Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
History.doc
Скачиваний:
261
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
14.04 Mб
Скачать

№9 Імунітетна грамота фараона пепі II з коптоса (декрет а з коптоса з додатками з декрету в)

Ієрогліфічний напис на стелі, знайдений при розкопках в 1910 р. В кінці Стародавнього Царства, після того як була створена єдина зрошувальна система, деспотична влада фараонів і громіздкий державний апарат стали обтяжливими для номової знаті, яка тоді посилювалась. Тому вона намагається одержати для кон- трольованих нею храмових господарств номів звільнення від повинностей на користь царського, тобто загальноєгипетського, господарства. Декрети, звільняючі храмове господарство від робіт і тягот для «дому царя», збереглися від часів правління царя Пепі II (2278-2184 рр. до н.е.) з міста Коптоса в Верхньому Єгипті, на північ від Фів. Вони звільняють всіх осіб, зв'язаних з господарством бога Міна, якому поклонялись в Коптосі, починаючи від рабів і кінчаючи номархом, від будь-- яких обов'язків для дому царя, декретованих у загальноєгипетському масштабі. На особливому становищі були роботи для «дому царя», здійснювані в самому но- мі. Щедра роздача пільгових грамот ще більшою мірою посилювала незалежність окремих номів і сприяла розпаду країни на окремі області, на чолі яких стояли політично незалежні правителі — номархи.

Гор-Нечер-Хау [тобто Пепі II]. Рік після одинадцятого разу підрахунку майна. 2-й місяць Засухи, день 28. Царський наказ начальнику міста, верховному судді, візирові, начальнику писарів царських документів Джау, князю, начальнику Верхнього Єгип- ту Хеві, начальнику жерців,наглядачам жерців і головам Коптоського ному8.

  1. Начальник жерців Міна9 міста Коптоса в Коптоському номі, наглядачі жерців, всі раби володінь дому Міна, наглядачі, слугаіхранителька Міна, наявний склад робочого дому, будівельніробітники цього храму, які вньому, —не допускає моявелич- ність,щобвони були відправлені у володіння царя, на луки биків, луки ослів і дрібноїхудоби пастушого дому, набудь-якіслужби, будь-які тяготи, що нараховуються в домі царя споконвіку. Вони захищені для Міна Коптоса сьогодні знов і знов за наказом і для

блага царя Верхнього і Нижнього Єгипту Ноферкара10, що живе вічно.

  1. Що ж стосується начальника Верхнього Єгипту, який зробить їх набір, або якого-небудь голови,якого-небудь начальни- ка загонів Верхнього Єгипту, якого-небудь начальника декларацій, якого-небудь родича царя, якого-небудь начальника..., якого-- небудь начальника царських людей, який мобілізує їх згідно з документом про набір, що буде принесений в канцелярії дому цар- ських документів, дому настоятелів угідь, дому документів, з печаткою, щоб вони були відправлені на які-небудьроботи дому ца- ря, той впаву діло вороже.

(3а) Що жстосується документа про набір длянома, який будепринесений до начальника Верхнього Єгипту, щобдіяти згі- дно з ним, після того як він бувпринесений до знатних,то моя величність наказав, щоб він був очищений від імен цих жерців і на- глядачів цього храму.

(3б) Кожний знатний, кожний писар царських документів, писар полів, начальник писарів документів, що мають печатку, будь-який наглядач, що прийме документ про набір і напише наказ, щоб поставити імена начальників-жерців, наглядачів-жерців, наглядачів, слуг і хранительок Міна, рабів всіх володіньдому Міна, особовий склад робочого дому і будівельних робітників цих11, належних Міну Коптоса в Коптоському номі, на будь-які роботи царського дому, той впав у діло вороже.

  1. Наказав цар Верхнього і Нижнього Єгипту Неферкара, що живе вічно, щоб був принесений документ з цим наказом і був увічнений на стелі з твердого каменю при брамі храму Міна Коптоса в Коптоському номі, щоб бачили наглядачі цього ному і не призивали вони цих жерців для будь-якої роботи царського дому повік-віку.

  2. Що жстосується того, що говоритьсямоїй величності, що прикладаєтьсяпечатка до наказівцаря дляВерхнього Єгипту, щоб провести роботи царя, як то несення або копання,або яку-небудь іншу роботу12, наказану зробити в цьому Верхньому Єгипті,

  • то моявеличністьне допускає, щобякий-небудь чоловік храму Міна Коптоса в Коптоському номі переносивабо копав, аборо- бив якусь роботу, здійснювану в цьому Верхньому Єгипті. Наказав цар Верхнього і Нижнього Єгипту Неферкара, хай живе вічно, щоб вони були захищені для блага його і для Міна Коптоса повік-віку. Моя величність дав скласти наказ царя про захист їх для Міна Коптоса, щоб ти діяв згідно з ним.

  1. Не допускає моя величність, щоб входив посланець якого-небудь знатного в яке-небудь місце храму Міна.., щоб взяли їх для якоїсь роботи, крім виконання своїх годин для Міна Коптоса. Хоче Неферкара, щоб діяли згідно з словом цього наказу.

  2. Кожний знатний, кожний наглядач, який не діятиме згідно з словом цього наказу, який дано в обширний палац Гора, пі- сля того як моя величність наказав його виконати, не допускає моя величність, щоб вони виконували службу жерців при піраміді

«Довічне життя Неферкара».

1 Нарушителя неприкосновенности храмового персонала указ повелевал привлекать в судебную палату как преступника.

2 Даны два варианта восстановления плохо сохранившегося текста.

3 Т.е. службы пахоты под посев ячменя и эммера. Следовательно, преступление против храмового персонала каралось отправкой на принудительные работы

— в стада, на пахоту и, может быть, в каменоломни.

4 Указ перечисляет царских чиновников как возможных нарушителей его распоряжений. Распорядитель царским имуществом — букв.: «приставленный к ве- щи царя».

5 Т.е. имущество, принадлежавшее ему. Таким образом, по приговору суда у царских чиновников, нарушивших царский указ, могло быть конфисковано не- движимое и движимое имущество.

6 Т.е. в личном присутствии царя.

7 Дата составления документа сильно стерта. Поскольку древнеегипетский год был переходным, времена года падали на разные месяцы. В правление царя V

династии Ниусерра время года Засуха приходилось на декабрь — март астрономического года (Ниусерра — третий преемник царя Нефериркара).

8 V ном Верхнього Єгипту, межуючий з північною границею Фіванського ному.

9 Мін — бог Коптоса, спочатку бог сонця, а потім зачаття і родючості. Покровитель подорожніх, «володар чужоземних країн».

10 Ноферкара — тронне ім'я Пепі II (2278-2184 рр. до н.е.).

11 В іншому декреті, майже тотожному наведеному, названі тільки раби; вони, очевидно, все покривають.

12 В паралельному декреті перелічено ці роботи так: 1) перенесення, 2) копання, 3) посилки начальником Верхнього Єгипту, 4) золото, мідь, прикраси, 5) при- належності дому життя (тобто писарської школи), 6) продовольство щорічне, 7) «насичення», тобто харчування людей, 8) корми для худоби, 9) мазі, 10) вірьовки,

11) канати, 12) шкіри, 13) роботи в угіддях, 14) польові роботи, 15) всякі повинності, всяка робота, транспортування по воді і землі.

  1. Кожне поле, кожна робота, які покладені на жерців цього храму, моя величність наказав, щоб вони були захищені, поді- бно до власності Міна Коптоса, сьогодні знов і знов за наказом і для блага царя Верхнього і Нижнього Єгипту Неферкара...

Покладено печатку поруч зі мною самим царем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]