Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
History.doc
Скачиваний:
261
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
14.04 Mб
Скачать

№3 З листування царя хаммурапі

Глиняні таблички першої половини XVIII ст. до н. е. з архіву царя І Вавілонської династії Хаммурапі (див. Вступну статтю до Законів Хаммурапі). Листи Хаммурапі і донесення, які він одержував, містять багато відомостей про земельні відносини в Вавілонії і ілюструють прикладами з життя деякі установлення ко- дексу цього царя (див. Закони Хаммурапі). Особливо цікаві тексти, в яких говориться про спори за воду для зрошення і земельні ділянки. Ці документи також по- казують, як активно цар Вавілонії втручався у відносини між підданими і контролював діяльність старійшин і зборів жителів різних міст.

[1. Лист сановника царя Хаммурапі до хазанну міста Ларси з приводу правильної видачі наділу сім'ї царських слуг]

Шамаш-хасірові скажи: так говорить Авель-Нінурта. Хай животворить тебе Шамаш.

Пірхум, син Мутум-еля, доповів мені от що, кажучи так: «В домі мого батька2 ми займали одну посаду гінця, і одну посаду волопаса; а тепер поле3 дому нашого батька дано повністю тільки на волопаса».Якщо посада тільки одна, то вони наділені повніс- тю. Розслідуй справу: якщо в домі батька їх дві посади, то поділи їм їх наділи надвоє. Він не повинен звертатися до палацу.

[2. Лист царя Хаммурапі до хазанну4 міста Ларси з приводу судової справи про земельний наділ] Шамаш-хасірові і Мардук-насірові скажи: так говорить Хаммурапі.

Ібі-Адад, ... [назва посади], доповівмені от що, кажучи так: «За поле дому батька мого, яке ми з давніх часів держали, пози- ває мене Шеп-Сін Глухий, син Абіятума; потім Шамаш-хасір, міська рада і старійшини зібрались і розглянули справу про цеполе, встановили клятвеними показаннями, що Абіятум, батько Глухого, цього поля не держав, що це поле — наше держання, і видали мені табличку. А в табличці, яку вони мені дали, Абіятум, батько Глухого, записаний свідком. Тепер же Глухий, син Абіятума, знову позиває мене за моє поле, і навіть ячмінь мій він стереже». Так він доповів мені. Коли це так, як сказав Ібі-Адад, ... [назва посади] і справу про це поле Шамаш-хасір, міська рада і старійшини розглянули і встановили клятвеними показаннями, що поле належить тільки Ібі-Ададу, а в табличці Абіятум, батько Глухого, записаний свідком, то поверніть поле і ячмінь Ібі-Ададові; а ко- ли справа про це поле не розглядалась, Шамаш-хасір не встановив належності цього поля клятвеними показаннями і потім не від- дав Ібі-Ададові, то нехай зброя бога зійде на поле, а потім ви, міська рада і старійшини, перед богом з'ясуйте справу про це поле клятвеними показаннями і передайте це поле у вічне володіння5.

[3. Лист царя Хаммурапі до хазанну міста Ларси з приводу незаконного захоплення поля] Шамаш-хасірові, Сін-Мушалліму і товаришам їх скажи: так говорить Хаммурапі.

Уруш-мубалліт,старшина амореїв6,поставив варту на полі, яке держитьтесляр Ідін-Нана; це поле між Забнатумом і Егіккі-

румом, його раніше Ірра-каррад загарбав у Ідін-Нани.

Уруш-мубалліту я написав твердо, щоб він забрав варту, яку він поставив на полі Ідін-Нани. А ви самі заберіть варту, яку Уруш-мубалліт поставив наполі Ідін-Нани, і поле підтвердіть за теслярем Ідін-Наною.

[4. Лист царя Хаммурапі до хазанну міста Ларси відносно деяких іригаційних заходів] Шамаш-хасірові і товаришам його скажи: так говорить Хаммурапі.

Маніум і Авель-ілім, воїни, написали мені ось про що, кажучи так: «В каналі Угдімша спала вода і до орендованого нами поля не доходить». Так вони написали мені. Підіть до гирла каналу Угдімша, і коли вода спала і до орендованого ними поля вода не доходить, то влаштуйте їм в гирлі каналу Угдімша проточну воду. Коли води, яка тепер піднімається в канал Угдімша, не мало і вистачить, щоб збільшити подачу на орендоване ними поле, то ніякої зрошувальної споруди в гирлі каналу Угдімшане ставте. А крім того, Маніум і Авель-ілім, воїни, сперечаються між собою за їх орендоване поле. Згідно з дарчою табличкою, яку я дарував їм, підтвердіть за ними орендоване поле.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]