Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
History.doc
Скачиваний:
261
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
14.04 Mб
Скачать

№3 Надпис дарія I про спорудження палацу в сузах

Клинописний напис Дарія І (422-486 рр. до н.е.) із Суз. Щодо розміру і історичного значення стоїть на другому місці після Бехістунського напису. Цей текст підтверджує відомості класичних авторів про Сузи (колишню столицю Еламу) як одну з головних резиденцій перських царів. Рештки самого палацу знайдені під час розкопок, і план його повністю відтворений. Для економічної історії дуже цікаві відомості про будівельні матеріали і майстрів з різних сатрапій Перської держави. Надто важливо відзначити ввіз такої цінної в країнах Стародавнього Сходу ляпіс-лазурі з Согдіани (суч. Таджикистану). Показово, що немає перських ремісників. Очевидно, самі перси займалися тільки землеробством і військовою справою, але не ремеслами, залишивши їх завойованим народам.

Бог великий Ахýра Мáзда, що створив землю, що створив небо, що створив людину, що створив благоденство для людини, що Дарія зробив царем, єдиним над багатьма царем, єдиним над багатьма повелителем. Я — Дарій, цар великий, цар царів, цар провінцій, цар цієї землі, син Віштаспи,Ахеменід.

Говорить Дарій цар: «Ахýра Мáзда, найбільший з богів, він мене створив, він зробив мене царем, він дарувавмені це царст- во, велике, багате на добрих коней і добрих мужів. Волею Ахýра Мáзди, мій батько Віштаспа і мій дід Аршама були обидва живі, коли Ахýра Мáзда зробив мене царем цієї землі...16

Це палац, що я збудував в Сузах. Прикраси для нього були доставлені здалека. Земля була викопана вглиб, поки дійшли до каменистого грунту. Коли місцедляфундаменту було викопане, то насипали гравію, в одних місцях в 40 ліктів вишиною, в інших

  • в 20 ліктів вишиною. На цьому гравії я спорудив палац. Всі роботи по копанню землі, засипанню гравію, ламанню цегли вико- нав народвавілонський. Кедр був доставлений з гори, що називається Лабнана17. Народ ассірійський доставив його до Вавілона. З Вавілона кілікійці (Карка) [тобто карійці] і іонійці доставили його в Сузи. Дерево йака18 було доставлене з Гандари і Кермана19. Золото,тутвжите, доставлялося з Сард20 і з Бактрії21. Самоцвіти,ляпіс-лазур ісердолìк,що були тутвжиті, доставлялися з Согдіа- ни22. Застосований тут темно-синій самоцвіт [бірюза?] доставлявся з Хорезму23. Вжиті тут срібло і бронза доставлялися з Єгипту. Прикраси, якими оздоблена стіна, доставлені з Іонії24. Слоновакістка, що вжита тут,доставлена зЕфіопії, Індіїі Арахозії25. Кам'я- ні колони, що тут вжиті, доставлені з селища, яке називається Абірадуш, в місцевості Уджа26.

Робітники, що тесали камінь, були іонійці і мідійці. Золотарі, які працювали над золотом, були мідійці і єгиптяни. Люди, які працювали по дереву, були лідійці і єгиптяни. Люди, які робили цеглу, були вавілоняни. Люди, які орнаментували стіну, були мідійці і єгиптяни».

Говорить Дарій цар: «В Сузах чудову споруду я звелів побудувати, і чудовою вона стала. Хай береже мене Ахýра Мáзда, і

1 Тібарени — народ, що жив на південному березі Чорного моря.

2 Макрони — народ, що жив на південному березі Чорного моря, при гирлі р. Термодонт (суч. Термех).

3 Моссініки — народ, що теж жив на південному березі Чорного моря.

4 Мари — народ, що жив у Закавказзі.

5 Індійці — маються на увазі жителі північно-західної окраїни Індії.

6 Тобто від Фракії і Македонії, завойованих полководцем Дарія І Мегабазом.

7 Пìфос — великий глиняний глечик.

8 Персіда — територія в Південно-Західному Ірані, населена персами.

9 Ефіопи (кушити) — жителі Північної Нубії — Куша.

10 Довговічні ефіопи — жителі Південної Нубії, на яких перський цар Камбіз (530-523 рр. до н.е.) здійснив невдалий похід.

11 Ніса — священне місто, де народився бог виноробства Діóніс. В грецьких міфах воно знаходиться то у Фракії, то в Індії, то в Ефіопії і т.д.

12 Калантійські індійці — одне з індійських племен.

13 Хенік=1,1 л.

14 Колхи — жителі Колхіди (суч. Західна Грузія).

15 Наведені Геродотом цифри податків взяті не з офіційних перських джерел, а сходять, очевидно, до приватних грецьких оцінок величини податків в окремих провінціях і, очевидно, занадто високі.

16 Місце погано збереглось.

17 Ліванський хребет в Палестині і Фінікії.

18 Мабуть, тикове дерево, поширене на Іранському плато.

19 Гандара і Керман — можливо, Гедросія (Белуджістан) і Карманія (Південний Іран).

20 Сарди — столиця Лідії, в західній частині Малої Азії, суч. Сарт.

21 Бактрія — Балх в суч. Афганістані.

22 Тобто з території суч. Таджикистану, де і понині добувається ляпіс-лазур (в Бадахшанській області).

23 Хорезм — в Середній Азії (суч. Узбекистан).

24 Іонія — західне узбережжя Анатолії.

25 Арахозія — антична назва давньоіранської області Харахваті, що знаходилась в басейні рік Аргендаба, Арюстана і Газні, з центрами в районах суч. Кандага- ра і Газні.

26 Абірадуш, Уджа — точне розташування цих областей невідоме.

Віштаспу, мого батька, і мою країну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]