Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
History.doc
Скачиваний:
261
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
14.04 Mб
Скачать

№6 Напис кіламуви з самаля

Місто Самаль (суч. Зенджірлі в Північній Сірії) лежало в долині річки Кара-су (притоки Оронту) на кордоні Сірії і Анатолії. В 1888 р. і в наступні роки тут були проведені розкопки, що виявили кілька ліній укріплень, брами, башти, палаци, будинки і т.д. При цьому було знайдено кілька цікавих написів арамейською мовою з домішкою фінікійських елементів. Переклад одного з них дається далі.

Самаль був заснований ханаанеями, в XIII ст. до н.е. завойований хеттами. В IХ ст. до н.е. арамеї захопили його і асимілювали місцеве населення. Самаль був центром маленької держави Йауді, яка досягла найвищого розквіту в VIII ст. до н.е. В 735 р. до н.е. ця держава була приєднана до Ассірії. На початку VII ст. до н.е., під час воєн Асархаддона (681-669 рр. до н.е.), місто було спалене. Напис Кіламуви датується другою пол. IХ ст. до н.е.

— Я — Кіламува, син Хайї. Царював Габбарі над Йауді19 і не діяв; був Бама і не діяв; потім був мій батько Хайа20 і не діяв; потім бувбрат Шеїл і не діяв. А я, Кіламува, син Тамми, те, що я зробив, не робили попередники. Бувдім батька мого середмогу- тніх царів, і всякий простягавруку, щоб його поглинути... Я жбув в руках царів, подібно до вогню,пожираючого бороду, подібно до вогню, пожираючого руку...Переміг менецар дануніїтів21,але найняв я проти нього царя ассірійського.Молоду жінку віддава- ли за вівцю, чоловіка — за одежу...

Я,Кіламува, син Хайї, вступив на престол батька мого.Передлицем колишніх царів бродили мушкабім22, подібно псам... Я ж їм став батьком, їм став матір'ю, їм став братом. Того, хто не бачив вівці, зробив я власником отари, і того, хто не бачив вола, я зробив власником череди волів, власником срібла, власником золота;і той, хто небачив льону від юності своєї, — в дні мої вкрив

його віссон23.

Я підтримував мушкабім за руку, і вони мали до мене почуття, подібне почуттю сироти до матері.

Той серед нащадків моїх, хто царюватиме після мене і ушкодить цей напис — мушкабім хай не шанують барірів24, і баріри нехай не шанують мушкабім. І хто знищить цей напис — нехай знищить його голову Баал-Семед, Габара, і нехай знищить його голову Баал-Хамман, Бамі і Рекубел25, володар дому!..

№7

риставшись невдачами Ізраїлю в боротьбі з Дамаском, добився цілковитої незалежності і навіть відібрав в ізраїльтян ряд спірних пограничних територій.

1 Країна, що існувала в біблійні часи. Займала плоскогір'я на схід від південної течії Іордану і Мертвого моря. З півдня межувала з Єдомом, на сході — з Ам- моном. Північні границі Моава змінювали своє положення.

2 Житель м. Дібона (суч. Дібан).

3 Племінний бог, покровитель моавітян.

4 Ізраїльський цар, засновник династії, правив в 885-874 рр. до н.е. Він збудував Самáрію, яка стала з того часу столицею Ізраїльської держави.

5 Мається, на увазі Ахав (874-853 рр. до н.е.), згадуваний в Біблії і в ассірійських літописах.

6 Явне перебільшення. Ізраїльське царство було знищене тільки в 722 р. до н.е. ассірійським ішаккумом Саргоном II (722-705 рр. до н.е.).

7 Місто на схід від Мертвого моря (суч. Мадеба).

8 Одне з ізраїльських колін (племен), займало територію на схід від Іордану.

9 Суч. Аттарус (біля східного берега Мертвого моря).

10 Суч. Куреят, біля Аттаруса.

11 Родюча долина в західній Палестині (на північ від Яффи).

12 Місто в 20 кілометрах на схід від гирла Іордану на горі тієї ж назви. За біблійною традицією, тут помер пророк Мойсей.

13 Місто біля Баал-Меона.

14 Місто на річці Арноні.

15 Ріка, що впадає в Мертве море зі сходу (нині Ваді-ель-Моджіб).

16 Моавітське місто, місцеположення якого не встановлене.

17 Суч. Ель-Дулелат (на південь від Махдеби).

18 Місто на кордоні Ізраїльського царства і Моава.

19 Йауді — держава в Північній Сірії.

20 Хайа — згадується в написах царя Салманасара III (829-824 рр. до н.е.) як данник Ассірії.

21 Даннуніїти — населення сусідньої держави Аданá (хеттськ. Атанія), ймовірно — нащадки одного з «народів моря».

22 Мушкабім — землероби; можливо, осіле хеттське населення.

23 Віссон — дуже тонка полотняна біла матерія, одяг з якої носили жерці і знать.

24 Баріри — можливо, зайшле арамейське населення.

25 Баал-Семед, Габара, Баал-Хамман, Бамі і Рекубел — боги держави Йауді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]