Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
History.doc
Скачиваний:
261
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
14.04 Mб
Скачать

№4 Фань є хоуханьшу

Фань Є (398-445 рр.) успадкував у Сима Цяня і Бань Гу метод викладу історії переважно через біографії діячів минулого; його «Пізня ханьська історія» складається з 10 «Записів», 10 «Оглядів» і 80 «Життєписів».

Глава I. Записи о деяниях императора Гуан у-ди

В шестой год эры правления Цзянь-у1, в 11-м месяце, в день дин-ма, был издан рескрипт о том, что все обращённые при Ван Мане2 в государственных рабов и рабынь, должны быть освобождены и стать простолюдинами, если прежними законами не было предусмотрено наказания за совершённые ими преступления.

В седьмой год эры правления Цзянь-у, в пятом месяце, вдень цзя-инь, был издан рескрипт о том, что продавшие себя в раб- ство из-за голодаи насильно проданные в рабство разбойниками изЦинчжоу3 и Сюйчжоу4, а также отданные в наложницы,могут остаться у своих хозяев или уйти по своему усмотрению. Тот, кто будетсилой препятствоватьэтому, подлежит наказанию в соот- ветствии с законом о продаже людей.

В 11-й год эры правления Цзянь-у, весной, во втором месяце, в день цзи-мао, был издан рескрипт, гласивший: «Суть Неба и Земли заключается в том, что человек превыше всего. Поэтому нельзя снижатьнаказания тем, кто убивает рабов и рабынь».

В восьмом месяце того же года, в день гуй-хай, был издан рескрипт, гласивший: «Осмелившиеся клеймить рабов и рабынь подлежат наказанию по закону, а заклеймённые должныбыть освобождены и стать простолюдинами».

Зимой того же года, в десятом месяце, в день жэнь-у, был издан рескрипт о том, что статут о смертной казни рабу или ра- быне, стрелявшим в свободного и ранившим его, отменяется.

В 12-й год правления Цзянь-у, в третьем месяце, в день гуй-ю, был издан рескрипт о том, что все насильно обращенные в рабство в Лунси* и Шу, сами подавшие жалобы, и те, о ком судебные чиновники не сообщили по инстанции, подлежат освобож- дению.

В 13-й год эры правления Цзянь-у, зимой, в 12-м месяце, в день цзя-инь, был издан рескрипт о том, что все насильно про- данные в рабство в Ичжоу*, начиная с восьмого года5, подлежат освобождению. Та, которая стала наложницей, но хочет покинуть своего хозяина, может сделать это по своему усмотрению. Если же кто-нибудь будет силой чинить тому препятствия, он подле- жит наказанию в соответствии с законом о насильственной продаже людей в рабство подобно тому, как это было сделано в отно- шении областей Цинчжоу и Сюйчжоу.

В 14-й год эры правления Цзянь-у, в 12-м месяце, в день гуй-мао, был издан рескрипт о том, что рабы и рабыни в областях Ичжоу и Лянчжоу6, подавшие жалобы в суд начиная с восьмого года, всеподлежат освобождению. Хозяевам, купившим их,стои- мость рабов не возмещается.

Глава ХХХII. Жизнеописания десяти ванов, потомков императора Гуан У-ди

...Цзинаньский Ань-ван Кан7 накопил большое богатство, во множестве строил дворцы, количество рабов и рабынь достиг- ло у него 1400, лошадей в конюшнях — 1200, собственных полей — 800 цинов8...

№5 Повстання жовтих пов'язок (фань є, хоуханьшу)

)

[1. Повстання «Жовтих пов'язок» (184-205 рр. 9]

В маєтках знатних людей з'єднані разом кількасот домів, їх родючі поля займають всю землю, рабів і рабинь тисячі юрб, а рабів із злочинців у них лічать на десятки тисяч. Їх човни, вози і торгаші роз'їжджають кругом на всі чотири сторони, мають збитки і наживають, нагромаджують і ховають, повно їх у столиці і в містах. Коштовних подарунків і дорогих товарів не можуть вмістити величезні будови, на коней, корів, овець, свиней не вистачає гір і долин. Чарівними юнаками і красивими жінками пере- повнені розкішні зали. Співачки і музикантки стоять рядами у далеких покоях. Гості чекають прийому і не сміють увійти. Коляс- ки і вершники стикаються один з одним і не сміють в'їхати. М'ясо корів, овець, свиней не встигають з'їсти, і воно протухає. Вино чисте і густе10 не встигають випивати, і воно псується. Він тільки-но погляне, а людивже слідкують за йогопоглядом, зрадіє чи

1 Цзянь-у — эра правления императора Гуан У-ди (25-57 гг.), продолжавшаяся с 25 по 56 г.

2 Ван Ман — сановник, узурпировавший императорский трон Хань и основавший династию Синь; период его правления (9-25 гг. н.э.) отмечен резким обост- рением социальных отношений.

3 Цинчжоу — административная область в восточной части империи Хань, на территории совр. Шаньдуна.

4 Сюйчжоу — административная область в восточной части Ханьской империи, главным образом на территории совр. провинции Цзянсу.

5 Имеется в виду восьмой год эры правления Цзянь-у, т.е. 32 г.

6 Лянчжоу — административная область в Древнем Китае, находилась в пределах совр. провинции Гуанси.

7 Ань-ван Кан — сын императора Гуан У-ди. В 40 г. получил наследственное пожалование в Цзинани.

8 Цин=4,7 га.

9 «Жовті пов'язки» раніше помилково називали «жовтими тюрбанами», хоч китайська пов'язка на голову не схожа з мусульманським тюрбаном.

10 Найкраще вино, як, напрклад, для жертвоприношення, то переганялось тричі.

розгнівається, а людей уже турбує його настрій. В усьому цьому — безмежна насолода знатних, в усьому цьому — розкішне ба- гатство начальників. І той, хто спритно обдурить, — доб'ється свого. А коли доб'ється, це не вважається злочином...

[2. Правління імператора Лін-ді (168-189 рр.)]

В перший рік правління Чжунпін [184 р. н.е.], в другому місяці, Чжан Цзяо, родом із Цзюйлу1, назвав себе «Жовтим не- бом». Йому підкорилась армія в 360 тис. чоловік. Всі вони наділи жовті пов'язки і повстали в один день. У відповідь на їх заклик населення Аньпіна2 і Ганьліна3 схопило своїх князів. Втретьому місяці полководця Хе Цзиня,правителя Хенані, призначено голо- внокомандуючим. На міські башти зібрані війська. Призначені коменданти восьми найважливіших застав. Оголошена велика ам- ністія арештованим вченим, повернуті всі заслані. Тільки Чжан Цзяо не одержав амністії. Оголошено указ всій знаті і сановникам виставити коней і самостріли, підняти синів і внуків командирів і чиновників, які знають тактику бою, і послати до чиновників, що відають вербуванням солдатів. Полководця Лу Чжи послано в похід проти Чжан Цзяо. Полководців Хуанфу Сун і Чжу Цзюнь послано в похід в область Інчуань4 проти «Жовтих пов'язок». «Жовті пов'язки» в Наньяні5 на чолі з Чжан Маньченом напали і вбили правителя області Чу Гуна.

Влітку в четвертому місяці... Чжу Цзюня розбив воєначальник «Жовтих пов'язок» Бо Цай. В області Жунань6 «Жовті пов'я- зки» завдали поразки правителю області Чжао Цяню в Шаоліні. В Гуаняні «Жовті пов'язки» вбили правителя області Ю7 Го Сюня і правителя Лю Вея. В п'ятому місяці в Чанше8 Хуанфу Сун і Чжу Цзюнь знов билися з Бо Цаєм і іншими і завдали їм великої по- разки. В шостому місяці правитель області Наньян Цинь Цзя розбив Чжан Маньчена і відрубав йому голову. Війська, поселені в області Цзяочжі9, схопили свого правителя, правителя області Хепу10, і перейшли до воєначальника, що назвав себе «Підтримую- чий небо». Нового правителя області Цзяочжи — Цзя Цуна — послано на приборкання їх. Хуанфу Сун і Чжу Цзюнь здобули вели- ку перемогу в Сіхуа11 над «Жовтими пов'язками» з Наньхуа. Хуанфу Суну наказано йтипоходом на область Дун12, Чжу Цзюню на область Наньян. Лу Чжи розбив «Жовті пов'язки» і оточив Чжан Цзяо в Гуанцзуні13. Євнух обмовив Лу Чжи перед імператором, і в покарання з полководця зняли всі заслуги. Послали полководця Дун Чжо напасти на Чжан Цзяо, але він не зміг перемогти.

Восени в сьомому місяці повставЧжан Сю, чаклун в областіБа14, почав грабуватиобласть іповіти. У восьмому місяціХуа- нфу Сун воював з «Жовтими пов'язками» в Цаньтіні15 і захопив їх командуючого Бу І. Дано указ Хуанфу Суну йти походом на Чжан Цзяо. Взимку в десятому місяці Хуанфу Сун воював з «Жовтими пов'язками» в Гуанцзуні. Захопив молодшого брата Чжан Цзяо — Чжан Ляна. Чжан Цзяо, який помер від хвороби, відрізали голову. Хуанфу Суну надано сан старшогополководця кінноти. В одинадцятому місяці Хуанфу Сун знову розбив «Жовті пов'язки» в Сяцюйяні16, стратив молодшого брата Чжан Цзяо —

Чжан Бао. Здобич становила понад сто тисяч голів. Хуанфу Сун побудував з них башту на південь від міста. Чжу Цзюнь захопив місто Вань17 і відрубав голову ще одному командуючому «Жовтих пов'язок» Сунь Ся.

У другому році правління Чжунпін [185 р. н.е.] в першому місяці повстали іграбували розбійники «Чорної гори» Чжан Ню- цзяо і більшедесятка інших. В третьому місяціБейгунБоюйграбував у Саньфу18. Проти нього послано полководцяХуанфуСуна, але він не переміг. В сьомому місяці полководця Хуанфу Суна звільнили з посади. У восьмому місяці полководцем проти Бейгун Боюя послано Чжан Веня. В одинадцятому місяці Чжан Вень розбив Бейгун Боюя в Мейяні19. Послано знищувача розбійників — полководця Чжоу Шеня, який оточив його в Юйчжуні20.

На п'ятому роціправлінняЧжунпін [188 р. н.е.] в другому місяці розбійник Го Да, що залишився від«Жовтих пов'язок», ра- зом з іншими повстав у долині «Білої хвилі» в Сіхе21 і грабував Тайюань і Хедун22. В четвертому місяці «Жовті пов'язки» із Ге- бей23 зайняли область і повіти в Жунані. В шостому місяці вождь «Жовтих пов'язок» з Ічжоу24 Ма Сян напав і вбив правителя об- ласті Чі Цзяня, проголосив себе імператором, грабував область Ба, убив її правителя Чжао Бу. В дев'ятому місяці Південний вождь сюнну разом з розбійниками «Білої хвилі» грабував Хедун. Послано полководця Мин І разом з Гунсунь Цзянем у похід проти юйянського25 розбійникаЧжан Чуня і інших. Взимку в десятому місяці «Жовтіпов'язки» і Цін і Сюй знову повстали, грабу- вали область і повіти. В одинадцятому місяці лянчжоуський26 розбійник Ван Го оточив полководця Чень Цаня. Хуанфу Сун вря- тував його. В похід проти «Жовтих пов'язок» з Гебея послано Бао Хуна. Гунсунь Цзань бився з Чжан Чунем в Шімині27 і розбив його...

1 Цзюйлу — назва повіту в провінції Хебей.

2 Аньпін — назва повіту, нині в провінції Хебей.

3 Ганьлін — назва повіту, нині в провінції Хебей (за іншими джерелами— в Шаньдуні).

4 Інчуань — нині в провінції Хенань. 5 Наньян — нині в провінції Хенань. 6 Жунань — нині в провінції Хенань.

7 Область Ю — була на території суч. провінції Хебей.

8 Чанше — місто на території сучасної провінції Хенань.

9 Цзяочжи — північна частина Аннаму.

10 Хепу — нині в провінції Гуандун.

11 Сіхуа — нині в провінції Хенань.

12 Область Дун — на території сучасних провінцій Хебей і Шаньдун.

13 Гуанцзун — в суч. провінції Хебей.

14 Ба — стародавнє царство на території суч. провінції Сичуань.

15 Цаньтін — нині в провінції Хебей. 16 Сяцюйян — нині в провінції Хебей. 17 Вань — в провінції Хубей.

18 Саньфу — місцевість, що входила в столичну область, нині в провінції Шеньсі.

19 Мейян — з сучасною назвою ототожнити не вдалося.

20 Юйчжун — нині в провінції Ганьсу.

21 Сіхе — нині в провінції Шаньсі. 22 Хедун — нині в провінції Шаньсі. 23 Гебей — нині в провінції Хенань.

24 Ічжоу — нині в провінції Сичуань.

25 Юйян — назва місцевості в суч. провінції Шеньсі. 26 Лянчжоу — назва області, нині в провінції Ганьсу. 27 Шімин — назва місцевості в суч. провінції Шаньсі.

[3. Правління імператора Сянь-ді (189-220 рр.)]

...В перший рік правління Чупін [189 р. н.е.] в першому місяці розбійники «Білої хвилі» грабували область Дун.

В другому році [190 р. н.е.] в одинадцятому місяці «Жовті пов'язки» з Цинчжоу грабували Тайшань1. Ін Шао, правитель Тайшані, розбив їх. «Жовті пов'язки» пішли грабувати Бохай2. Гунсунь Цзянь воював з ними в Дунгуані3 і знову сильно розбив їх. В третьому році [192 р. н.е.] в першому місяці «Жовті пов'язки» з Цинчжоу вбили правителя Яньчжоу4 Лю Дая в

Дунпіні. Правитель області Дун — Цао Цао — завдав «Жовтим пов'язкам» великої поразки в Шоучжані5, і вони здались.

В десятому році [205 р. н.е.] в першому місяці Цао Цао розбив Юань Таня в Цинчжоу і стратив його. Влітку в четвертому місяці полководець розбійників «Чорної гори» Чжан Ластівка привів своє військо і здався...

1 Тайшань — область, що була в суч. провінції Шаньдун.

2 Бохай— назва області, нині в провінції Хебей і Шаньдун.

3 Дунгуан — назва повіту, нині в провінції Хебей.

4 Яньчжоу — нині в провінції Хебей.

5 Шоучжан — назва повіту, нині в провінції Шаньдун.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]