Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
History.doc
Скачиваний:
261
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
14.04 Mб
Скачать

№2 Організація перської держави (геродот, історія, III)

Перська держава, створена Кіром II (558-530 рр. до н.е.), не була міцна. До її складу входили випадкові і мало зв'язані конгломерати груп, що розпадалися і об'єднувалися залежно від успіхів або поразок того або іншого завойовника. Наведений далі опис Геродота показує, яким строкатим був етнічний склад монархії Ахеменідів, що об'єднала багато десятків народностей і племен, різних походженням і мовою. Цікаві також дані про відмінності в економічному розвитку окремих складових частин держави Кіра II і Дарія І (наприклад, про наявність племен номадів і рибалок на східних окраїнах). Уважний аналіз історико-географічних фак- тів, зібраних Геродотом, допоможе зрозуміти, чому так швидко загинула під ударами невеликої армії Александра Македонського найбільша і наймогутніша дер- жава стародавнього Сходу.

  1. ...Дарій поділив перську державу на 20 областей, які самі вони називають сатрапіями2; встановивши області і призначи- вши їх управителів, він наказав, щоб податки надходили до нього по народах; при цьому він залічив до кожного з народів його найближчих сусідів і, крім того, пропускаючи безпосередніх сусідів, той або інший з більш далеких народів. Області і щорічне надходження податків він розподілив так: тим з них, хто платив сріблом, було сказано платити талант за вавілонською вагою3, тим, хто платив золотом, — за евбейською вагою4, а вавілонський талант дорівнює 78 евбейським мінам5. Бо в правління Кіра6, а також і Камбіза7 не було встановлено нічого відносно данини, але піддані приносили подарунки; через це ж встановлення данини і інші, близькі до цього заходи перси говорять, що Дарій був торгашем, Камбіз — деспотом, а Кір — батьком, перший — тому, що вносив в усі справи дух торгашества, другий — тому, що був і суворий і зарозумілий, а третій — тому що був лагідний і надав їм всі блага.

  2. Отже, від іонійців8, магнетів9, які в Азії, еолійців10, карійців11, лікійців12, міліїв13 і памфілів14 (бо для них була встановле-

1 Нинурта-Аххе-Иддин обязуется привести к определённому сроку и передать кредитору сына одного из своих компаньонов.

2 Сатрáпія — грецьке сатрап походить від перського хшатрапаван — правитель області; звідси «сатрапія» — область. Перелік перських сатрапій сходить до іонійського опису перських провінцій. Сатрапії були, очевидно, спочатку введені в тих областях, де вони були зв'язані з вже існуючими державними організація- ми, а потім у прикордонних областях (з міркувань стратегічного характеру). Народи північного сходу Балканського півострова в списку не згадані.

3 Вавілонський талант=30,3 кг.

4 Евбейський талант=26,19 кг.

5 Монетна реформа Дарія базувалась на введенні золотої валюти. Дарій чеканив золоті дáрики (8,4 г)=1/3000 евбейського таланта. Відношення золота до срібла дорівнювало 13½:1.

6 Мається на увазі засновник Перської держави — Кір II (558-530 рр. до н.е.).

7 Камбіз II (530-522 рр. до н.е.) — перський цар, син Кіра II.

8 Іонійці — маються на увазі малоазіатські іонійці, а також іонійське населення островів Егейського моря.

9 Магнети — жителі грецького міста Магнезії, на р. Меандрі (суч. Інк-Базар), заснованого, за переказами, жителями м. Магнезії в південній Фессалії. Геродот підкреслює, що Дарію були підвладні саме азіатські, а не європейські магнети.

10 Еолійці — маються на увазі азіатські еолійці, що заселяли північно-західне узбережжя Малої Азії і острів Лесбос.

11 Карійці — жителі Карії, області в південно-західній частині Малої Азії.

12 Лікійці — жителі Лікії, області в південній частині Малої Азії, по сусідству з Карією.

13 Мілії — жителі м. Міласи в Карії.

14 Памфіли — жителі Памфілії, області на півдні Малої Азії, на схід від Лікії.

на загальна сума данини) надходило 400 талантів срібла. Отже, це I сатрапія з утворених ним; а від місійців1, лідійців2, ласоніїв3, кабаліїв4, гітеннеїв5 — 500 талантів; це — II сатрапія. Від геллеспонтіїв6 же, які праворуч від того, хто входить в Геллеспонт, фрі- гійців7, фракійців8, які в Азії, пафлагонців9, маріандінів10 і сірійців11 данина становила 360 талантів; це — III сатрапія. З Кілікії12 доставляли 360 білих коней, по одному за кожний день, і 500 талантівсрібла. З них 140 витрачалося на кінноту, яка охороняла Кі- лікійську землю, а 360 ішли Дарію; це — IV сатрапія.

  1. Від міста Посідея13, якезаснував Амфілох, син Амфіарая14, на кордоні кілікійців ісірійців,починаючи від нього до Єги- пту, крім частини арабів15 (бо вона була вільна від податків), данина була 350 талантів; до цієї округи належать вся Фінікія, Сірія, яку називають Палестиною16, іКіпр;це — V сатрапія. ВідЄгипту, лівійців, суміжних з Єгиптом, Кірени іБарки17 (бо останнібули залічені до Єгипетської округи) надходило 700 талантів, крім срібла, що йшло з Мерідового озера18, яке [тобто срібло] йшло від ловлі риб; отже, без цього срібла і додаткових зборів хліба надходило 700 талантів; бо вони відмірюють 120 000 медімнів19 хліба тим з персів, які живуть в «Білих стінах»20, що в Мемфісі, і їх наємникам; це — VI сатрапія. Саттагіти21, гандарії22, дадіки23, і апа- ріти24, з'єднані в одну округу, приносили 170 талантів;це — VII сатрапія. Від Суз і всієї країни кіссіїв25 — 300; це — VIII сатрапія.

  2. Від Вавілону і всієї Ассірії26 надходили йому 1000 талантів срібла і 500 оскоплених хлопчиків; це — IХ сатрапія. Від Екбатан27 і всієї Мідії, паріканіїв і ортокорібантіїв28 — 450 талантів; це — Х сатрапія. Каспії29, павсіки30, пантімати31 і дарейти32, з'єднані в одну округу, платили 200 талантів; це — ХI сатрапія. А для земель від бактрійців до айглів33 данина була 360 талантів; це — ХII сатрапія.

  3. Від Пактіїки34, арменіїв35 і сусідів їх до Понту Евксінського [тобто Чорного моря] — 400 талантів; це — ХIII сатрапія. Від сагартіїв36, сарангеїв37, таманаїв38, утіїв39, міків40 і жителів островів, що в Ерітрейському морі41, на яких цар оселяє так званих засланців, від всіх їх надходила данина в 600 талантів; це — ХIV сатрапія. Саки42 і каспії43 платили 250 талантів; це — ХV сатра- пія. Парфяни44, хоразмії45, согди46 і арейї47 — 300 талантів; це ХVI сатрапія.

  4. Паріканії48 іефіопи з Азії49 платили 400 талантів; це — ХVII сатрапія. На матієнів50, саспейрів51 іалародіїв52 було накла- дено 200 талантів; це — ХVIII сатрапія. Мосхам53, тібаренам1, макронам2, моссінікам3 і марам4 було наказано платити 300 талан-

1 Місійці — жителі Місії, області в північно-західній частині Малої Азії.

2 Лідійці — жителі Лідії — країни в західній частині Малої Азії.

3 Ласоніії — жителі Меонії (Східної Лідії).

4 Кабалії — в іншому місці (VII, 77) Геродот ототожнює кабаліїв з тільки що названими ласоніями.

5 Гітеннеї — жителі памфільського міста Гіттени.

6 Геллеспонтії — маються на увазі жителі грецьких міст на азіатському березі Геллеспонту (суч. Дарданелл).

7 Фрігійці — народ в Малій Азії, жив на схід від Лідії і в Малій Фрігії, на березі Мармурового моря.

8 Фракійці — частина фракійців переселилася з Балканського півострова, з берегів р. Стрімону (суч. Струми), у Віфінію на північному заході Малої Азії. Про це говорить Геродот в іншому місці (VII, 75).

9 Пафлагонці — жителі Пафлагонії на схід від Віфінії.

10 Маріандіни — народ в північно-західній Віфінії на березі Чорного моря.

11 Сірійці — маються на увазі не жителі Сірії, а населення Каппадокії (в східній частині Малої Азії), в основному, нащадки хеттів.

12 Кілікія (Куе або Кауа) — Східна Кілікія (південне узбережжя Малої Азії).

13 Посідея — місто на південному сході Малої Азії.

14 Амфіарай — міфологічний першопредок (вождь) памфілів.

15 Араби — маються на увазі племена номадів (кочівників) Північної Аравії.

16 Палестина — греки називали Палестиною спочатку тільки Середземноморське узбережжя, на південь від Фінікії, заселене філістімлянами (звідси і сама на- зва «Палестина»), а потім і внутрішню частину країни, заселену євреями.

17 Кірена і Барка — грецькі приморські міста на захід від Єгипту. 18 Мерідове озеро — у Фаюмському оазисі, на захід від Мемфіса. 19 120 000 медімнів — бл. 6 млн. 300 тис. літрів.

20 «Білі стіни» — центральна, укріплена частина міста Мемфіса.

21 Саттагіти — сучасний Східний Афганістан.

22 Гандарії — на р. Кабулі, в басейні Інду.

23 Дадіки — на східній окраїні Ірану.

24 Апаріти — теж у Східному Ірані.

25 Кіссії — так перси називали Елам (суч. Хузістан), столиця якого Сузи стала однією з резиденцій перських царів.

26 Ассірія — Геродот не проводить тут і в багатьох інших місцях різниці між Вавілоном і Ассірією.

27 Столиця Мідії Екбатани стала, як і Сузи, однією з резиденцій перських царів.

28 Паріканії і ортокорібантії — народності Ірану; жили, можливо, в сусідстві з мідійцями.

29 Каспії — народність у Північному Ірані, біля Каспійського моря.

30 Павсіки — народність, що жила в сусідстві з каспіями.

31 Пантімати — на р. Окс (суч. Амудар'я).

32 Дарейти — мабуть, в сусідстві з пантіматами.

33 Бактрійці в суч. Балху (в Афганістані), айгли (егли) в суч. Кілані.

34 Пактіїка — Геродот в інших місцях (III, 102 і IV, 44) вміщує Пактіїку в північно-західному кінці Індії. Неясно, чому тоді вона включена в одну сатрапію з арменіями.

35 Арменії — жителі Вірменії (перс. Арміна). Починаючи з V ст. до н.е., це найменування вживається як однозначне з Урарту, а потім зовсім витісняє його.

36 Сагартії — кочове перське плем'я.

37 Сарангеї — народність в Аріані (східна окраїна Ірану).

38 Таманаї — теж народність Східного Ірану.

39 Утії — мабуть, в Карманії (Південний Іран, на березі Персидської затоки).

40 Міки — одна з народностей Ірану.

41 Аравійське море з Персидською затокою.

42 Саки — кочовий іранський народ в Середній Азії, споріднений (або тотожний) скіфам.

43 Каспії — народність у Північному Ірані, біля Каспійського моря.

44 Парфяни — народ, що спочатку жив у Хорасані, на південний схід від Каспійського моря. Пізніше (в III ст. до н.е.) вони створили могутнє царство, яке охо- пило весь Іран і Месопотамію.

45 Хоразмії (хорезмійці) — народ, що населяв сучасний Узбекистан.

46 Согди (согдійці) — народ, що населяв сучасний Узбекистан і Таджикистан.

47 Арейї — народність в суч. Західному Афганістані (в районі Герату).

48 Паріканіії — народність, що, можливо, проживала в Північно-Західному Ірані.

49 Ефіопи з Азії — мабуть, в Гедросії (Белуджістан) і Карманії (Південний Іран).

50 Матієни — в Північно-Західній Мідії (пізніша Атропатена, суч. іракський Азербайджан).

51 Саспейри — народ, що жив у Закавказзі, в сусідстві з колхами (на шляху з Колхіди в Мідію).

52 Алародії — народ, що жив на південному березі Чорного моря.

53 Мосхи — народ, що жив по сусідству з колхами.

нтів; це — ХIХ сатрапія. Народ індійців5 набагато численніший, ніж всі, що ми знаємо, іподатків платив проти всіх інших більше

  • 360 талантів золотого піску;це — ХХ сатрапія.

  1. Дійсно, вавілонське срібло в порівнянні з евбейським талантом дорівнює 9880 талантам, а коли врахувати, що золото в 13 разів дорожче від срібла, кількість золотого піску визначається рівною 4600 евбейським талантам. Отже, загальна кількість всього цього становила щорічну данину Дарію — 14560 евбейських талантів; а про те, що менше цього, я і не кажу.

  2. Така данина надходила Дарію від Азії і незначної частини Лівії [тобто Африки]. Однак згодом і від островів стала над- ходити інша данина і від тих, хто живе в Європі до Фессалії6. Цю данину цар зберігає так: він наливає розплавлений метал в гли- няні піфоси7, а наповнивши посудину, він оббиває кругом глину; коли ж йому потрібні гроші, відрубує стільки, скільки кожного разу йому треба.

  3. Отже, існували такі області і розміри податків; одна тільки країна Персіда8 не названа мною як оподаткована, бо перси населяють країну, вільну від податків. А ось які народи зовсім небули оподатковані, але приносили дари: ефіопи, суміжніз Єгип- том9, яких Камбіз підкорив, ідучи на довговічних ефіопів10, і які живуть навколо священної Ніси11 і справляють свята Діонісові. Ці ефіопи і сусідні з ними мають таке ж сім'я, як і калантійські індійці12, а житла мають підземні. Обидва ці народи однаково прино- сили кожного третього року, — приносять це і до мого часу, — два хеніки13 самородного золота, 200 стовбурів чорного дерева, п'ятьефіопських хлопчиківі 20 великих слонових зубів.Колхи14 зобов'язалися приносити дари, і тесаме зробили їх сусіди до Кав- казьких гір, бо область до цихгір підвладна персам, а та, що лежить на північ від Кавказьких гір, досінічого не знає про владу пе- рсів, отже, вони ще і до мого часу приносили кожного п'ятого року дари, якими себе зобов'язали, сто хлопчиків істо дівчат.Араби ж приносили щороку 1000 талантів ладану. Ось які дари приносили ці народи царю, крім данини15.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]