Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
партико стилістика.doc
Скачиваний:
584
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

18 Загальне редагування

273

За типом елементів, на які посилаються, розрізняють посилання на композиційні одиниці, примітки (неджерельні та джерельні), таблиці, формули, ілюстрації, додатки тощо. Залежно від способу подання адрес розрізняють абсолютні (наприклад, номери сторінок) та відносні (наприклад, порядкові номери розділів, таблиць, формул тощо) посилання.

Посилання максимально можуть містити: вказівку на розташування компонента, його назву, порядковий номер та абсолютну адресу. Компоненти посилання виділяють спеціальними знаками: більшість компонентів—круглими дужками; примітки—верхніми знаками-індексами (зірочками, цифрами, літерами), а іноді (джерельні примітки) квадратними дужками.

Першою в посиланні дають вказівку на розташування компонента, на який поси­лаються (див.). Цю вказівку дають лише в тому випадку, коли компонент розташований на великій відстані від місця посилання.

Приклад. ...Ці характеристики металу (див. табл. 7)...; ...такі методи проектування (див. рис. 6)... .

Другою подають назву компонента, на який посилаються. Посилання може бути на том, частину, розділ, підрозділ, параграф і т. д., таблицю, формулу, ілюстрацію, додаток тощо. Посилання на примітки подають без назви компонента посилання.

Третім дають порядковий номер компонента видання, на який посилаються. Порядкові номери можуть бути наскрізними та нероздільними.

Приклад. ...Зі сказаного (розділ 5) випливає, що...; ...у цих даних (табл. 7-2 і 8-4)....

Четвертою подають абсолютну адресу компонента.

Приклад... .Перелічені характеристики металу (див. табл. 7нас. 38)...; такі методи проектування (див. рис. 6 на с. 278)....

Норми щодо посилань.

• У посиланні на одиницю композиції слід вказати її назву і порядковий номер.

Приклад. ...Я/с зазначено у розділі 12.3.4,...; ...ці критичні значення (§ 17).... Необхідність круглих дужок визначає синтаксична структура самого речення.

• У посиланні на таблицю слід вказати слово табл. та її порядковий номер. Приклад. ...Отримані результати соціологічного обстеження (табл. 2)....

• У посиланні на формулу слід подати слово формула чи його синонім (рівняння, нерівність, функція, вираз тощо), а далі у круглих дужках—її порядковий номер.

Приклад. ...Як видно з формули (71)...; ...рівняння (23) засвідчує, що....

• У посиланні на ілюстрацію слід вказати слова рис, мал., фото, схема тощо, а далі — її порядковий номер.

Приклад. ...Схема 35 відповідає останній моделі...; ...портрет художника (фото 11) зроблено в той період життя...; ...архітектура системи (рис. 8)....

• У посиланні на бібліографічний опис слід подавати у квадратних дужках їх порядкові номери зі списку літератури, а при потребі — ще й номер сторінки.

Приклад. ...У згаданому дослідженні [34]...; ...як зазначено в монографії /21, с. 123]...

• Для посилань на додаток слід вказати слово додаток і його порядковий номер. Приклад. ..Лі фізико-хімічні характеристики (додаток 4) свідчать, що....

• Кожне посилання повинно мати за підставу реально існуючий у повідомленні компонент і його реальну адресу.

Контроль цієї норми для видань великого обсягу зі значною кількістю компонентів різних видів виявляється достатньо складним. Особливо цей контроль ускладнюється під час переверстування видань і викликаними цим змінами, наприклад, нумерації сторінок. Тому абсолютні адреси компонентів при редагуванні доречно виділяти в оригіналі спеціально (наприклад, кольоровим олівцем) і перевіряти їх після завершення верстання повідомлення.

• Основний текст не повинен повторювати назву компонента, на який посилаються (таблиці, ілюстрації, додатка тощо).

Розглянемо такі два приклади.

Приклад. Неправильне посилання: ...Отримані результати про соціальний склад населення виявили нові тенденції в зміні його структури. Соціальний склад населення подано в табл. 5. ...

Таблиця 5

Соціальний склад населення

Приклад. Правильне посилання (текст той самий, що й у попередньому прикладі): ...Отри­мані результати про склад населення (табл. 5) виявили нові тенденції в зміні його структури....

• Коли повідомлення має невеликий обсяг, слід використовувати наскрізну нуме­рацію компонентів, на які посилаються, в іншому випадку — пороздільну нумерацію з дефісом (крім нумерації одиниць композиції).

Так доцільно чинити тому, що при великому обсязі повідомлення і наскрізній нумерації посилань зміна в будь-якому їх виді лише одного порядкового номера вимагає трудо­місткої зміни номерів усіх наступних посилань1. Тому у виданнях великого обсягу найдо­речніше використовувати пороздільну нумерацію, де перша цифра позначає номер тому, частини, розділу тощо, а друга (після дефіса чи крапки)—порядковий номер конкретного компонента в межах цієї композиційної одиниці (наприклад: ...у таблиці 74...).

Посилання на ілюстрації також можуть складатися з цифри та літери (тут цифра позначає порядковий номер, а літера—складову частину ілюстрації). Відповідно, й сама ілюстрація повинна включати такі перенумеровані частини.

Приклад. ...Як показано на рис. Зд, гвинт....

Особливості оформлення спеціальних знаків для приміток подано в розділі 15.6.2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]