Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
партико стилістика.doc
Скачиваний:
584
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

4.4. Помилки як відхилення від норм

Почнемо з прикладів.

1 Общая риторика. Пер. С франц. М.: Прогресе, 1986. С. 68, 71, 79.


Приклад. Припустімо, в повідомленні є два об'єктивні відхилення: перше — слово дідась (правильно — дідусь) — в тексті й друге — запис прізвища автора /. /. Іваненко (правильно — Іваненко І. І.) — в бібліографічному описі. Стосовно першого компонента вважаємо, що в ньому є відхилення, оскільки таке слово відсутнє в орфографічному словнику української мови, а стосовно другого, — оскільки запис не відповідає жодному з шаблонів, передбачених стандартом для бібліографічного опису (серед шаблонів для бібліографічного опису є лише такий: <Прізвшце> <пробіл> <Інщіал> <крапка> <пробіл> <Ініціал> <крапка>). Відхилення може міститися також у структурі речення, в логічному зв'язку між реченнями чи в композиції повідомлення.

Таким чином, говорячи про відхилення, завжди слід мати на увазі чотири його елементи (табл. 4-1): 1) помилковий компонент повідомлення, в якому є відхилення; 2) норму, яка є в нормативній базі і дає змогу відновити (реконструювати) правильний компонент; 3) власне помилку; 4) виправлений (реконструйований) на основі норми компонент. Неправильний компонент називають ще помилковим, тобто таким, у якому є помилка.

Таблиця 4

Елементи відхилення

Елементи відхилення

Порядковий номер знака

0

1

2

3

4

5

6

7

Помилковий компонент

#

д

і

д

А

с

ь

*

Норма

#

д

і

д

У

с

ь

*

Помилка

#

А

*

Виправлений компонент

#

д

і

д

У

с

ь

*

Примітка: # — початок слова; * — кінець слова.

Спробуємо дати означення помилки, оскільки в наявній навчальній та довідковій літературі з едитології в її означеннях є логічні огріхи (так звані "кола"). Для цього використаємо методику, що передбачає порівняння неправильного (з відхиленням, помилкового) та правильного (нормативного, словникового) варіантів слова (табл. 4-І)1. Аналогічну методику можна застосувати і для означення інших видів помилок.

Як видно з табл. 4-1, помилкою в слові дідась є літера а, що займає четверту позицію. Коли користуватися такою методикою фіксації помилок, то можна зробити висновок про те, що помилка — це об'єктивне відхилення, яке є різницею між неправильним компонентом повідомлення та його нормативним (правильним) поданням. Іншими словами, помилка — це об'єктивне відхилення, яке доповнює правильний компонент повідомлення до неправильного (помилкового). Звичайно, таке доповнення може бути і зі знаком "плюс", і зі знаком "мінус". Суб'єктивні відхилення не призводять до появи помилок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]