Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
History.doc
Скачиваний:
261
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
14.04 Mб
Скачать

№4 Здобуття юпи (з папірусу «харріс 500»)

Ієратичний текст на звороті папірусу «Харріс 500», який зберігається в Британському музеї в Лондоні. Вціліла тільки друга половина папірусу. Очевидно, спочатку розповідалось про облогу Юпи єгипетським військом під командою полководця Джехуті, одного з воєначальників фараона Тутмоса III (1468-1436 рр. до н.е.) і учасника ряду походів в Сірію. Джехуті, бачачи, що силою здобути обложене місто він не може, запрошує до себе в табір на бенкет князя Юпи, обіцяючи перейти на його бік. Вціліла частина папірусу починається з оповідання про цей бенкет.

Перемоги єгипетського війська в Азії і Африці сприяли виникненню нового виду літератури — пригодницької, присвяченої бойовим подвигам. Прикла- дом таких творів може бути і казка про здобуття Юпи. Вона описує один з епізодів численних воєн Тутмоса III, про який нічого не відомо з інших джерел. В осно- ві його лежать, можливо, справжні події. В усякому разі, серед сучасників Тутмоса III був вельможа на ім'я Джехуті, який займав, судячи з титулів, одну з найваж- ливіших дипломатичних і військових посад. Гробниця його збереглась у Фіванському некрополі, а речі, що походять, як видно, з цієї гробниці, зберігаються в різ- них музеях. Ця казка також демонструє, яким звичайним явищем було полювання на людей — один з найважливіших стимулів грабіжницьких походів єгипетсь- ких фараонів.

І отпіслятого якминув час бенкету, сказав Джехуті князю Юпи4: «Зроби ласку, я сховаюсь разом з жінкоюі дітьми в твоє- му власному місті. Накажи ж, щоб увійшли мої вершники5 з своїми кіньми, і нехай дадуть їм корм». І ввели їх, і спутали коней, і дали їм корм. І захотівкнязь Юпи побачити булаву6 царяТутмоса, іприйшли, і повідомили про це Джехуті. І от після цього князь Юпи сказав Джехуті: «Моє бажання — подивитися на велику булаву царя Тутмоса, яка називається... прекрасна. Клянусь царем Тутмосом! Адже вона сьогоднів тебе, зроби ласку, принеси її мені». Він зробивцеі приніс булаву царя Тутмоса. Він схопивкнязя Юпи за одежу і став перед ним і сказав: «Поглянь сюди, о князю Юпи! Ось велика булава царя Тутмоса, лева лютого, сина Сех- мет7». І він вдарив князя Юпи в скроню, і князь впав без пам'яті перед ним. І він зв'язав його шкіряними ременями, і закував в лан- цюги мідні князя Юпи. І наділи на ноги його кайдани на чотири кільця.

І звелів Джехуті принести 500 ємностей, які він наказав зробити, і звеліввін спуститися в них двомстам воїнам. І наповнили інші триста ємностей мотузками і колодками, і запечатали їх печаткою, і додали плетінки і носилки... І навантажили їх на дужих воїнів, числом 500 чоловік. І сказали їм: «Коли ви ввійдете у місто, випустіть ваших товаришів і схопіть всіх людей в місті і пере- в'яжіть їх відразу ж».

І вийшли і сказали колісничому князя Юпи: «Наказав пан твій: "Іди і скажи твоїй володарці: радій, бо Сутех8 дав нам Дже- хуті разом з жінкоюйого і дітьми його. Дивись, ось їхні речі", розуміючи підцим 200 ємностей9, наповнених людьми, мотузками і колодками. І він пішов на чолі їх, щоб вітати свою володарку і сказати: "Схопили ми Джехуті!"» І відчинили міську браму перед воїнами. І ввійшли вони в місто, і випустили вони своїх товаришів. І оволоділи вони містом, і малими і великими, і зв'язали їх, і

наділи колодки відразу ж...

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]