Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
партико стилістика.doc
Скачиваний:
584
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

1 Памятная книга редактора. М.: Книга, 1988. С. 20—21.


Варіантом індексної цифрової крапкової нумерації є додавання до індексних номерів назв композиційних рівнів.

Приклад.

Частина 1. Ххххххх Розділ 1.1. Хххххххххх Розділ 1.2. Ххххххххх Частина 2. Ххххххххххх Розділ 2.1. Хххххххххххх Підрозділ 2.1.1. Ххххххххх Підрозділ 2.1.2. Ххххххххх Розділ 2.2. Ххххххххххххх Частина 3. Ххххххххххх і т. д.

Приклад.

Розділ 1. Ххххххх

Підрозділ 1.1. Хххххххххх Підрозділ 1.2. Ххххххххх Розділ 2. Ххххххххххх

Підрозділ 2.1. Хххххххххххх § 2.1.1. Ххххххххх § 2.1.2. Ххххххххх Підрозділ 2.2. Ххххххххххххх Розділ 3. Ххххххххххх і т. д.

Індексна цифрова (або літерна) безкрапкова нумерація має подібну структуру ін­дексних номерів, але крапок між індексами не використовує.

Приклад.

1. Ххххххх

  1. Хххххххххх

  2. Ххххххххх

2. Ххххххххххх

21. Хххххххххххх

  1. Ххххххххх

  2. Ххххххххх

22. Ххххххххххххх

3. Ххххххххххх

і т. д.

Приклад.

А. Ххххххх

АА. Хххххххххх АБ. Ххххххххх Б. Ххххххххххх БА. Хххххххххххх БАА. Ххххххххх ББА. Ххххххххх ББ. Ххххххххххххх В. Ххххххххххх і т. д.

Суттєвим недоліком такого способу нумерації є те, що на кожному ієрархічному рівні в цифровій нумерації може бути найбільше 10, а в літерній — 33 для кирилиці та 26 для латиниці композиційних одиниць. Таке обмеження не завжди може бути дотримане у видавничій практиці, що й звужує сферу використання цієї нумерації.

В індексному літерно-цифровому способі нумерації для утворення номерів вико­ристовують одночасно і цифри, і літери. До рубрик можуть додавати назви композиційних рівнів і тоді вони заміняють частину індексного номера.

Приклад.

Частина А. Ххххххх Розділ 1. Хххххххххх Розділ 2. Ххххххххх Частина Б. Ххххххххххх Розділ 1. Хххххххххххх §1. Ххххххххх §2. Ххххххххх Розділ 2. Ххххххххххххх Частина В. Ххххххххххх і т. д.

Недоліком такої нумерації є незручність внутрітекстових посилань, оскільки і Час­тина А, і Частина Б можуть мати Розділ 7.

Комбінована лінійно-індексна нумерація, як зазначено вище, передбачає існування в повідомленні не більше двох ієрархічних рівнів. Композиційним одиницям вищого рівня дають одну наскрізну нумерацію (цифрову або літерну), а одиницям нижчого — іншу, як правило, — цифрову. Крім того, композиційним одиницям можуть давати назви рівнів, до яких вони належать.

Приклад.

Розділ 1. Ххххххх

§1. Хххххххххх

§2. Ххххххххх Розділ 2. Ххххххххххх

§3. Хххххххххххх

§4. Ххххххххх

§5. Ххххххххх

§6. Ххххххххххххх Розділ 3. Ххххххххххх і т. д.

Приклад.

Розділ А. Ххххххх

§1. Хххххххххх

§2. Ххххххххх Розділ Б. Ххххххххххх

§3. Хххххххххххх

§4. Ххххххххх

§5. Ххххххххх

§6. Ххххххххххххх Розділ В. Ххххххххххх і т. д.

Недоліком такої нумерації є те, що вона не може мати більше, ніж два рівні ієрархії, а при виправленнях одного номера вимагає виправлення всіх наступних.

11.7. Рубрикаційні норми

11.7.1. Необхідність рубрикації та змісту

Повідомлення можна ділити на такі, що не потребують рубрикації та змісту, й такі, що їх потребують.

У першому випадку повідомлення найчастіше виступає як суцільний текст, не поділений на композиційні одиниці (відповідно, й нема потреби в рубриках). Такі пові­домлення (оповідання, наукові статті, публіцистичні тексти тощо) мають невеликий обсяг і зміст у них, як правило, відсутній.

У другому випадку рубрикація може бути реалізована в таких трьох варіантах: 1) перед розділами наявні лише їх рубрики1; 2) перед розділами наявні їх рубрики, які, крім того, зібрані окремо без визначення координат кожної рубрики в "псевдозміст" (цей варіант рубрикації використовують переважно газети й журнали); 3) перед розділами наявні рубрики, на основі яких сформовано зміст повідомлення (з номерами сторінок, часом появи в ефірі тощо). Зміст повідомлення, вказуючи координати кожної композиційної оди­ниці, полегшує реципієнтам пошук найкоротшого шляху до потрібної композиційної одигощі.

Під час редагування рубрикації слід користуватися такими двома нормами.

  • Чим більше за обсягом повідомлення, тим більша необхідність у ньому рубрикації.

  • Коли у повідомленні є тематичні або напівнімі рубрики, то в його апарат необхідно включити рубрикацію (зміст).

Рубрикація, реалізована у вигляді змісту, утворює "скелет" повідомлення, а тому редактор повинен приділяти її розробленню та контролю особливу увагу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]