Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
History.doc
Скачиваний:
261
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
14.04 Mб
Скачать

№4 Указ дарія I про грецький храм в магнесії

Лист перського царя Дарія I управителю його маєтків в Магнесії (Мала Азія). Текст давньогрецькою мовою. Документ датується бл. 494 р. до н.е., але збе- рігся в більш пізній копії на камені.

Царь царей Дарий, сын Гистаспа1, говоритсвоему рабу Гадате следующее: «Я узнаю, что тывыполняешь не всемои прика- зы; за то, что ты обрабатываешь мои земли, насаждая произведения из области по ту сторону Евфрата [т.е. в Сирии] в Нижней Азии, яхвалютвои действия, и за это большаямилость будетоказана тебе в царском доме. За то, что ты пренебрегаешь моим ука- занием относительно богов, ты почувствуешь гнев моей души, если только ты не изменишь свои поступки; ты собрал подать со священных садовников Аполлона и приказал им обработать нехрамовую землю, не ведая о моих чувствах к этому богу, который сказал персам всю правду2...» [конец не сохранился].

№5 Антидевівський надпис ксеркса I

Напис, який зберігся на двох кам'яних табличках, знайдених в 1935 р. в столиці давньоперських царів Персеполі. Датується 486-480 рр. до н.е. Основний текст давньоперською мовою супроводжується перекладами на вавілонську і еламську мови. Напис викликав величезний інтерес і спори серед вчених, які по-різ- ному пояснювали згадування про заборону культу девів. Деякі дослідники вважали, що мова тут іде про чужоземних богів, і вбачали в словах про зруйнування

«кубла девів» натяк на розгром храму Бела-Мардука у Вавілоні, на релігійні гоніння в Єгипті і Іудеї і навіть на спалення персами афінських храмів в 480 р. до н.е. Проте всі ці гіпотези не підтвердились. Як вважає більшість дослідників, в даному написі мається на увазі реформа стародавньої іранської релігії, яку ще в 522-521 рр. до н.е., але безуспішно, намагався провести Гаумата (Лжебардія). Тільки Ксерксу I (486-465 рр. до н.е.) вдалося добитися успіху і ліквідувати культ місцевих, племінних богів — девів. Вони були оголошені злими духами. Храми в Персії і Мідії були зруйновані, а імена девів заборонялося вимовляти. Єдиним богом відни- ні визнавався Ахýра-Мáзда. При такому розумінні напису стає ясним твердження Геродота, що персам не дозволяється споруджувати храми. Характерно, що той же Геродот згадує імена тільки двох перських божеств: Зевса (Ахýра-Мáзду) і Мітру. Імена інших богів і богинь були в його час вже забуті. Релігійна система, встановлена Ксерксом II, багато в чому нагадує вчення Заратуштри — зороастризм. Проте їх не можна ототожнювати. В жодному з ахеменідських написів (а та- кож у Геродота) не говориться про Заратуштру. І так само в Авесті зовсім не згадуються Ахеменіди. Очевидно, зороастризм за часів Дарія I (422-486 рр. до н.е.) і Ксеркса I був поширений тільки в Східному Ірані і не являв собою офіційної релігії Персії.

Бог великий Ахýра-Мáзда, що створив цю землю, що створив це небо, що створив людину, що створив благоденство для людини,що зробив Ксеркса царем,єдиним над багатьма царем, єдиним над багатьма повелителем. Я Ксеркс, цар великий, цар ца- рів, цар країн багатоплемінних, цар цієї землі великої, що простяглася далеко, Дарія царя син, Ахеменід, перс, перса син, арієць, з арійського племені.

Говорить Ксеркс цар: «Волею Ахýра-Мáзди, ось ті країни, над якими я царював, крім Персії; я ними управляв, мені вони приносили данину;те,що я їм велів, вони виконували; закону мого вони додержували:Мідія,Сузіана, Арахосія,Вірменія,Дрангі- ана, Парфія, Арейя, Бактрія, Согдіана, Хорезм, Вавілон, Ассірія, Саттагідія, Лідія, Єгипет, іонійці, що живуть наморі, і іонійці, що живуть за морем, народ мачія3,Аравія, Гандара, Індія, Каппадокія,дахи4, скіфи Хаумаварга, скіфи з гостроверхими шапками, Ску- дра (жителі) Акауфака5, Путія6, Карка, Кушія (Ефіопія)».

Говорить Ксеркс цар:«Коли я царем став, була [букв.: є] серед цих країн, які вище написані, така, де було заворушення. По- тім мені Ахýра Мáзда допомогу подав. Волею Ахýра Мáзди цю країну я приборкав і її на старе місце поставив. І серед цих країн була така, де раніше девів7 шанували. Потім, волею Ахýра Мáзди, я це кубло девів розгромив і проголосив: «Девів не шануй». Там, де раніше девів шанували, там встановив поклоніння Ахýра Мáзді і Арті8 небесній. І інше було, що робилося погано, я зро- бив, щоб було добре. Те, що язробив, все це я зробив з ласки Ахýра Мáзди. Ахýра Мáзда подав мені допомогу, поки яне звершив діло. Ти, хто з часом подумаєш: «Щобмені бути щасливим за життя і щоб мені після смерті причаститися до Арти», додержуй то- го закону, який Ахýра Мáзда встановив, почитай Ахýра Мáзду і Арту небесну. Людина, що додержує того закону, який встановив Ахýра Мáзда, і почитає Ахýра Мáзду і Арту небесну, вона і за життя буде щаслива і після смерті причаститься до Арти».

Говорить Ксеркс цар: «Хай береже мене Ахýра Мáзда від всякої скверни і мій дім і цю країну. Про це я прошу Ахýра Мáзду. Це мені Ахýра Мáзда хай подасть».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]