнятому в реципієнтів способу мані­пулювання описуваним об'єктом. Пошук найприйнятнішого варіанта композиції може тривати в автора не лише місяці, а навіть і роки.

Приклад. Навряд чи доречно описувати будову верстата за допомогою оповідної композиції (за послідовністю вмикання, використання і вимикання окремих частин верстата); тут доречно застосувати описовий тип композиції. Проте інструкцію для вивчення методів роботи на верстаті — на противагу сказаному вище — слід укладати, використовуючи оповідну (хронологічну) композицію, а не описову, оскільки тут важливою є саме послідовність дій.

• Композиція повідомлення повинна відповідати логіці його матеріалу.

11.4.4. Лінійна довжина композиційних одиниць

Кількісні характеристики творів класичної літератури


Опрацьовуючи повідомлення, редактор найперше повинен розпочати контроль довжини композиційних одиниць (маємо на увазі розділи). Та чи коректно ставити питання про контроль цього параметра? Адже в композиції, особливо художніх творів, все начебто надзвичайно індивідуально. Для спростування цього твердження подамо дані щодо художніх творів — переважно романів — класичної літератури (табл. 11-1).

Як видно з табл. 11-1, навіть у художній літературі (романах), розрахованій на до­рослого реципієнта, довжина фрагментів є достатньо постійною величиною, середнє зна­чення якої становить 17,9 тис. зн., і, як правило, її межі 10,0—30,0 тис. зн. (винятком є твори Л. Толстого та Ч. Діккенса). Як бачимо, обсяг найдовших розділів більший від найкоротших у три рази.

Отже, під час редагування композиції редакторові слід керуватися такими нормами.

  • Довжина композиційних одиниць повинна залежати від жанру повідомлення, кваліфікації реципієнтів (чим нижча кваліфікація, тим меншим повинен бути цей обсяг) і від композиційної складності повідомлення (чим вона вища, тим коротшими повинні бути композиційні одиниці).

  • Довжина композиційних одиниць повинна залежати також від мети сприймання інформації реципієнтами: для повідомлень, метою яких є задоволення емоційних та естетичних потреб, довжина композиційних одиниць в наявних межах може бути максимальною; для повідомлень, які передбачають задоволення пізнавальних потреб, — не повинна перевищувати середнього значення; для повідомлень, які передбачають навчальні цілі, — повинна бути мінімальною.

  • Чим більше в композиційних одиницях нової реципієнтської інформації (див. про неї розділ 9.4), тим більшим повинен бути їхній обсяг.

  • Обсяг такої композиційної одиниці як розділ повинен укладатися в граничні значення довжини цієї одиниці, встановлені для обраної реципієнтської аудиторії1.

Приклад. Середній обсяг деяких публіцистичних жанрів (повідомлень інформаційних агентств) може становити лише кілька сотень знаків. У таких повідомленнях найбільшою композиційною одиницею є речення, довжина яких не перевищує кількох десятків знаків. На противагу цьому обсяг такої композиційної одиниці як розділ у художніх творах може становити близько 30 тис. знаків, а саме повідомлення може мати сумарний обсяг понад 2 млн знаків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]