Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
партико стилістика.doc
Скачиваний:
584
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

2 Див., наприклад: Феллер м. Д., Квітко і. С, Шевченко м. Г. Довідник коректора. К.: Книжкова палата урср, 1972. С. 359.


В Україні для текстової частини оригіналу використовують вісім груп знаків (додаток 6):

  • заміни;

  • вставлення;

  • видалення;

  • переставлення;

  • виправлення пробільних елементів;

  • виправлення шрифтових виділень;

  • виправлення технічних дефектів набору;

  • відміни зробленого виправлення.

Деякі коректурні знаки (див. дев'яту групу знаків у додатку 6) можна поєднувати. Під час опрацювання повідомлень застосовують таку методику роботи з корек­турними знаками.

  1. Під час редагування авторського чи коректури видавничого оригіналу помилку виправляють за допомогою коректурних знаків. Текст виправлення (заміни чи вставлення), коли він є, пишуть згори над помилковим текстом, а іноді — на полі навпроти нього. Коли текст виправлення не поміщається на сторінці, його пишуть на окремому аркуші (його частині) й приклеюють до аркуша оригіналу.

  2. Під час редагування чи коректури проекту видання помилку виправляють, як і під час опрацювання оригіналу, проте коректурний знак із виправленням повторюють на полях (лівому або правому) навпроти рядка з помилкою. Текст виправлення пишуть на полі справа від коректурного знака.

  3. Один коректурний знак повинен стосуватися тільки одного виправлення, а тому за наявності кількох відхилень в рядку коректурні знаки потрібно модифікувати (див. приклади у додатку 6). Коли ж однакове виправлення повторюють декілька разів, то можна вказувати коректурний знак один раз, записуючи поряд (у кружечку) кількість потрібних виправлень.

  4. Додаткові вказівки (авторові, редакторові, коректорові чи конструкторові видання) слід давати на полях поряд із коректурними знаками, обвівши кружечком.

  5. У виданнях із багатостовпцевим набором, де мала віддаль між рядками й стовп­цями, дозволено використовувати "віжки" — лінії, що з'єднують місце розташування відхилення з продубльованим коректурним знаком на полі сторінки, де уточнюють особливості виправлення.

Для ілюстраційної частини використовують такі коректурні знаки (додаток 6):

  • зміни насиченості вказаного кольору на заданий відсоток;

  • зміни негативу на позитив і навпаки; —зміни контрасності;

  • вирівнювання нечітких контурів;

  • видалення окремих деталей ілюстрації;

  • повертання ілюстрації чи її деталей на вказаний кут;

  • перетворення прямого зображення в дзеркальне й навпаки;

  • зміни розмірів ілюстрації чи її деталей;

  • внесення змін по всій ілюстрації.

1 ВШсЬег і. Сору-есііІіп§: іЬе СатЬгісІ£е НапсіЬоок. СатЬгіс1§с; Ис\у Уогк: СатЬгіс1§с Шіуегеігу Рге88, 1992. Р. 67—71; ВазкеССе Р. К., Зіззогз ]. 2., Вгоокз В. 3. ТЬе АгС ог* Есііііп§. 5-Єп е<± Исш Уогк, Ьопсіоп: Мастіїїап РиЬ1І8піп§ Сотрапу, Соїіісг Мастіїїап РиЬІізЬеге, 1992. Р. 479—480.


В інших державах стандарти1 на коректурні знаки частково відрізняються від прийнятих в Україні.

8.9. Ефективність методів редагування

Для знаходження і виправлення одних і тих самих відхилень можна використовувати різні методи редагування, які мають, звісна річ, різну ефективність. Оскільки ідеальних методів не існує (див. розділ 4.9), іноді виникає потреба провести кількісне порівняння методів редагування чи коректури. Проте на практиці цього часто не роблять, оскільки не мають потрібних для оцінки критеріїв.

Для визначення ефективності методів редагування, в тому числі й коректури, слід застосовувати критерії, що базуються на кількості помилок (спотворень) у тексті. При цьому можна визначати окремо ефективність контролю, ефективність реконструкції (виправлення), а також ефективність редагування чи ефективність коректури в цілому.

Ефективність контролю к) визначають за формулою

П = (^-/2)//і, (8-1)

де/| — кількість помилок (спотворень) у тексті до проведення контролю, а/2 — кількість помилок (спотворень) у тексті після контролю (за умови, що всі знайдені під час контролю помилки виправлено правильно).

Ефективність реконструкції ) визначають за формулою

Н = (^-/2)/УІ, (8-2)

де /| — кількість помилок (спотворень) до реконструкції, а /2 — кількість помилок (спотворень), що залишилися в тексті після реконструкції чи виправлені невірно.

Ефективність редагування (коректури) в цілому (Р) визначають двома способами:

— перший спосіб:

г = А, (8-3)

де /| — кількість помилок (спотворень) у тексті до редагування чи коректури, а/2кількість помилок (спотворень), що залишилися в тексті після редагування чи коректури;

— другий спосіб:

Р = Р . (8-4)

к р 4 у

У цих формулах, крім такого показника, як кількість помилок (спотворень), можна використовувати також імовірність їх появи, нормованість чи достовірність (див. розділ 4.5). Проте на саму ефективність вибір розрахункового показника не впливає. Визначати ж ефективність на основі кількості помилок (спотворень) простіше.

Приклад. Нехай у тексті до контролю було 50 помилок, а після контролю їх залишилося 8. Під час виправлення помилок (реконструкції) лише частина з них була виправлена вірно, а 6 — невірно, тобто текст у шістьох місцях так і залишився помилковим. Тоді:

Р = (50 - 8) / 50 = 0,84; Р = (42 - 6) / 42 = 0,86; Р = (50 - 14) / 50 = 0,72

гбоР = Р = 0,84 • 0,86 = 0,72.

к р л

Приклад. У тексті до контролю було 10 спотворень, а після контролю залишилося 2. Під

час виправлення лише частина спотворень була виправлена правильно, а 2 спотворення —

неправильно, тобто текст у двох місцях так і залишився спотвореним. Тоді:

Р = (10 - 2) / 10 = 0,8; Р = (8 - 2) / 8 = 0,75; Р = (10 - 4) / 10 = 0,6

гбоР = Е Е = 0,8 • 0,75 = 0,6.

к р

ІНФОРМАЦІЙНІ НОРМИ РЕДАГУВАННЯ

Як зазначено в розділі 1.1, отримання й опрацювання інформації — це спосіб існування людини. Тому починати опрацювання повідомлення редактор повинен з контролю дотримання саме інформаційних норм.

Щодо цих норм основне завдання редагування полягає в тому, щоб: а) повідомити реципієнтам лише нову для них інформацію; б) привести кількість інформації, поданої в повідомленні автором, у відповідність із можливістю реципієнтів її сприйняти; в) повідомити реципієнтам лише цінну для них інформацію; г) скомпресувати інформацію повідомлення.

Нижче в цьому розділі ми будемо вести мову переважно про семантичну інформацію. Проте редактор не повинен забувати, що, крім семантичної, повідомлення містить ще й емоційну та естетичну інформацію, яка є важливою не тільки для образних (художніх), а й для образно-понятійних (публіцистичних) і понятійних повідомлень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]